fbpx
Kugge 2_web-6

Hej, jag heter Kugge och jag skriver föreläser inspirerar hjälper dig.

När jag skrev min debutroman kände jag mig vilse och ensam. Författardrömmen drev mig framåt, men det var också … pissjobbigt. Stundvis. 

Och det kändes likadant när jag startade eget som frilansskribent 2015. Så många frågor, så svårt att hitta en hållbar balans mellan ekonomi och mängden jobb.

Men jag är inte vilse längre. Jag har byggt upp strategier och rutiner för både mitt skrivande och mitt företagande. Och nu hjälper jag andra företagare och skrivdrömmare att hitta samma sak.

Det är fortfarande pissjobbigt ibland. Det är en del av processen – både med skrivandet och företagandet. 

Men det är också det roligaste som finns.

Jag skriver alltså böcker

Det gick ju bra till slut, bokskrivandet. Drömmen blev verklighet och 2017 stod jag med min första utgivna roman, Vad heter ångest på spanska? i handen. 

Det är berättelsen om 25-åriga Erika som åker till Ecuador i två månader för att hitta sig själv. En bok för unga vuxna och alla som vill fly vardagen och istället fantisera om sorglösa surfare på en strand i Ecuador.

Min andra bok, Nationen, är en underhållningsroman om en studentnation i Helsingfors. ”Nationen är en levande och pulserande skildring där berättarperspektivet växlar i snabb takt.” Så skriver Yles recensent Marit Lindqvist om den.

Efter att ha hållit skrivkurser för andra som drömmer om att skriva böcker, skrev jag också en bok för dem. Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin som förlaget People & Stories gav ut 2022.

Jag har utvecklat mitt skrivande på utbildningar som Litterärt skapande vid Centret för livslångt lärande och Författarskolan vid Västra Nylands Folkhögskola.

… och journalistik

Vid sidan av böckerna skriver jag artiklar, intervjuer och reportage för olika uppdragsgivare. Jag är utbildad journalist, men har också studerat marknadsföring och historia. 

Att få lyssna på människors berättelser, och förmedla dem vidare, är det jag älskar mest av allt. Men jag är nyfiken på mycket annat också – och kan skapa engagerande, begripliga och lättillgängliga texter om nästan vad som helst. På både svenska och finska.

När jag inte skriver

När jag inte jobbar (eller läser) dricker jag gärna ett glas vin i skrattigt sällskap. Och svettas på en handbollsplan eller en yogamatta (men inte samtidigt).

Och så reser jag, varje chans jag får. Helst till Latinamerika eller min favoritstad Berlin. En av mina högsta önskningar är ett nattåg från Tallinn (dit jag kommer på två timmar med färja) till Berlin.

Men nog om mig. Vem är du?

Inställningen "hur svårt kan det vara" bär mig långt. Oftast är det svårare än jag trodde men så gott som alltid kommer jag ändå i mål på slutet. Livet är för kort för att inte våga försöka.