Vi börjar det här inlägget med en tröttsam liknelse: Ingen blir maratonlöpare utan att springa regelbundet. Ingen blir heller författare utan att skriva regelbundet.
Men att skapa en bra skrivrutin kan vara jättesvårt. Det finns ju så mycket annat här i livet. För min egen del har jag insett att en bra skrivrutin egentligen handlar om tre saker:
-
Jag bestämmer mig för något.
-
Jag lägger upp tydliga mål.
-
Jag har en deadline.
Min envishet brukar räcka långt, men om jag inte har ett tydligt mål och en deadline är det väldigt lätt att glida ur skrivandet. Jag hittar på ursäkter, gör annat och manuset förblir orört men finns ändå hela tiden i bakhuvudet – det dåliga samvetet gör sig konstant påmint. Lite som när man gick i skola eller studerade. Alltid fanns det något man borde göra, men så fanns det så mycket annat roligt man hellre gjorde.
Kämpa vidare från motståndet
Nu är ju skrivandet i allra högsta grad frivilligt (och roligt!!), men ändå finns det där motståndet där. I Alla orden i mig skriver Karin Erlandsson så här:
”Det finns alltid annat att göra än att skriva. Så är det också för oss som skriver varje dag. Motståndet blir en vana som man betraktar och lägger åt sidan, men det finns alltid. Varje dag måste jag övervinna både ursäkterna och min rädsla, det som står mellan mig och skrivandet.”
Ett sätt att komma över det här motståndet är att skapa en bra skrivrutin. Problemet är att skrivrutinen antagligen kommer att variera mellan olika projekt. Tiden, livet och förutsättningarna skiljer sig åt och ju mer livet slänger på en desto svårare är det att hålla fast i sin skrivrutin.
Själv har jag kämpat jättemycket med det här. Jag vill ju skriva, men det finns också så mycket annat jag måste göra. Jag har ett företag att driva, uppdragsgivare som väntar på texter och i något skede blir allt det ursäkter för att inte skriva.
Därför har jag blivit rätt hård mot mig själv. Tydligare mål och tydligare deadlines. Det finns inte en mall som funkar för alla, men här nedan kommer mina bästa tips för att skapa en skrivrutin. Hoppas det här hjälper dig att komma i gång med skrivandet!
Skapa en bättre skrivrutin och få mer skrivet
1. Sätt en deadline
När ska texten vara färdig? Kanske för att skickas till en kompis för testläsning eller till en lektör? Om jag har lovat att någon ska få läsa en viss tid ser jag till att bli färdig till det utlovade datumet. Finns ingen lika bra skrivmusa som en deadline.
2. Planera: när skriver du? Skriv in det i kalendern!
När du har din deadline kan du räkna ut hur mycket eller hur länge du måste skriva varje dag för att bli färdig till deadline. Räkna också med att du kanske vill vara ledig under helgerna. Skriv in skrivpassen i din kalender och håll fast vid dem! Men kom ihåg att vara realistisk när du gör upp en plan.
3. Tydliga delmål – hur kan du spjälka upp projektet?
Vill du räkna din skrivtid i timmar eller ord? Bestäm att du till exempel skriver minst en halv timme eller 500 ord per dag. Själv tror jag på att det definitivt är bättre att skriva lite varje dag än att ha en skrivdag i veckan och försöka klämma ur sig allt då. Kanske främst för att … (läs nästa punkt)
4. Skriv regelbundet och minimera startsträckan
Om jag inte har jobbat med en text på en vecka eller kanske flera veckor blir startsträckan jättelång. Jag minns inte riktigt var jag slutade senast eller vart jag är på väg. När jag skriver (nästan) varje dag kan jag under ett skrivpass genast sätta i gång. Jag vet vad som händer och tonen i boken känns självklar för mig.
5. Hitta en skrivkompis
Hitta någon som håller dig ansvarig. Kanske någon som också skriver så att ni kan peppa varandra? Eller berätta för en vän att du har som mål att skriva en bok. Du behöver inte berätta vad boken handlar om (om du inte vill), men du kan be din vän att fråga dig med jämna mellanrum: hur går det med skrivandet? Eller kanske ni kan komma överens om att du alltid skickar en rapport efter varje avslutat skrivpass och din kompis alltid svarar med ett ”hurra, bra jobbat!”.
***
Skrivandet är, precis som vilken annan vana som helst, en vana. Ju mer jag skriver, desto naturligare blir det också att klämma in skrivandet. För mig har det också handlat om ett sorts tillstånd. Nu ger jag mig själv tillstånd att skriva. Det är okej att ta skrivtid, det finns inget annat jag behöver prioritera just då.
Om du själv kämpar med att det inte känns som att du har tillstånd att testa dina kreativa vingar så ger jag dig tillstånd här och nu. Du har all rätt i världen att jobba med ditt projekt och för att kunna göra det behöver du ta dig tid och skapa en rutin.
Har du bra tips på hur man lyckas skapa en bra skrivrutin? Eller annan rutin?
Är du nyfiken på fler skrivtips? Du hittar alla mina skrivtips här!
Det här inlägget var en del av SKRIVSOMMAR som Ellen och jag höll i under sommaren 2020.
0