fbpx

Kvartalsrapport för Q1 – hur har företagsåret börjat?

Årets tre första månader är förbi. Med tanke på hur tråkigt och inrutat livet är just nu förstår jag inte riktigt vart dessa tre månader försvann? Jag har jobbat mycket, faktiskt mer än under samma tidsperiod i fjol, men haft mycket mindre kundjobb.

Hur går det ihop undrar du kanske, men det ska du få svar på i det här inlägget!

I januari fick jag ju veta att ett av mina långvariga och stadiga kunduppdrag (med betydande månatlig fakturering) inte kommer att fortsätta. Men dagen innan jag fick veta det hade jag fått en idé om att skapa en kurs för den som vill komma i gång med sitt skrivande.

Om det inte är ett tecken från universum eller nån högre makt, så vad?

Året har alltså börjat på ett väldigt annorlunda sätt än jag hade föreställt mig. Den där början av januari-Kugge känns nästan gulligt naiv. Tänk om hon hade vetat vad som skulle hända? För att både hon och du ska hänga med blir det nu en genomgång av Q1.

Bild från vår Let me create-workshop med Jennifer.

Bild från vår Let me create-workshop med Jennifer.

Kunder, ekonomi & arbetstid

Året började som sagt med en liten chock när jag fick veta att mitt största kunduppdrag (som stod för över hälften av min fakturering i fjol) föll bort. Och om jag ska vara ärlig så har jag känt lite ekonomisk panik för första gången på några år – min rejäla buffert till trots.

Som kompensation för bortfallet har jag lyckligtvis fått några nya kunder. Det handlar om både återkommande uppdrag och om enstaka artiklar, som förhoppningsvis leder till mer jobb i fortsättningen.

Ett stort jobb var att för tredje året i rad skriva alla artiklar för SLS årsbok som publicerades för någon vecka sedan. Jag har också skrivit en intressant artikel för Kulturfondens årsbok (publiceras senare i vår), en artikel för Helsingfors stad och gjort ett antal översättningar. Jennifer och jag har också gjort ett jobb tillsammans, men det är inte lanserat ännu så jag berättar mer sen.

Faktureringen för årets första tre månader landar på knappt 4300 euro per månad och det känns okej. Jag hade gärna haft lite mer buffert inför sommaren, men hoppas på att det trillar in lite jobb i Q2.

Och som jag redan skrev så har jag faktiskt jobbat mer i timmar än under samma period 2020. I medeltal har jag trackat 112 timmar per månad, jämfört med 92 timmar per månad i fjol. Majoriteten av timmarna har ändå gått åt till mina egna projekt som jag ska berätta mer om längre ner.

Men en sak kan jag säga: de här timmarna märks i kroppen. Det känns som att jag konstant haft något på gång och det har varit svårt att släppa jobbet under kvällar och helger. HR-avdelningen skickar därför en snäll men bestämd hälsning till de anställda i Kugge skriver AB: kom ihåg att vila mer!

Skrivandet & mitt författarskap

En glädjande förändring i mina arbetade timmar är att jag lagt hela 23 procent av min tid på mitt skrivande! I januari och februari skrev jag råmanus för del två i min feelgoodtrilogi och testade en ny skrivrutin – att skriva först på morgonen. Och det funkade så bra!

I januari deltog jag också i Yrsas och Floras romankurs, så fint att få ägna en hel helg åt mitt skrivande och också få lite yttre input och idéer. Jag kom ju bland annat på namnet på del två – eller ficks snarare flera förslag och valde ett! I mars har jag redigerat del ett efter kommentarer jag fick.

Jag har också fått äran att agera domare i Norsens välläsningstävling (ett pro bono-uppdrag), hållit en skrivworkshop för elever i samma skola och berättat om pandemiåret i Hufvudstadsbladet.

Och så var det ju den här lilla stormen i vattenglaset som mitt blogginlägg orsakade. En ytterligare artikel i Hbl + att podden Sällskapet döpte ett avsnitt så fint till Kugge vs. Finlands svenska författareförening.

I januari släpptes också äntligen En liten boks textsamling där min essä Att överleva ett brustet hjärta ingår. Fem fina texter som jag önskar att skulle få lite mer uppmärksamhet!

Kugges kontor

Kugges ring light

Egna projekt & bloggen

Den klart största förändringen företagsmässigt är att jag satsat jättemycket tid på mina egna projekt, främst på kursen Kickstarta ditt skrivande som gick under fyra veckor i mars med åtta deltagare. Så roligt och inspirerande – och baserat på responsen jag fått var kursen också inspirerande för deltagarna.

Medan jag skapade arbetsblad för kursen insåg jag att det kunde bli något mycket mer: en arbetsbok/skrivhandbok för den som vill kickstarta sitt skrivande på egen hand. En bok jag själv gärna hade läst när jag var i början av min författarbana.

Och när jag väl fått en idé har jag svårt att släppa den. 

Så under Q1 har jag gjort tre författarintervjuer och skrivit texter för skrivhandboken. Det här projektet har varit 100 procent lustfyllt. Medan andra har stickat Strömsötröjor har jag pysslat med mitt dokument i Canva.

Jag höll också en gratis skrivträff i februari med över femtio anmälda (och drygt tjugo deltagare på riktigt) och har börjat jobba mer målmedvet med mitt inspirationsbrev – de som prenumererar ska få ett mejl varannan onsdag. Jag har aldrig riktigt brytt mig om marknadsföring på sociala medier, men att jobba med en egen mejllista känns jättekul. Jag vill verkligen leverera vettigt och inspirerande innehåll. 

Också bloggen har fått mer kärlek än i fjol, jag har till exempel fixat en sidebar (som du kanske noterat?). Just nu deltar jag också i Jennifers SEO-kurs och det hänger i allra högsta grad ihop med det här lilla hörnet av internet som jag huserar över. 

TIPS! Läs också Jennifers inlägg om hennes Q1!

Så sammanfattningsvis… 

Året har börjat ganska bra, men inte alls som jag trodde. Och det om något är väl nån sorts grundlag i företagandets fysik. Det oväntade och överraskande som gör att jag som tröttnar snabbt aldrig hinner tröttna på riktigt.

Livet, eller kanske är det bara jag, slänger ofta nya utmaningar och idéer framför näsan på mig om allt börjar kännas för inrutat. Dessutom öppnar ett avslutat jobb ofta upp för andra jobb. 

3 snabba frågor

Kvartalets bästa beslut?
Att våga satsa på mina egna projekt och idéer. Arbetet med skrivboken och kursen har varit så roligt och givande! 

Kvartalets största överraskning?
Att arbetet med min största kund inte fortsatte.

Mest stolt över?
Att jag trots allt lyckats hålla ekonomin flytande och hittat på nya koncept.

Post-it lappar på Kugges kontor

Lärdomar från Q1

Årets tre första månader har blivit en påminnelse om att livet verkligen är en ständig julkalender. Man vet fan aldrig vad som väntar i nästa lucka. Ibland är det något riktigt äckligt godis man inte vill ha, men man äter ändå upp det och märker att det var ju inte så farligt.

Jag inser också att jag behöver bli bättre på att skilja åt jobb och fritid. Det behövs mer vila och mer lugn och ro.

Och så är jag än en gång tacksam över det fantastiska nätverk jag har i mitt liv. Charlotte och jag har gått flera promenader när vi snackat om skrivandet, Friday lab är ett härligt bollplank och det är få saker jag gör utan att fråga vad Jennifer tycker om det. En sån rikedom att ha de här människorna i mitt liv!

Planer för Q2:

April innebär en hel del kundjobb samtidigt som jag ska bli mer eller mindre färdig med skrivhandboken. Planen är att lansera den i maj!

Utöver det har jag en idé för ett nytt kurskoncept som egentligen inte är en regelrätt kurs. Jag ska fila lite mer på idén och berätta mer redan om ett par veckor!

Jennifer och jag har också planer för Let me create, bland annat ett online-evenemang i juni. Vi ska också sätta oss ner för att göra en ordentlig utvärdering av Årsrapporten & Årsplaneringen och göra en plan för hösten. Och i juni blir det självklart halvårskonferens för oss två!

Allt detta till trots känns det ibland som att jag bara låtsasjobbar. Att jag driver ett litet låtsasföretag som gör lite låtsasuppdrag och pysslar lite i Canva och Scrivener. Sedan påminns jag om att jag är trettiofyra år, har drivit eget företag i mer än sex år och att allt går riktigt bra. 

Slutsats: tydligen kan man leva på ett ”låtsasjobb” också!

Hur såg Q1 ut för dig? Började året som du tänkte dig eller har du också stött på överraskningar? Om ja, hur har du handskats med dem?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »