fbpx

Så många fina recensioner

För snart tre månader sedan fick jag hålla i Nationen för första gången, i slutet av mars kom de första recensionerna. Efter det har det trillat in en hel del recensioner. I dagstidningar, på Instagram, i bloggar och på Goodreads. Och så klart av många vänner som hört av sig.

Som författare är man så klart nervös för hur folk ska ta emot ett nytt alster. Den här gången var jag extra nervös. Jag visste att ”alla” visste hur mycket och länge jag jobbat med den här boken och var rädd för att folk skulle säga att det tydligen inte räcker. Att det ändå blev skit. A for an effort men inte mer så.

Men så har det ju inte alls varit. Snarare tvärtom. Jag har fått jättemånga (!) fina recensioner och det är härligt att de fortsätter komma. Jag blir på riktigt så himla lycklig varje gång jag hittar en fin recension eller om någon jag inte känner har gett mig fem stjärnor på Goodreads.

Man skriver ju inte för andra, men sen när boken väl finns så är det väl självklart att man vill att folk ska gilla det man skrivit. Är väl mer än mänskligt?

processed_IMG_20200604_090624-01.jpeg

processed_IMG_20200321_105853-02.jpeg

Många andra författare vill knappt läsa sina recensioner, själv har jag utvecklat ett rätt osunt förhållande till Goodreads och Google. Jag kollar dagligen om det har hänt något. Och ärligt talat blir jag lite stoltare och lyckligare för varje dag som går.

Nu vågar jag äntligen lita på att jag skrivit en bra bok. Självklart faller den inte alla i smaken (och vad gör nu det?), men de allra flesta som läser verkar gilla det de läste. Och det blir man väl glad av att höra efter flera års slit?

Här nedan ett urval av en drös fina recensioner från Goodreads:

”Det är sällan jag läser romaner med hög igenkänningsfaktor. Det är i och för sig inget självändamål och aldrig det primära i min läsning, men VISST är det härligt att den här romanen utspelas i en kontext som jag kan omfatta. Den är lättsmält med förvånansvärt mycket djup.”

”Författaren beskriver ett studentliv som känns äkta och som om det faktiskt händer på riktigt. Jag har själv inte levt studentliv men det känns roligt att få chansen att göra det genom boken. Alla tre karaktärerna fångar mig, de är väldigt olika och dras med sina egna livskval. […] Det är ren njutning att sjunka in i Nationens härliga värld och jag blir nyfiken på vad som händer sen med Astrid, Saga och Mikael. Blev det som de önskade? Nationen är en fängslande läsupplevelse som får mig att glömma den oroliga omvärlden för ett tag vilket är välbehövligt. Är du sugen på att leva studentliv hemifrån soffan, så är den välskrivna Nationen rätt bok för dig!”

”Feel-good roman perfekt att läsa om man i dessa coronatider saknar studielivet. Karaktärerna känns trovärdiga, tempot är högt och bidrog till att boken är sträckläsningsmaterial. En mysig bok helt enkelt!”

 

Ja jag är orimligt stolt över mitt nuvarande Goodreads-medeltal. Med tanke på att medeltalet för Vad heter ångest på spanska? ligger på 2,69 är det kanske inte så konstigt att jag är rätt nöjd över 3,72!

Ja jag är orimligt stolt över mitt nuvarande Goodreads-medeltal. Med tanke på att medeltalet för Vad heter ångest på spanska? ligger på 2,69 är det kanske inte så konstigt att jag är rätt nöjd över 3,72!

 

Jag inser nu att jag borde samla alla (fina!) recensioner i ett dokument för att plocka fram när jag känner mig riktigt värdelös. Om du som läst boken men inte ännu recenserat på just till exempel Goodreads, eller varför inte din blogg eller Instagram, blir jag inte precis ledsen om du vill skriva några rader. <3

Och för bloggläsare som tycker att jag ska påminnas om att alla inte älskar det jag skriver kan jag rekommendera inlägget med dåliga recensioner för min debut. Samtidigt undrar jag: när kommer den första totalsågningen av Nationen?

0

6 svar

  1. Hurraa, tack! <3 Måste nog fira boken lite mer! Planen är ju iofs att ha en "releasefest" i september – hoppas det blir av!

 1. Hittade boken som snabblån och läste ut den på några kvällar. Är säkert 20 år äldre än dig, men jag tänkte knappt på att boken utspelas på 2010-talet och inte på 1990-talet. Ut med den åt alla gamla 50 åringar. Vi känner igen oss i allt :-).

  Den höll även som riktigt bra finlandssvensk litteratur. Plus för att du kan förmedla och skriva sexscener. SÅ svårt.

  1. Åh Anne, du vet inte hur glad jag blev av att läsa den här kommentaren i morse när jag vaknade! Det är just så där jag har hoppats att boken ska funka – vare sig man studerar nu, studerade för 10 eller 30 år sen, så ska det finnas igenkänning.

   Och tack, vilken komplimang! Nu ska jag skriva nästa då! 🙂

  1. Jaa, så fint att de flesta som läser verkligen gillar den! Och jättekul om du också vill läsa! 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »