fbpx

Ett nytt finlandssvenskt förlag

Veckans stora finlandssvenska kulturnyhet är helt klart nyheten om det nya förlaget som heter just Förlaget. Det är Moomin Characters som ligger bakom och många har talat om muminpengar och storm i Mumindalen. Och visst var nyheten en skräll – åtminstone för alla kulturnördar.
Efter att Schildts & Söderströms (Sets) fusionerades år 2012 har det egentligen bara funnits ett stort förlag i Svenskfinland. För en aspirerande författare som mig kändes det tråkigt att det bara fanns ett stort alternativ att vända mig till, så min första tanke om Förlaget var hurra, äntligen lite sund konkurrens i vår lilla ankdamm.

När nyheten sedan växte sig större och större blev det klart att närmare 40 författare och illustratörer i framtiden väljer att jobba med Förlaget i stället för Sets. Vad betyder det här? Jag vet inte. Det har inte varit någon hemlighet att författarna varit missnöjda sedan förlagsfusionen för tre år sedan och det syns nu när så många tydligt markerar att de vill byta förlag. Kan inte kommentera det här desto mer, för jag vet faktiskt inte vad som har hänt i kulisserna, jag är ju bara en nyfiken författaraspirant.

Skärmavbild 2015-10-10 kl. 10.59.51Skärmdump från Förlagets webbsida.

Själv tycker jag att det är otroligt fint att en privat aktör är villig att pumpa in pengar i den finlandssvenska bokbranschen. Enligt Moomin Characters vill man förvalta Tove Janssons arv och låta det komma den finlandssvenska litteraturen till fromma. Många negativa röster har höjts och frågat om de verkligen har intresse att i flera år framöver stöda en så olönsam business som finlandssvensk litteratur. Tycker det är så tröttsamt att det bara ses som en förlustbringande verksamhet, varför skulle inte finlandssvenska författare kunna bli storsäljare? Dessutom har vi författare som Kjell Westö och Maria Turtschaninoff.

Men vilken betydelse kan det nya Förlaget få för litteraturen i Svenskfinland? Personligen hoppas jag på två starka förlag som bidrar till att ge ut fler böcker på svenska än vad vi fått de senaste åren. Det har snackats om chansen för fler debutanter att bli publicerade och det gör mig extraglad. Klart att jag och många andra vill se flera aktörer som möjliggör en bredare utgivning. Bland annat Basse skrev ett bra inlägg om nyheten och Förlaget har länkat till de flesta nyheterna på sin Facebooksida om du vill fördjupa dig mer i ämnet, själv har jag naturligtvis slukat varje artikel.

Nu är jag nyfiken. Vad tycker du? Som vanlig bokläsare tänker man kanske inte så mycket på förlagen, eller?

P.S. För alla svenska läsare måste det här te sig som en konstig nyhet med tanke på hur många förlag det finns i Sverige, men här i Svenskfinland är det här stort!

0

4 svar

 1. Håller med om att man som vanlig bokläsare inte tänkt så mycket på förlagen. Eller ens tänkt på vilket förlag jag skulle skicka ett manus till, om jag skulle skriva annat än fakta (hittills har jag inte publicerat annat än delar av faktaböcker och -rapporter heller, så jag har inte behövt fundera på saken). Men jag tyckte spontant att det lät bra med ett alternativ och lite konkurrens.
  Som finlandssvensk MÅSTE man väl inte heller skicka sitt manus till ett finlandssvenskt förlag? Eller? Fast det kanske man vill, om det finns finlandssvenska förlag. Sen kan man ju ge ut en bok på eget förlag också, fast det kanske man inte har råd med… och då måste man marknadsföra sig osv.

  Allt sånt där som har med pengar att göra är så krångligt :-/ jag har nån form av affektivt motstånd mot att ta betalt… bäst att jag aldrig startar ett företag.

  1. Tack för din långa kommentar! Du har så klart rätt, man behöver inte som finlandssvensk endast skicka till finlandssvenska förlag, men eftersom konkurrensen i Sverige är stenhård kan det vara svårt att som finländare sticka upp. Dessutom ligger deras fokus ändå mest på Sverige och då kan då kan det vara svårt att få en vettig marknadsföringskampanj. Det utesluter naturligtvis inte att man skulle skicka till svenska förlag också!
   Själv tror jag hårt på egenutgivning, finns ju mångamånga som redan gör det. Det kräver naturligtvis en pengainsats och verklig vilja att satsa på sin bok, men viljan krävs oberoende om man är etablerad eller inte. Och visst kan det vara krångligt med pengar, själv skulle jag ändå inte se nåt problem med att sälja en egenutgiven bok. Jag vet ju hur mycket slit som ligger bakom, så om nån skulle tycka att 15–20 euro är för mycket så är det bara dags att ragga upp nästa kund. 🙂

 2. Som debutanaspirant säger jag tjohoo, men samtidigt är jag lite oroad för S&S eftersom det redan varit så svårt ställt och så många sparkrav genomförts. Men eftersom de anställer en ny redaktör måste ju förväntningarna trots allt vara positiva. 🙂

  1. Ja, så bra nyhet att de ska anställa en ny redaktör. Mitt hopp ligger på att vi har två starka förlag som ger oss fler böcker på finlandssvenska! 🙂 Håller tummarna för din debut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »