fbpx
20233041

Att skriva en bok

Där sitter du och drömmer om att skriva en bok. Att en dag få se dina egna ord, tryckta på vita boksidor. Att bli författare. 

Jag vet allt om den drömmen. Men också hur du kan förverkliga den.

Hitta det du behöver just nu

Bok: Kickstarta ditt skrivande

En bok för dig som vill hitta en skrivrutin som passar in i din vardag. Med inspirerande intervjuer, skrivövningar och smarta metoder.

→ Läs mer och köp boken

Onlinekurs i skrivande

SKRIV! med Ellen & Kugge är en 30-dagars kurs via mejl, som väcker din kreativitet och hjälper dig att bygga en hållbar skrivrutin.

Läs mer och anmäl dig

Kursen har gett mig gemenskap, verktyg och uppmuntran i mitt skrivande! Jag har fått en början på mitt projekt som jag kan jobba vidare på med klarare mål och mera inspiration än före kursen började. <3

Svar på vanliga frågor om skrivande

Börja med att fundera på när du vill skriva – när ska skrivandet få ta plats i ditt liv? Vill du få mer konkreta tips för hur du ska komma igång rekommenderar jag min bok Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin. Läs mer och köp boken!

Det spelar ingen roll i vilket program du väljer att skriva. Det kan vara Word, Pages, Google docs eller något annat. Själv föredrar jag programmet Scrivener.

Ett synopsis, alltså en sammanfattning av hela din berättelse, kan vara ett bra sätt för dig att få överblick av ditt manus. Det gör du genom att stolpa upp de centrala händelserna i din berättelse. Läs mer om hur du kan tänka kring synopsis. I min bok Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin har jag intervjuat författaren Sara Lövestam om synopsis. Du kan läsa artikeln hos Tidningen Skriva.

Att låta någon testläsa ditt manus, alltså läsa texten innan den publiceras, är ett bra sätt att utvecklas i ditt skrivande. Ett tips är att fråga i till exempel Facebookgrupper med skrivande människor om någon är intresserad av att läsa din text. Här kan du läsa fler tips om hur du kan hitta en testläsare och/eller lektör.

Varje skrivprocess är unik. Mina romaner har jag jobbat med i flera år – ibland mer intensivt och ibland har texterna fått vila längre tid. Här berättar jag mer om hur jag blev tvåboksförfattare.

Idag finns en uppsjö av skrivarkurser. Enklast är det om du börjar med en kurs online. Testa till exempel e-postkursen som jag skapat tillsammans med min författarkollega Ellen Strömberg. Läs mer och anmäl dig.

Scrivener är ett skrivprogram utvecklat uttryckligen för att skriva romaner eller andra längre texter. Tanken är att du med hjälp av de olika verktygen i skrivprogrammet ska få en så bra struktur och överblick som möjligt över ditt manus. När sidantalet börjar stiga över 100 börjar åtminstone jag längta efter mer än ett långt dokument. Läs mer om Scrivener och hur jag använder det.

Väldigt få författare kan leva endast på att skriva böcker. De flesta drygar ut kassan med skolbesök och andra uppdrag som kan ge betalt. I regel kan man nämligen räkna med att en författare tjänar cirka 2–3 euro (20–30 kronor) per såld bok (inbundet). Läs mer om författare och pengar.

I ett gästinlägg hos min vän Jennifer Sandström har jag beskrivit processen om hur man skriver en bok. I inlägget ger jag dig mina bästa tips för att börja skriva en bok. Läs mer om hur man skriver en bok.

Inspirationsbrev om skrivande

Var tredje onsdag skickar jag ett mejl där jag berättar om min egen författarresa och mitt skrivande. Varje mejl innehåller en skrivövning och två skrivrelaterade tips. Jag ser fram emot att landa i din inbox!

Till skillnad från böcker som bara teoretiserar kring skrivande är Kickstarta ditt skrivande en peppig handbok som fokuserar på görandet och sätter fart på skrivlusten.

Boken för dig som vill skriva mer i din vardag

Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Är det dags för dig att förverkliga din skrivdröm?

Du vill skriva en bok, men livet och vardagen kommer i vägen och skrivandet halkar längst ner på att göra-listan. Eller så har du börjat skriva, men kommer aldrig längre än några sidor in i projektet.

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin hjälper dig att starta upp, men framför allt att hitta din skrivrutin. Den rutin som fungerar även när livet överraskar dig.

Du får ta del av handfasta råd, övningar och frågor som hjälper dig att komma åt kärnan i ditt skrivande.

Boken innehåller också åtta inspirerande författarintervjuer med Anna Bågstam, Monika Fagerholm, Maria Turtschaninoff, Kjell Westö, Karin Erlandsson, Sara Lövestam, Charlotte Cederlund och Nina De Geer.

Det här är en bok för dig som …
– drömmer om att skriva en roman, men aldrig hittar tid för det
– redan kommit en bit på vägen, men behöver pepp och stöd
– vill skapa en hållbar skrivrutin som fungerar med resten av livet
– vill ha tydliga målsättningar för ditt skrivande

Tre inspirerande poddavsnitt om skrivande och skrivprocess

Författaren i fokus

Jag gästar min förläggare Elin Ihreborns podd Författaren i fokus. Vi pratar bland annat om varför man skriver och hur man kan tänka och agera för att hitta skrivtid i sin vardag och faktiskt komma framåt i sitt skrivande.

🎧  Lyssna på avsnittet 🎧  

Skrivarpodden – kom igång

Tillsammans med min förläggare Elin Ihreborn gjorde vi en takeover av Skrivarpodden. I första avsnittet pratar vi om att komma igång med sitt skrivande och jag delar med mig av många praktiska tips.

🎧  Lyssna på avsnittet 🎧  

Skrivarpodden – avsluta

Tillsammans med min förläggare Elin Ihreborn gjorde vi en takeover av Skrivarpodden. I andra avsnittet pratar vi om att avsluta. Hur ska du komma i mål med ditt skrivande?

🎧  Lyssna på avsnittet 🎧  

Ett uppslagsverk av skrivtips

Att skriva en roman kan vara allt från underbart till fruktansvärt, ofta i etapper. Hur skriver man den första meningen? Vad ska man tänka på innan man skickar till förlag? Hur ansöker man om stipendium? Var börjar man och hur orkar man fortsätta ända till mål?

För att svara på dessa frågor och många fler har jag skapat ett uppslagsverk av mina bästa tips och tankar om livet som författare – för att förhoppningsvis inspirera dig och hjälpa dig framåt i ditt skrivande!

Inspirationsbrev om skrivande

Var tredje onsdag skickar jag ett mejl där jag berättar om min egen författarresa och mitt skrivande. Varje mejl innehåller en skrivövning och två skrivrelaterade tips. Jag ser fram emot att landa i din inbox!

Mina erfarenheter av att skriva böcker

I januari 2013 började jag skriva på en roman med titeln Vad heter ångest på spanska?. Fem år senare – efter många refuseringar och ett oändligt antal manusversioner – kunde jag till slut hålla min debutroman i händerna. Och framför allt fick den landa hos läsarna. 

Sedan dess har jag gett ut ytterligare en roman, Nationen, och fackboken Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin. Och i datorn puttrar flera nya bokmanus och gör sig redo att möta läsarna.

Jag vet hur snårigt och svårt det kan vara att förverkliga sina skrivdrömmar. 

Därför älskar jag att få hjälpa andra drömmare med precis det.