fbpx

Hösten som alltid blir stressigare än jag tänkt mig

Foto: Nadia Heiniö/Wonderland.

Foto: Nadia Heiniö/Wonderland.

I går när jag skulle köra iväg till matchen funderade jag på vad jag gjort vardagskvällarna förra veckan. Jag kom inte på det. Liksom noll aning om vad jag sysslade med förra veckan. När jag kom hem kollade jag i kalendern – jag var ju i Åbo men det klarade jag inte av att komma på just där och då i bilen.

Skulle det här ske oftare skulle jag bli orolig och fundera på om jag jobbar för mycket, men just i går var jag bara otroligt trött. Att göra tre intervjuer på raken i sammanlagt två timmar och skriva typ 20 sidor anteckningar för hand gör nog vem som helst lite slö i skallen. Trots det kan jag ändå inte förneka att hösten varit jobbtung. Som jag skrivit tidigare här på bloggen så kommer jag att göra ungefär hälften (!) av årets fakturering på årets tre sista månader. Det här syns också i Toggl där jag registrerar mina arbetstimmar.

Skärmavbild 2018-12-04 kl. 21.04.07.png

För någon med ett “vanligt” jobb kan jag tänka mig att mängden timmar i oktober och november kanske inte är så imponerande – under oktober som varit årets mest hektiska månad har jag inte jobbat mer än 35 h per vecka i medeltal. De flesta jobbar 40 timmars veckor så vad gnäller jag?

Eftersom jag inte har några kontorstider får jag själv välja hur jag jobbar och är för det mesta väldigt effektiv. Till exempel i dag har jag togglat (bra verb, eller hur?) knappt fyra timmar men under de fyra timmarna har jag korrläst en broschyr, skrivit och skickat en faktura, mejlats med diverse personer, skrivit utkast till tre artiklar och gjort en telefonintervju. Alltså verkligen inte legat på latsidan, men när jag väl sätter i gång gör jag det effektivt. För att orka jobba så intensivt varvar jag så klart med pauser och satt på kontoret i sju timmar. Hade jag inte haft en telefonintervju klockan 16 hade jag antagligen gått hem redan vid 15, den sista timmen satt jag mest och väntade på att klockan skulle bli fyra.

Inför hösten hade jag ju funderat på att eventuellt åka på en resa i november – just för att slippa den här stressiga perioden. Men nu inser jag att det helt enkelt inte skulle vara möjligt. Är jag borta i november skulle det betyda att jag skulle gå miste om en stor del av årets inkomster. Så jag får helt enkelt bita ihop och se till att vara ledig andra tider på året.

Flera månader i år har ju också varit extremt lugna på jobbfronten – det syns mer än tydligt i min Toggl-statistik. Eftersom jag började med Toggl i mars så kan jag inte jämföra med tidigare år, men skulle säga att den här bilden är ganska representativ för hur mitt arbete fördelas. Den lugnare perioden brukar börja i maj och pågår i värsta fall ända till september. För varje år som går så blir jag bättre på att uppskatta när mitt “riktiga” jobb brukar ske och ska därför också försöka planera in skrivperioder till de lugnare månaderna.

Bild på en facebook uppdatering jag gjorde för ett år sedan

Den här statusen som Facebook påminde mig om i dag fick mig att inse hur mycket bättre jag har det än samma tid i fjol. Då hade jag ungefär lika mycket jobb som nu (om inte mer) men otroligt svårt att skilja mellan fritid och jobb eftersom jag jobbade hemma. Fastän jag jobbat mycket i höst har det ändå varit enklare för mig att lämna jobbet när dagen är slut. I regel har jag inte jobbat hemma på kvällarna och känner inte heller att jag behöver göra det. Så det jag skrev om för ett år sedan på Facebook har blivit min verklighet tack vare att jag nu har en kontorsplats på Wonderland. Om jag för ett år sedan var låtsasnormal har jag blivit “normal” på heltid.

I kväll har jag också njutit av en sällsynthet – en ledig vardagskväll utan något program. Jag har firat med att städa, tvätta kläder och laga mat. Kanske inte speciellt spännande tycker du, men jag tycker det är så otroligt skönt att jag fått hänga hemma utan desto större krav. Dessutom: ungefär två veckor jobb kvar och så borde det mesta vara avklarat och så har jag överlevt ytterligare en jobbhöst.

Jag vet nu egentligen inte vad jag vill säga med allt det här, kanske bara lätta på det här lite trötta hjärtat (eller snarare hjärnan). Vill också väldigt gärna veta hur du jobbar. Brukar hösten vara hektiskt också för dig? Och kommentera gärna om du alls tycker såna här funderingar är intressanta! Jag har förresten en hel del oskrivna inlägg gör bloggen, men de senaste veckorna har jag haft noll extra energi för bloggen, sorry för det! Det betyder ändå inte att jag inte skulle tänka på bloggen och alla er som läser.

0

4 svar

 1. Jag har varit konsult i sju år nu och sedan dess haft mer eller mindre fria tider, även om jag ofta suttit på kontor och någorlunda följt standarden. Jag skulle ha mycket svårt att återgå till kontorslivet som anställd nu, med de exakta 40-timmarsveckorna – som konsult kan jag helt enkelt fakturera sex timmar i stället för åtta en dag när jag inte jobbar mer än så. Det är en form av frihet jag inte vill vara utan.

  Men att som du frilansa och ha så olika mycket jobb under året, det verkar väldigt avancerat tycker jag. Härligt med frihet, men det måste kännas lite pressat rent ekonomiskt då och då, tänker jag. Beundrar detta sätt att leva och försörja sig! Det kräver massor med energi och jävlar anamma, även om man älskar jobbet – vilket jag tror att du gör.

  1. Ja jag skulle också ha otroligt svårt att tänka mig fasta arbetstider – eller över huvud taget att någon "övervakar" mig på det sättet. Gillar min frihet.

   Min arbetssituation är nog extremt varierad och det har sina utmaningar men hittills har jag alltid klarat mig. Det gäller ju att vara lite smart med ekonomin. Jag ser alltid till att ha en buffert för sämre tider och vet också att jobben oftast trillar in.

 2. 35 timmar med intensivt arbete i veckan är massor!! Det där är också fantastisk statistik att ha, jag är bara så lat med att på riktigt tracka min arbetstid.. Kör alltid på ungefär, vilket oftast ger en tillräckligt realistiskt bild för att till exempel kunna fakturera kunder eller veta vad man slösar tid på. Men har ju ingen statstik över min tid!! Kanske det här med att följa med arbetstiden kunde vara ett nyårslöfte för mig? Tror jag sku tycka om det,.. 😀

  1. Ja det är ju så, men känns ändå så futtigt när "alla andra" jobbar 40 timmar, haha. Men jaaa kan verkligen rekommendera Toggl! Älskar statistik plus att det också är typ enklare att fokusera tack vare Toggl. När jag trackar min tid fokuserar jag ju just på den grej jag trackar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »