fbpx

Pilla, inte pilla?

Jag tror alltid att ”snart blir det lugnare”, men så brukar det ju inte vara. Jag gör ju inte heller något lättare för mig själv när jag bestämmer att starta upp ett företag. All byråkrati och skattedeklarationer och det ena och det andra snurrar i huvudet så just nu känner jag inte att jag har tillräckligt med ro att ta tag i tvåan som alltså stått orörd sen början av december. Men det finns väl inget som för mycket vila när det gäller ens egen text?
Det jag ändå kan göra är att göra upp en plan för min genomläsning. När jag började redigera Vad heter ångest på spanska? höll jag på att pilla med en massa smågrejer som jag till slut raderade. Jag gick alltså direkt in på detaljnivå i stället för att se på helheten. Är det här kapitlet onödigt? Kan jag stryka den här karaktären helt och hållet? Utvecklas huvudkaraktären tillräckligt?

Som svar på de här frågorna kan jag i efterhand konstatera att ja, många kapitel var onödiga, en karaktär överflödig och karaktärsutvecklingen saknades. Jag hade alltså satt ner en massa onödig tid på att pilla på ordföljd och skrivfel och allt möjligt annat som till slut inte ens kom med.

Helt onödig var väl den tiden kanske ändå inte, jag kan ju nu säga att jag lärt mig nåt. Nu vet jag att det inte är någon idé att börja pilla i små saker, för det är de stora sakerna jag måste ha på det klara. Så nej, jag ska inte börja pilla i mitt manus. Därför blir det bäst att skriva ut det och läsa på papper, alternativt läsa med en pdf-läsare på paddan så att jag kan göra anteckningar där.

När ska jag börja då undrar ni kanske? Det finns väl alltid en massa som dyker upp och som måste fixas? Vad sägs om måndagen den 16 februari, då hoppas jag att jag fått det mesta fixat med företaget och inte behöver lägga all min tid på att tänka på företagsrelaterad byråkrati. Och nu har jag sagt det högt, så redigeringsstart 16 februari! Ser faktiskt fram emot det, har saknat mina karaktärer efter vår intensiva månad i november!

Hur brukar ni som skriver göra? Och har ni bra redigeringstips?

0

6 svar

 1. Lugnare blir det inte. Snarare tvärtom och då är det bra att ha bestämt träff med sig själv för när man sätter igång. Så 16 februari blir säkert fint.
  Redigeringstips, jag skulle säga att det mest är att bara kasta sig in och se vad man har och inte har i berättelsen. Alltså stora drag först och sen allt mindre efter hand. Eller så gör jag. Från helhet till detaljer.

 2. Åh – har inga redigeringstips eftersom jag ännu inte varit i den fasen, tros många år med mitt manus. Jag har gjort ganska mycket som du, pillat sjukt mycket i texten trots att jag inte borde. Det kommer nog bli så att jag stryker mycket av det som jag har pillat med, framförallt med tanke på att manuset nog kommer landa på närmare 500 sidor när det är helt färdigskrivet i sin första version. Men även om jag tänker att jag verkligen inte ska göra så igen nästa gång jag ska skriva nytt, så tror jag ändå att jag lärt mig otroligt mycket. Faktum är att jag näsan är lite glad att det tagit mig så lång tid att skriva manuset, för mitt språk och mitt sätt att se på text har verkligen utvecklats under de här åren, och hade jag blivit klar för fyra år sedan hade det som blivit slutprodukten då definitivt blivit sämre än den slutprodukt jag ser framför mig att jag ska ha om ett år eller så. Ibland kan det konstigt nog vara bra att göra fel.

  1. Du har så rätt! Speciellt när man själv försöker hitta de rätta metoderna att jobba med en text blir det ju oundvikligen många fel på vägen, fel som man förhoppningsvis kan undvika sen senare! Och wow vilken imponerande mängd text, just nu känns det som att jag aldrig kommer att klara av att skriva en tegelsten, mina båda manus har varit ca 50 000-60 000 ord.

 3. Hej!Vilken fin blogg du har, jag är glad att jag hittade hit till slut. 🙂
  Nej, jag tror inte heller att det blir lugnare. Jag har en kompis som brukar prata om treveckorskonstanten; någonstans mellan tre och fyra veckor fram i tiden ser det alltid ut som om det kommer att lugna ner sig, men den där punkten flyttas hela tiden framför en. Så mitt bästa tips är nog: det finns ingen bättre tid än nu. (Det har jag lärt mig många gånger, och kommer få lära mig många gånger till.) Och personligen är jag oändligt mycket smartare med utskriven text och penna än med dator när jag ska försöka se vad som ska redigeras. Men det är väl som allting, en smaksak.
  Hoppas du hittar tid och inspiration till redigeringen snart!
  /Liv

  1. Tack för dina snälla ord, kul om du gillar bloggen! Jag ska också kolla in dig, älskar att läsa om andras skrivande och deras tips (hur gjorde folk före internet förstår jag inte!).
   Treveckorskonstanten låter som det smartaste jag hört på länge! Känns skönt att jag nu prickat in ett datum, kan ju börja tidigare om det känns som så, men just nu när jag håller på och startar upp företaget är det en hel del grejer jag måste fixa och ha koll på. Men tack för peppen, känns genast mer motiverande att skriva & redigera när jag får så fina kommentarer här på bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »