fbpx

Företagare med sju års erfarenhet avslöjar: ”Så här blev jag framgångsrik”

En framgångsrik företagare kan betyda många olika saker. För Helsingforsbon Michaela von Kügelgen betyder det att hon själv får styra över sin tid och sitt jobb. Inte en dag har hon ångrat valet att bli sin egen chef.

Författaren, frilansjournalisten och skrivinspiratören Michaela von Kügelgen släpper in mig i trappuppgången i ett charmigt hus i Främre Tölö. En våning upp finns hennes kontor, ett stort utrymme där hon hyr ett rum på åtta kvadratmeter.

Det första jag slås av när jag kommer in i rummet är hur ombonat det är. Det är nästan som att kliva in i von Kügelgens, eller Kugges, vardagsrum.

– Jag vill att det ska kännas bra att komma hit varje dag. En av de första sakerna jag gjorde här var att måla väggen rosa, berättar Kugge och gestikulerar mot den rosa väggen som täcks av bland annat en svart magnettavla och ett galler där hon klämt fast bland annat vykort.

Kugge uppmanar mig också att testa den rosa fåtöljen som står strax innanför dörren.

– Den är så skön. Jag brukar sova tupplurar där, men nu har det inte blivit så många sådana, målet för 2022 är att sitta minst en kvart om dagen i fåtöljen och läsa. Just nu läser jag Bländad av död och kärlek, en antologi med finlandssvensk poesi.

Hösten 2021 var intensiv för Kugge, inte minst på grund av Mitt Företagsår-arbetsböckerna som hon tagit fram tillsammans med vännen och företagarkollegan Jennifer Sandström. Idén uppstod under duons sommarkonferens i juni 2020.

– När jag själv startade eget för sju år sedan hade jag inte så bra koll på något alls. Jag gjorde mitt jobb och skötte allt bra, men jag hade nog haft nytta av en produkt som Mitt Företagsår, säger Kugge.

I dag, när intervjun publiceras, fyller hennes företag Pinions kb sju år. Ursprungligen startade hon företaget för att kunna sälja örhängen gjorda av skumpakorkar, men den verksamheten är nedlagd sedan ett par år tillbaka. Uppskattningsvis hann hon ändå sälja flera hundra par bubbliga örhängen.

Samtidigt som verksamheten ändrats har också namnet Pinions skavt allt mer. Även om det betyder små kugghjul på engelska.

– Jag håller på och ombildar till AB och ska byta namn. Men jag avslöjar inte ännu vad det nya namnet ska bli, säger Kugge och ler.

Sedan frågar hon om jag vill ha en kopp te. Kaffe kan hon tyvärr inte bjuda på eftersom hon inte själv dricker det. Jag tackar ja till en kopp grönt te och Kugge måttar upp rätt mängd av sitt favoritte och tar sedan några snabba kliv till köket för att sätta på tevattnet.

Medan hon pysslar med teet ser jag mig omkring i det mysiga kontoret. En låg bokhylla intill dörren innehåller flera exemplar av Kugges hittills utgivna romaner Vad heter ångest på spanska? och Nationen, på fönsterkarmen finns en rad skrivhandböcker.

– Jag älskar skrivböcker. Det var kanske därför jag gjorde en själv i fjol, säger Kugge när hon kommer tillbaka med två muggar med varmt vatten.

Hon sätter igång en timer så att favoritdrycken bryggs till perfektion.

– Det blir superäckligt om det står för länge, beskt, slår Kugge fast och sätter sig på den ljusgröna kontorsstolen vid skrivbordet intill fönstret.

Nu kan vi äntligen börja prata om det jag är här för.

Framgång.

Foto: Niklas Sandström.

Provocerande framgångsrik

Att snacka om framgång – vad det är och inte är – är inte främmande för Kugge. Snarare är det något som är ständigt närvarande i hennes funderingar.

– För mig innebär framgång att jag kan leva på det jag gör. Att jag kan välja vilka uppdrag eller uppdragsgivare jag jobbar med och i många fall också bestämma arvodet.

Det senaste året hade Kugges företag en omsättning på cirka 50 000 euro, vilket inte alls är fy skam för en ensam företagare. Ändå vill Kugge se en större omsättning, eller snarare en större vinst.

– Eller jag vet inte om jag egentligen vill ha mer pengar, men jag vill känna att jag inte behöver oroa mig för ekonomin och att det trillar in uppdrag i ett stabilt tempo.

Hittills har året börjat bra med flera förfrågningar av nya potentiella kunder samtidigt som också tidigare uppdragsgivare hört av sig med artikelförfrågningar.

– Det är det bästa betyget jag kan få. Att mina tidigare kunder vill beställa nya texter av mig. Det betyder att jag gjort något rätt.

Är det en form av framgång?

– Ja, det kunde man väl säga. Framgång ses som något skimrande och kanske till och med ouppnåeligt. Och för någon kan det kanske låta provocerande när jag säger att jag är framgångsrik, men med tanke på att jag livnärt mig själv de senaste sju åren är det väl framgång om något?

Kugge är noga med att poängtera att det hon anser vara framgång kanske inte definieras som framgång av någon annan. Och visst finns det mycket som denna drivna kvinna fortfarande drömmer om.

– Jag vill göra allt! Men min största dröm är definitivt att slå igenom som författare. På riktigt. Mina böcker har fått ett fint mottagande men det finns så mycket jag ännu vill förverkliga. Men det kanske inte är så konstigt med bara två utgivna romaner.

För tillfället håller hon på med flera parallella projekt, varav feelgoodromanen Den första sommaren är den mest aktuella. Som hjälp har hon utbildningen Författarskolan och författaren Mia Franck som handledare.

Enligt Kugge har det varit märkligt men också väldigt spännande att skicka in helt ofärdig text till Franck.

– Jag vet ju inte ännu ens hur allt ska sluta. Men jag tror Mias läsning hjälper mig att slippa gå på en massa villovägar i mina egna ord.

Foto: Niklas Sandström.

Kursledare med stora drömmar

Med sju års erfarenhet av att driva eget har Kugge lärt sig ett och annat.

En viktig lärdom handlar om hur hon ska distribuera sin tid och hur mycket hon orkar med. Det hänger tätt ihop med att ta tillräckligt betalt för de uppdrag hon gör.

– Före jag startade firman frilansade jag i drygt två år, så i princip kan vi säga att jag varit min egen chef i snart tio år. Det känns som att det var just som jag började fastän det hänt otroligt mycket längs med åren.

Under de senaste åren har Kugge bland annat börjat leda skrivarkurser – ett fantastiskt roligt jobb enligt henne. Hon är ändå noga med att poängtera att hon är ung som författare och i kurserna fokuserar hon främst på att inspirera andra att hitta sin kreativa ådra.

Och att hitta en fungerande skrivrutin.

– Det är något jag själv kämpat med, hur jag ska få in skrivandet som en rutin i vardagen. Jag älskar när jag märker hur mina kursdeltagare jobbar fram en rutin som funkar för dem.

Däremot vill Kugge inte säga att hon skulle lära andra hur de ska skriva böcker.

– Jag vet ju knappt själv heller hur man skriver en bok, men jag har åtminstone lärt mig mycket om olika metoder och det är det jag vill föra fram och hjälpa andra med.

En dröm är att börja med personlig skrivcoaching. Men det får bli senare. Som mycket av Kugges planer.

– Det finns många saker som jag vill göra någon gång, men det mesta är inte aktuellt just nu.

Dels handlar det om att fördela de egna resurserna, men dels också om att vissa projekt och idéer helt enkelt får mogna till sig under en längre tid.

– Jag är väldigt impulsiv och snabb på att förverkliga idéer, men jag försöker bli bättre på att inte hoppa på alla tåg. Inte direkt i alla fall.

Skrivboken Kickstarta ditt skrivande & kom i mål med ditt manus är ett perfekt exempel på hur företagsam Kugge verkligen är. Idén fick hon i januari i fjol, fyra månader senare fanns en färdig produkt.

– Det var mitt coronaprojekt. Det var galet men jag ångrar inte att jag gjorde boken. Det var en form av terapi att få jobba med det när allt annat var så osäkert, säger Kugge.

Hon har en hel del planer för hur hon ska fortsätta arbetet med skrivboken och skrivkurserna men vill inte avslöja så mycket – ännu.

– Men en sak har jag bestämt. I år ska jag bara hålla en skrivarkurs i egen regi. I fjol blev det fyra och det var ganska intensivt.

Däremot är Kugge öppen för att sätta ihop skräddarsydda kurshelheter för andra. Under fjolåret höll hon kurser för en lokalförening inom Folkhälsan och Föregångarna i Vasa.

– Det skulle jag gärna göra mer av. Det kan du ju skriva i artikeln, säger hon och skrattar.

När jag frågar vad det bästa som kunde hända i år tvekar Kugge inte en sekund med svaret.

– Att jag hittar ett svenskt förlag som skulle vilja ge ut mina feelgoodromaner. Feelgoodscenen är mycket större i Sverige och jag tror att jag skulle platsa bra in där. Skrivandet, eller framförallt alla drömmar kopplade till skrivandet, är ibland tuffa och slitsamma men jag vet att jag inte kommer att ge upp. Det var ju därför jag blev företagare då för sju år sedan. För att kunna ha mer tid att skriva.

Intervjun med Michaela von Kügelgen gjordes inför sjuårsjubileet i hennes företag.

0

3 svar

  1. Hahaha Kugge. Du är för bra. Bra på att intervjua. Också dig själv. Och slutet är 👌😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »