fbpx

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Det är två år sedan jag senast besökte Michaela von Kügelgen på hennes kontor i Främre Tölö. Sedan dess har det hänt en hel del. Företaget har tagit ett kliv från kommanditbolag till aktiebolag och kontoret har flyttat till större och ljusare utrymmen i Östra Böle.

– Jag har ju bott ett par år i Berlin, så att ha kontor här känns lite som hemma, säger von Kügelgen när hon släpper in mig i byggnaden i brunt tegel.

Vi tar hissen upp till fjärde våningen och von Kügelgen pratar nonstop. Hissdörrarna glider upp och vi möts av ett färggrant konstverk målat på väggen. von Kügelgen nickar åt höger och vi börjar gå längs korridoren. Jag noterar att det måste vara en renovering på gång. Golvmattan är sönder på sina ställen och lister saknas.

– Så här har det sett ut ända sedan jag flyttade in i mars ifjol, men jag bryr mig inte så mycket. Mitt rum är det viktigaste, säger von Kügelgen och knackar tre gånger på sin dörr.

När jag frågar varför hon knackar på sin egen dörr förklarar hon att det är elektroniskt lås på dörrarna. Hon öppnar dörren och tänder lampan.

– Sori, jag har inte städat, men hoppas du överlever med lite damm i knutarna.

Skrivkurser fortfarande roligt

Precis som i Tölö är en vägg rosa, den här gången i en svagare nyans. Rummet är rymligt och ombonat med grönväxter, böcker – varav de flesta är von Kügelgens egna, och en skrivmaskin i lego.

Jag slår mig ner i en sliten brun fåtölj och tittar ut på januarihimlen som öppnar sig från fönstret i rummet. von Kügelgen erbjuder mig te, men jag tackar nej och tar fram datorn för att anteckna. Det jag främst är nyfiken på är vad von Kügelgen lärt sig under sina nio år som företagare.

– Det blir aldrig som man har tänkt sig. Man kan planera hur mycket som helst men sedan händer något och allt man planerat ställs på ända.

I von Kügelgens företag finns en klar nisch – att skriva. Både artiklar för olika uppdragsgivare, men också skönlitterärt. Artikeluppdragen kommer i en rätt strid ström, flera av von Kügelgens kunder har en tendens att återvända med nya uppdrag.

Som en följd av det skönlitterära skrivandet har hon också hittat en viktig och rolig inkomstkälla.

– Att anordna skrivkurser hör till det bästa jag vet. Fastän jag främst håller kurser på Zoom är det en sådan otrolig energi i mina grupper. Jag kan vara hur trött som helst inför en kursträff men efteråt är jag fylld av energi och bottenlöst glad.

Hon erkänner att det låter klyschigt, men jag ser i von Kügelgens blick att hon menar det hon säger.

– Och jag är orimligt glad över min bok Kickstarta ditt skrivande. Jag har fått jättefin respons på boken och den var viktig för mig själv. Det var idén till boken som egentligen har lett till att jag idag regelbundet håller i skrivkurser.

Vill inte ge upp skrivandet

Arbetsvardagen fylls av skrivkurser och skrivuppdrag för kunder, men hur går det för Michaela von Kügelgens skönlitterära skrivande? Hennes senaste roman, Nationen, utkom för snart fyra år sedan.

– Usch, jag vet inte om jag vill prata om det. Det finns så många föreställningar om vad ett författarskap är och ska vara. Jag skriver och skriver, men det kommer att dröja länge tills en ny roman av mig kommer.

Dels handlar det om att hon har flera projekt på gång, bland annat en deckare med vännen Anne Hietanen, dels om att hon för två år sedan fick en refusering på ett manus.

– Om jag ska vara ärlig kändes det piss. Det är ju aldrig roligt att höra att det man skriver inte är tillräckligt bra.

Refuseringen och andra motgångar har de senaste åren lett till att von Kügelgen flera gånger tvivlat på sitt skrivande. Tanken om att bara ge upp har också funnits där.

– Men jag kan inte sluta skriva. Någonstans djupt inne i mig tror jag att jag har något att berätta och då måste jag ge det en chans.

Målet är att skicka deckarmanuset till förlag någon gång under 2024. von Kügelgen har också två andra bokprojekt på gång.

– Men för ovanlighetens skull vill jag inte prata så mycket om mina andra projekt. Just nu vill jag bara försvinna in i en skrivbubbla och se vad som händer när jag skriver utan tankar på att det ska bli utgivet, säger hon. 

Hälsosamt att misslyckas

Om framtiden vill Michaela von Kügelgen inte sia alltför mycket – just för att man aldrig kan veta vad som händer.

– Men det bästa med att driva ett företag är att vad som helst kan hända. Jag kan själv fatta beslut som utvecklar mitt företag eller lansera nya produkter och idéer.

Hösten 2023 nylanserade von Kügelgen arbetsböckerna Mitt Företagsår som riktar sig till egenföretagare. Efter att ha hållit i projektet i två år tillsammans med Jennifer Sandström blev det ett års paus då Sandström blev anställd.

– Det året fick vem som helst ladda ner arbetsböckerna gratis och det var faktiskt 800 personer som gjorde det. Därför tänkte jag att det finns ett behov för det här materialet.

Sedan skrattar von Kügelgen och berättar om att hon fick hybris och beställde 150 exemplar av de fysiska arbetsböckerna. De står i två papplådor på kontorsgolvet.

– Hittills har jag sålt 69 stycken, så det blev ju lite av en flopp. Men åtminstone har jag gått på plus.

Hon verkar ändå inte ta försäljningssiffrorna alltför hårt. Det är uppenbart att von Kügelgen gillar att testa olika saker och se vad som flyger.

– Jag är en rastlös själ som blir uttråkad om jag bara gör en sak. Ibland blir man refuserad eller så vill ”ingen” ha det man vill sälja, men jag undrar hur kaxig man skulle bli om allt alltid skulle gå vägen? Det är något hälsosamt i att misslyckas ibland.

Intervjun med Michaela von Kügelgen gjordes inför nioårsfirandet i hennes företag. Vill du veta mer? Ställ en fråga i kommentarerna eller passa på att gratulera!

7

6 svar

  1. Grattis på din företagsdag!
    Kul att läsa. Berlin, där bodde jag fyra månader. En fin stad som i a f då, -94, kändes som mer som en småstad än storstad. Den var liten i det stora.

    1. Roligt att höra Efwa! Att skriva den här typen av text är kanske den allra enklaste textformen för mig. Vet inte hur många artiklar jag skrivit i mitt liv, men många. 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »