fbpx

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige och Finland för vårens omgång av kursen Skriv ditt manus, jag ska peta lite på deckaren tillsammans med Anne och pyssla med en annons för Ellens och min mejlkurs.

Om vi bortser från detta är jag redo med årets första halva! Idag satt jag med tre andra företagare på Zoom och fyllde i halvårskollen i Mitt Företagsår och övermannades plötsligt av känslan att jag vill dela med mig av mina tankar och insikter. Sådär som förr i tiden.

Alltid när jag reflekterar över det som har varit börjar jag med att titta på vad jag hade för planer och önskemål. Jag fastnade för följande meningar på frågan ”så här vill jag att 2024 blir”:

”Jag känner mig nöjd och balanserad. Jag vet att jag lägger min tid på rätt saker och just det ger utdelning. Kanske inte alltid ekonomiskt men nog själsligt.”

Jag hade glömt att jag skrivit så, men när jag läste orden kände jag att det där är 100 procent min företagsfilosofi. Självklart vill och måste jag också tjäna pengar, men jag jagar inga miljoner.

Jag jagar skrivtid.

Mer om det längre ner. Först lite klassisk uppräkning av vad jag har åstadkommit i år.

Detta prickade jag av januari–juni

I början av året skrev jag en lista på målsättningar/att göra-grejer för i år och till min stora glädje har jag redan prickat av en hel del, bland annat följande:

  • Att styra upp Mailerlite/webbshoppen (jag slog ihop mina två e-postlistor till ett konto så att jag enklare kunde koppla min webbshop).
  • Plockade upp min feelgood efter över ett års paus. Har intensivredigerat i juni och i veckan skickat manuset till en person för läsning.
  • Att skapa en ny freebie på skrivlistan – i skrivande stund är 473 personer registrerade för gratiskursen Kickstarta din skrivsommar.
  • Att få moderera samtal på bokmässorna i både Göteborg och Helsingfors. Nu har ju inte mässorna ägt rum ännu, men jag har flera samtal att se fram emot!
  • Öka intäkterna från kursverksamhet – hittills i år har jag lagt 21 procent av min tid på mina skrivkurser och allt runtomkring dem (inspirationsbrev, gratiskurs, övrig marknadsföring osv) och fått in 20 procent av totala intäkterna!
  • Hålla opening rate på över 55 procent på mina mejlutskick. Glädjande nog ligger min opening rate på ganska stadiga 65 procent. Otroligt?!
  • Skriva 25–35 procent av arbetstiden.
  • Testa göra annonser på sociala medier.

Foto: Åsa Grindal

Långsiktig (långsam?) utveckling

Mitt bästa analysverktyg för att se vad jag har gjort är att se hur mycket tid jag lagt på något. Jag har trackat mina arbetstimmar sedan mars 2018 och har därmed över 6 års statistik över hur mycket jag har jobbat och med vad.

Det roliga är jag nu kan se en långsiktig trend i mina trackade timmar: Jag jobbar färre timmar men drar in ungefär lika mycket eller mer pengar.

Detta är vad jag kallar utveckling kära vänner.

Mitt mål är ju att jobba mindre (i tid), men tjäna ungefär lika mycket som tidigare. Och jag drar ju verkligen in inga galna summor. Hittills i år har jag fakturerat knappt 30 000 euro. En pyttesumma för någon, ganska lagom för mig.

Årsmålet är 60 000 euro, men det känns inte helt rimligt med tanke på att juli ofta innebär 0 euro. Men jag är också nöjd med cirka 55 000 – ungefär samma som fjolåret landade på.

Sen har jag ju en hel massa utgifter, runt 15–20 000 euro om året, så alla dessa pengar landar inte i min ficka. (Av nån anledning känns det alltid viktigt att påpeka detta.)

Summa summarum: Intäkterna är ganska stabila och tiden jag lägger på arbete är mindre = nöjd och glad Kugge.

Mentala framsteg på skrivfronten

Vad skulle det här vara för skrivblogg (?) om jag inte också kommenterar mitt skrivande lite mer ingående.

Ifjol skrev jag 26 procent av min tid, hittills i år har jag skrivit 33 procent av tiden. Och det utan ett enda stipendium, ett enda förlagsavtal, utan en enda royaltypeng. Typ.

Visst skulle det vara härligt att också få in lite pengar på mitt skrivande, men just nu är jag främst glad över att jag skriver.

Det är som att något i hjärnan äntligen har träffat rätt, hittat hem. Jag har blivit bättre på att förvalta och värna om min skrivtid. Jag har blivit en sån som skriver regelbundet. Inte bara en månad eller två, utan kontinuerligt.

Det är faktiskt inte många vardagar i år som jag inte har skrivit och det är den största vinsten.

Roligt är också att jag har jobbat med många olika typer av projekt och texter i år. Det kanske är svårt att avgöra själv, men jag tycker verkligen att jag har utvecklats som författare.

Jag har utmanat mig själv genom att testa olika genrer och stilar. Jag har skrivit utan att ha några garantier om något.

De senaste åren har jag faktiskt ofta tänkt att det är nästan som när jag jagade min debut. Skillnaden är att jag nu är många år och några utgivna böcker klokare.

Fastän jag inte alls vet vad hösten eller de kommande åren för med sig känner jag att jag har mycket bra på gång. Att vad som helst kan hända. Typ.

Insikterna om att jag skriver regelbundet, att jag jobbar färre timmar och att mina kurser går så bra gör mig lycklig. Det är ju precis det här jag har strävat efter i flera år.

Och nu händer det.

7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »
Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »