fbpx
Kugge 3_web-13

Skriv ditt manus!

Vill du ta ditt skrivande på allvar?

Vill du kroka arm med andra som skriver?

Vill du ha mig, Kugge, som din skriv-PT?

 

Skriv ditt manus är en onlinekurs där du påbörjar eller slutför ditt skrivprojekt.

Vi träffas åtta vardagskvällar online på Zoom, varannan vecka i sexton veckor. Du får ta del av en skrivande gemenskap som stärker ditt skrivsjälvförtroende samtidigt som du faktiskt skriver.

Höstens kurs startar torsdag den 5 september 2024. Ansök nu!

Varför ska du vara med?

Skrivandet kan vara ensamt – men det behöver inte vara det.

Målet med kursen är att du kommer igång med ditt skrivande och att du etablerar skrivrutiner som fungerar i din vardag. Under kursen skriver du ungefär ett halvt råmanus eller redigerar ett manus. 

Utöver skrivövningar kommer vi att borra in oss i skrivandets psykologi – målsättningar, drömmar och motgångar. Via samtal i gruppen får du hjälp och stöd av mig som kursledare men även av dina kurskamrater.

Tillsammans peppar vi varandra till att våga skriva och utforska det egna uttrycket.

Hur skulle det kännas om du i slutet av kursen är halvvägs eller äntligen har avslutat ditt manus?

 

Du som blir antagen till kursen får …

✎ en stöttande skrivgemenskap

✎ tips och inspiration för ditt skrivande

✎ testa olika typer av skrivövningar

✎ kurskamrater som peppar dig längs vägen

✎ möjlighet att få personlig hjälp med ditt skrivande

 

Pris?
Kursen kostar 375 euro (inkl. moms).
Betalningen kan vid behov delas upp.

 

Fler frågor?
Längst ner på sidan hittar du vanliga frågor och svar.

 

Vad ger kursen?

Jag tycker att kursen är väldigt givande och jag kan varmt rekommendera den till andra. Kursen är precis det jag var ute efter, att få motivation och en avsatt tid för mitt manus i en fullbokad kalender. 

Jag gillar alla korta skrivövningar som får mig att lära känna karaktärerna bättre och komma på nya idéer för mitt manus. En sak som verkligen uppskattas är att skrivövningarna bara är till för ens egna ögon, så jag slipper känna prestationsångesten som ofta kommer när jag behöver läsa upp min text inför resten av gruppen. Det gör att jag vågar släppa loss mer i mitt skrivande när jag vet att den pressen inte finns.

Helen Bartoft, deltagare i vårens kurs

 

Vad säger tidigare deltagare?

Hösten 2023 gick den första omgången av Skriv ditt manus! Alla tio deltagare var så nöjda med kursen att de har valt att fortsätta skriva tillsammans och med mig även under våren 2024. Här är några av de kommentarer jag fick efter kursen:

 

Om kursen:

”Kursen har gett mig teoretiska kunskaper, roliga utmaningar i Kugges skrivövningar, pepp, hjälp att skapa rutiner och en känsla av att jag faktiskt KAN och sammanhanget jag längtade efter, med en liten och engagerad grupp och Kugge som ledare.”

 

Kursen har givit mig mycket god struktur, både i det löpande skrivandet och i den faktiska berättelsen med sina akter. Olika skrivövningar, både korta och lite längre, har bidragit med inspiration. Utöver det har jag fått stort utbyte av övriga deltagare, där vi har tampats med olika utmaningar på ett roligt och otvunget sätt.”

 

Kursen har gett mig ny riktning och energi i mitt skrivande. Jag har lärt mig mer om skrivhantverket i form av dramaturgi och hur jag kan arbeta med den för att lära mig mer om textens karaktärer. Jag har också lärt mig mer om min egen text och vad jag behöver arbeta vidare med. Till sist har jag också lärt mig mer om mig själv som skrivande person.”

 

Om Kugge:

”Tydlig, välformulerad och rak. Med sin värme, sin kunskap och kärlek för skrivandet har hon gett mig ett självförtroende och verktyg som gör att det känns lite lättare att hålla igång mitt projekt. Hon delar också med sig av personliga erfarenheter och tankar, vilket är mycket tacksamt.”

 

Varm, autentisk, närvarande och engagerad. Hon bjuder på sig själv och bjuder in oss andra att dela våra tankar och insikter.”

 

Pålitlig, saklig, proffessionell, peppande men krävande.”

Får jag vara en Kugge i ditt skrivmaskineri?

Jag, Michaela ”Kugge” von Kügelgen, är en finlandssvensk författare, frilansjournalist och skrivinspiratör bosatt i Helsingfors. I januari 2013 började jag skriva på det som blev min debutroman.

Sedan jag började skriva skönlitterärt har jag försökt förstå hur man egentligen skriver en bok och upprätthåller en fungerande skrivrutin.

Jag älskar att inspirera andra att börja skriva, hållas igång med sitt skrivande och att komma i mål.

På mina kurser utgår vi ifrån det som är roligt och lockande, det finns inget rätt och fel utan det viktiga är att du känner en stark lust att få skriva.

Det här är kursen jag själv hade velat gå när jag började skriva.

Hoppas vi ses på kursen! Tills dess kan vi väl höras på Instagram? Missa inte heller min bok Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin.

Kursen är för dig som …

  • vill ha stöd och gemenskap i ditt skrivande.
  • tänker att du vill skriva men inte kommer till skott.
  • behöver pepp och stöd för att komma vidare.
  • inser att skrivandet är mycket roligare om du får dela det med andra.

Fler röster om kursen:

”Att vara en del av en gemenskap där skrivande står i fokus har varit oerhört värdefullt. En trygg plats där inte prestation eller värdering står i fokus utan skrivandet för sin egen skull kombinerat med en uppmuntrande atmosfär och lärorika skrivövningar. Önskar att kursen hade varit ännu längre!”

Alexandra Landegren

”Det är superinspirerande och positiv stämning och lärare. Bra upplägg med många korta övningar vars resultat man kan använda i sitt eget manus. Jag gillar att kursen ger en lov att fördjupa sig i sitt eget projekt.”

– Minna Tallberg

”Det bästa med skrivövningarna har varit att vi inte måste redovisa för andra vad vi har skrivit. Jag har alltid fått sån prestationsångest av skrivövningar, och speciellt om andra läser upp sina alster före mig tycker jag bara allt jag skrivit är skräp i jämförelse. Men nu har jag helt sluppit den stressen, och faktiskt tyckt att det varit roligt att göra övningarna.”

– Fia Rönnas

Frågor och svar

För vem är kursen?
För dig som skriver och behöver extra stöd och pepp för att ta ditt skrivande på allvar.

För vem är kursen INTE?
För dig som inte vill ha ett tydligt mål med ditt skrivande och som inte vill prata om ditt pågående projekt med andra.

Varför måste jag ansöka om en plats?
För att jag, Kugge, vill att alla som deltar vill satsa på sitt skrivande. Det spelar ingen roll i vilken genre du skriver, jag är intresserad av att ha motiverade och engagerade deltagare på min kurs.

När går kursen?
Vi träffas åtta torsdagkvällar klockan 18–20 finsk tid (17–19 svensk tid), varannan vecka på Zoom. Första träffen är torsdag den 5 september. Övriga kursdatum är 19.9, 3.10, 17.10, 31.10, 14.11, 28.11 och 12.12.

Träffarna spelas in ifall du missar en träff, men min förhoppning är att du deltar varje gång.

Vad är målet med kursen?
Att du skriver ungefär ett halvt råmanus – antingen början på något nytt eller att du avslutar något du redan påbörjat. Du kan också använda kursen för att redigera ett manus. Men det främsta målet är att du etablerar din skrivrutin. 

Vad gör vi under kursträffarna?
Utöver skrivövningar kommer vi att prata om skrivandets psykologi – vad krävs för att man ska orka skriva klart? Du berättar om ditt pågående projekt, men delar inte text med någon annan (om du inte vill).

Pratar om vi skrivandets hantverk?
Ja! Vi pratar bland annat om dialog, karaktärer och dramaturgi – allt för att du ska få bättre verktyg för ditt skrivande.

Hur mycket tid behöver jag lägga på kursen utöver kursträffarna?
Eftersom målet med kursen är att du ska hitta din egen skrivrutin får du själv avgöra hur ofta/hur mycket du skriver. Du kommer att få en del hemläxor, men majoriteten av tiden du lägger på kursen är direkt skrivtid i ditt manus.

Vad kostar det?
Kursen kostar 375 euro (inklusive moms). Summan kan vid behov delas upp i två betalningar á 190 euro.

Vad ingår i priset?
Åtta träffar på Zoom á två timmar per gång. Utöver det ett öppet skrivrum på Zoom de veckor vi inte har gemensam träff. Du och dina kurskompisar kan alltså träffas varje torsdag för att skriva tillsammans (men jag är inte med när det är öppet skrivrum). Vi har också en Whatsappgrupp för pepp och stöd.

Vad ingår INTE i priset?
Eventuell lektörsläsning eller privat skrivcoaching tillsammans med mig, Kugge. Läsning och coaching kan köpas som extra tjänst.

Hur många deltagare är det?
Kursen är för högst 10 deltagare.

Jag kan inte delta i höst, när går kursen nästa gång?
Efter höstens kurs startar nästa kursomgång först hösten 2025. 

När får jag veta om jag får en plats på kursen?
Deadline för ansökan är söndag den 16 juni. Beslut om kursplats meddelas den 20 juni.

Har du fler frågor? Hör av dig på hej@kuggeskriver.fi