fbpx

Biblioteksersättning – hur funkar det?

I dag har jag fått min första biblioteksersättning någonsin! Hela 20,02 euro in på kontot. Visserligen med 60 procents skatteavdrag (eftersom jag inte orka börja rådda med mitt skattekort, har ju knappt ett när jag är företagare), så före skatt hade summan varit 50,05 euro. Det här betyder att min bok har lånats 200 (!) gånger under 2017 i Finland. Rätt stort ändå?!

Men hur funkar det här med biblioteksersättning egentligen? Ersättningarna har rätt nyligen höjts och en författare får 0,25 euro per lån. Så fyra böcker ger en euro klirr i kassan (är väldigt osäker på varifrån 5 centen i summan kommer, men kanske det är antologin Människohundarna?). Med tanke på att jag får några euro royalty per såld bok är skillnaden faktiskt inte jättestor. Och för varje bok som biblioteket köper in får jag så klart royalty på helt samma sätt som för alla andra böcker som sålts.

Nu började jag fundera på hur det funkar med utlåning på svenska bibliotek, jag har faktiskt ingen koll. För varje bok som köps in får jag så klart royalty, men jag är osäker på om jag kunde få någon biblioteksersättning från Sverige? Eller hur det fungerar med svenska författares böcker i Finland. Kommentera gärna om du har koll på detta! Här i Finland måste författaren själv registrera sig på Sanasto, men annars har det gått smidigt!

Så här glad var jag när jag höll i min bok när den hade kommit från tryckeriet. <3

Så här glad var jag när jag höll i min bok när den hade kommit från tryckeriet. <3

I juni skrev jag om hur det fungerar med royalty och hur mycket författare kan förväntas tjäna på en bok. I kort sammanfattning: inte så mycket. För att författarskapet ska börja generera pengar borde en sälja minst 10 000 böcker per år och ha utlåningssiffror i samma storleksklass – och så klart ha en rätt stadig utgivning. Om inte en ny bok varje år så minst vartannat. Så klart vill författare leva på sitt skrivande, men väldigt få skriver sist och slutligen böcker med tanke på pengarna. Inte jag heller!

Men ju fler böcker jag skriver och som blir publicerade, desto mer ökar så klart biblioteksersättningen. Men det lär nog dröja ett antal år innan jag kan räkna det som någon inkomst. Hittills har mina största skrivinkomster bestått av stipendier – så tacksam för de stipendier jag fått i år och hoppas på fortsatt stipendielycka i fortsättningen. Och fram tills det hoppas jag att min bok lånas flitigt, för att låna böcker på biblioteket är faktiskt ett jättebra sätt att stöda författaren! Vill du ha fler tips på hur du kan hjälpa en författare? Läs mina tips!

Fem sätt att hjälpa en författare

Förresten känns det här som helt rätt dag att få biblioteksersättning. I dag har det nya centrumbiblioteket i Helsingfors äntligen öppnat och det ser sååå fint ut. Jag ska försöka sticka in mig där i morgon eller fredag. Vad tycker du om bibliotek? Brukar du låna mycket på bibban?

1

9 svar

 1. Intressant inlägg som vanligt, jag har faktiskt funderat på det här! Jag är en ivrig boklånare och har nog alltid en bibbabok på nattygsbordet, just nu ligger Eva Frantz deckare Sommarön där 🙂 Som studerande har jag haft ganska skralt med pengar att lägga på nya böcker så det känns bra att man understöder författare genom att låna också!

  1. Ja absolut understöder du! Dessutom är biblioteken något vi måste upprätthålla och bästa sättet att göra det är ju att låna böcker! <3

 2. Hej superintressant och som på beställningen! Satt precis och funderade på det här här om dagen! Tack! 😀

 3. Så bra att du skriver om detta! Jag hade ingen aning om att författare faktiskt får royalties på utlånade verk innan du tidigare skrev om det. Jag är nämligen starkt inne på att inte konsumera så mycket nytt och lånar flitigt på bibliotek istället för att köpa hem böcker som kanske bara blir och damma i hyllan. Men visst har jag känt ett stygn av dåligt samvete att inte understöda (främst finlandssvenska) författare. Bra att veta att författaren iaf får nåt av en utlåning.

  1. Med tanke på att royaltyn för försäljning inte heller är speciellt stor är biblioteksersättningen absolut inget att förringa! Så låna på, på det sättet ser vi också till att biblioteken snurrar på som de ska. 🙂

 4. Tack för att du delade med dig! Jag hade ingen aning om att man var tvungen att komma upp i 10 000 sålda ex/år för att det skulle hända nått i plånboken…

  1. Haha ja, de flesta författare lever nog på stipendier och bidrag (eller helt enkelt andra jobb). Väldigt få får det att gå runt med endast bokförsäljning. Men om du tänker att en författare tjänar nånstans kring 2–3 euro per bok blir det ju inte så mycket om en inte säljer massvis. Pocketböcker och ljudböcker tjänar författare ännu mindre på, men har inte riktigt koll på vad. Men tror jag har hört att en författare får cirka 0,50 euro för en pocketbok (alltså 5 kronor).

 5. Tack för att du delade med dig! Jag hade ingen aning om att man var tvungen att komma upp i 10 000 sålda ex/år för att det skulle hända nått i plånboken…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »