fbpx

En roman på en månad

Efter mitt förra inlägg uppstod det många frågor om vad NaNoWriMo egentligen är. National Novel Writing Month, är bekant för många skrivintresserade men knappast för någon annan. I korthet går det ut på att man inom en månad, november, ska skriva 50 000 ord på ett bokmanus. Andra regler finns inte.
Ditt manus får handla om vad som helst, vara ett hur dåligt råmanus som helst och ingen behöver se din text. När du är klar med texten copypastar du in den i ett verktyg som kontrollräknar orden – that’s it. Din text sparas inte nånstans och det finns inte nån risk för att den skulle läcka ut. Det bästa med nano är ändå att du vet att det samtidigt finns hundratusentals människor världen över som sitter och skriver!

50 000 ord på en månad innebär minst 1667 ord per dag, det är mycket men inte omöjligt. Jag fick nyligen frågan om hur mycket tid jag lade ner varje dag ifjol och tyvärr har jag inte dokumenterat den delen av processen, men jag antar att ungefär en timme om dagen (ärligt talat minns jag inte). Vissa dagar går det snabbare, vissa långsammare.

Skärmavbild 2015-10-08 kl. 16.51.40
Min kurva från ifjol.

Mitt bästa tips är att planera. Fundera lite på vad historien du vill skriva ska handla om. Vem är karaktärerna? Vad vill dom, vad drömmer dom om och vad står i vägen för att de ska uppnå sina mål? När du vet på ett ungefär vem du skriver om och vad som ska hända dem är det enklare att hacka ner ord på tangenterna.

Mitt andra tips är att du inte ska tänka för mycket under själva skrivprocessen. Skrev du ett ord fel? Strunta i det, skriv vidare! Kommer du inte på namnet på kaféet där Lisa och Jakob ska träffas kan du skriva in KAFÉ med stora bokstäver för att markera att du behöver tänka på det senare. Alltså skriv, skriv, skriv och lämna alla luddiga och diffusa detaljer för redigeringen. Under nano är ditt främsta mål att få ner orden.

Skriv jättedåliga dialoger, klyschiga beskrivningar på solnedgångar eller förklara hur din huvudperson lagar mat. Det spelar verkligen ingen roll så länge du kommer vidare i texten. Och bland alla 50 000 + ord du vräker ur dig finns garanterat små guldkorn du kan utveckla och förfina och jobba vidare med. Själv tror jag starkt på att det viktigaste är att få råmanuset ur sig och sen börja fundera närmare på hur allt ska byggas upp. För hur man än planerar kan det ske överraskningar under vägen, men det är de där överraskningarna som hör till det bästa i skrivandet.

Sen finns det ju säkert de som undrar varför i hela fridens namn november? Det är mörkt och grått och man vill helst krypa under en filt. Just därför! Vad är väl bättre än att krypa under filten och bygga upp nya världar och se sin text växa fram?

Som sagt blir det inget nano för mig i år, men blir riktigt sugen nu efter det här inlägget. Får se till att köra hårt nästa år i stället och satsa på att redigera fjolårets manus i stället. Därför blir jag jätteglad om det är många andra som deltar i stället för mig!

Psst! Under taggen NaNoWriMo hittar du allt jag skrivit om nano tidigare.

0

11 svar

 1. Tack för förtydligandena! Det här ska bli skoj 🙂
  Jag har kommit så långt i min tankegång att jag tror att jag ska planera så lite som möjligt vad manuset ska handla om. Jag ska bara låta tankarna flöda från hjärnan till tangenterna…

  1. Ja, det funkar också! Men det är bra att åtminstone veta lite om karaktärerna. Sen om de bjuder på överraskningar är en annan femma. Lycka till! 🙂

 2. Åh, NaNoWriMo skulle kanske för första gången i mitt liv kanske vara genomförbart. Kan va jag inte deltar, men ska testa smittas av andras entusiasm eftersom jag försöker hitta tillbaka till skrivandet för skrivandets skull. Mindsetet där slipandet inte är någon första prioritet. Tror sådana här evenemang är jättebra sätt att få mer massa i sitt projekt. Är helt sjukt impad av dem som verkligen lyckas nå alla de där orden. 🙂

  1. Nano är ett utmärkt sätt att komma in i skrivandet för man har verkligen inte tid att slipa och reflektera. Om du alls känner dig sugen ska du testa! Dessutom är det omöjligt att förlora, hur man än gör har man ju antagligen fler ord när man slutar än när man började! Själv fattar jag inte ännu heller att jag faktiskt klarade mina 50 000 ord, nu ser jag bara fram emot att snart snart snart få tid att börja jobba med manuset (när ettan alltså åkt iväg till förlag igen)!

 3. Hej! Jag har inte skrivit så värst mycket tidigare, men var på skrivkurs 2012 och har sedan dess tänkt att jag borde, borde, borde… Så det här verkar som ett jättekul sätt att tvinga sig själv! 🙂

  1. Jo gör det! 🙂 Nano funkar som en press, samtidigt som den inte kräver någon kvalitet. Dessutom blir man automatiskt bättre på att skriva när man gör det varje dag i en månad samtidigt som det blir enklare och enklare att få ner orden. Åtminstone i mitt huvud blev flödet helt annorlunda. Så klart känns det kämpigt ibland, men du förstår säkert vad jag menar. Heja du!

 4. Jag hoppas att Nano skulle kunna ge mig något av det flow jag hade när jag började blogga år 2006, då jag bara skrev och skrev och skrev och hade hur mycket som helst att komma med… Återstår att se! 🙂

 5. Tack, nu vet jag hur det fungerar! Det låter ju hur kul som helst men vet ändå att min svaghet är mängden text. Kan ju ha 25 000 som mål i fall jag deltar 🙂

  1. Bra om det var till hjälp! Det ÄR jätteroligt, så sjukt sugen på att delta, men måste väl inse att jag inte är en supermänniska som hinner göra precis allt. Låter bra med en egen målsättning! Om du har 25 000 ord som mål behöver du ju ”bara” skriva ungefär 800 ord om dagen. Heja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »