fbpx

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv (främst för att jag har världens sämsta minne).

Ett år är både kort och långt och mycket hinner hända.

Spontant när jag tänker tillbaka på skrivåret 2023 känns det som att det inte hände så ”mycket”, men det är väl ändå en underdrift. Det hände en hel del, men som vanligt sker allt mycket långsammare än jag önskar mig. Lyckligtvis börjar mitt tålamod bli bättre och bätte.

Summeringen omspänner inte bara mitt eget skrivande, utan jag vill också lyfta fram kurser, föreläsningar och bokmässor – alltså allt sånt som är kopplat till mitt skrivande liv.

I januari jobbade jag lite både med deckaren och min feelgood. Jag hade också ett evenemang på Gamla stans bokhandel där jag intervjuade Anna Bågstam och Nina DeGeer om deras skrivande. Efter samtelet blev skrivworkshop och det var väldigt mysigt och rätt bra uppslutning – runt 30 personer tror jag?

I februari skrev jag på samma som i januari – alltså deckare och feelgood. Även den här månaden höll jag en miniskrivkurs. Denna gång på Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors.

I mars gick deckaren in i en intensivare fas. Vi skulle nämligen bli färdiga med ett första råmanus fram till den sista mars. Och det blev vi! Vi skrev och skrev och skrev och ”plötsligt” fanns ett slut där. Jag har också trackat några timmar feelgoodarbete, men jag minns bara att det kändes jobbigt och inte alls roligt att jobba med med feelgooden.

I mars fick jag ett stipendium från Svenska Kulturfonden för Skriv ditt manus! och kunde börja planera min kurs på allvar. Den 10 mars recenserades Kickstarta ditt skrivande i Hufvudstadsbladet.

I början av april fokuserade jag på feelgooden, men i mitten av månaden åkte Anne och jag till Tallinn på vår första skrivresa. I fem dagar pratade, pratade, pratade vi om manuset, om karaktärerna, om dramaturgi och allt som hör en berättelse till. Jag lär också ha jobbat frenetiskt med feelgooden, för den 25 april har jag skickat manuset till Mia Franck som lektörsläste det.

I maj började Anne och jag redigera deckaren och jag hade textsamtal med Mia om feelgooden. Jag fick väldigt bra och konstruktiv kritik av Mia, men jag har faktiskt inte ens öppnat hennes detaljkommentarer i manuset. Varför kan man ju fråga sig. Tröttnade jag på manuset? Var det för mycket annat? Jag vet inte. Men efter Mias och mitt samtal i mitten av maj har jag inte rört feelgooden.

I efterhand var det ju ganska korkat att betala för en lektörsläsning och sedan bara släppa manuset, men så gick det den här gången. Förhoppningsvis plockar jag upp manuset en annan gång. Men just nu känns det noll procent aktuellt.

I maj lanserade jag äntligen Skriv ditt manus! och det rasslade in ansökningar. Jag hade också en gästföreläsning i Wrinspos Skrivstreak-grupp.

I juni la jag nästan 30 timmar på deckaren – målet var nämligen att vi skulle bli färdiga med den andra versionen under sommaren. I början av månaden hade jag en luncha med Kugge-lunch på Zoom där jag gav mina bästa tips för en bra skrivsommar. Jag fick in de sista ansökningarna på skrivkursen och valde deltagare.

Första veckan i juli åkte Anne och jag till Markus landställe i Tavastehus och hade en mycket intensiv och produktiv skrivvecka. Vi skrev klart andra versionen av manuset och skickade det sedan veckan därpå till två testläsare. Så stolta och nöjda!

I juli fick jag också vara på omslaget till Kyrkpressen. Intervjun finns här.

I augusti började andra redigeringsomgången av deckaren i enlighet med våra testläsarkommentarer. Den här månaden började också Skriv ditt manus! med tio ivriga deltagare.

I september hände allt! Deckarredigering, en onlinekurs för Finlands svenska litteraturföreningar startade, jag höll enkvällskurs på ett kafé nära oss (på finska!), jag lektörsläste ett manus och så var det Bokmäsan i Göteborg. Bokmässan var definitivt en höjdpunkt – kanske en av årets största – men det blev också fem galet intensiva (och roliga!) dagar som resulterade i att jag var helt slut veckan därpå.

I Göteborg modererade jag fem samtal på den finlandssvenska verandan, jag signerade Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin i People & Stories monter (3 x 2 timmar) och jag skrev en artikel för Ny tid. Tiden i Göteborg bjöd också på en massa ljuvligt mingel med författarvänner, middagar med branschfolk och skrivande kollegor och bara så mycket fint (framförallt med tanke på att jag var för första gången på mässan sedan 2017). Så värt att vara trött en vecka efter det!

Det roligaste att Kickstarta ditt skrivande sålde i totalt 85 (!!) exemplar under bokmässan. Var så stolt och glad över det.

I oktober åkte Anne och jag på årets tredje (!) skrivretreat. Denna gång till mitt landställe, till huset som mina föräldrar hyr ut. Agendan var samma som under sommarens retreat: att skriva klart manuset och skicka det till testläsare.

I november skrev jag typ inte ett enda (skönlitterärt) ord. Eller okej. Jag skrev en sida text för att bifoga till min ansökan till Svenska Kulturfonden. Däremot hade jag fyra kursträffar – de tre sista med Skriv ditt manus!-gänget och den sista träffen med gänget från litteraturföreningarna. Jag bläddrade också igenom Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin för att se om jag ville ändra något, vi skulle nämligen trycka upp en andra upplaga!

I december började Anne och jag äntligen jobba med deckaren igen. Vi fick en massa testläsarrespons i november och försökte navigera bland alla tankar och åsikter. Och framförallt hitta fram till kärnan av berättelsen.

I december prydde min bok baksidan av Tidningen Skriva – en mäktig känsla fastän det var betald reklam. Hoppas många många hittar till boken nu. I december kom också andra upplagan från tryck och det blev jättefint!

Ett sånt år var det alltså. Totalt la jag 213 timmar på mitt skrivande – alltså ungefär lika mycket som jag la på mitt frilansjobb. När det känns som att jag inte gjort något för mitt skrivande är det tryggt att kunna luta mig tillbaka mot statistiken. Visst har jag skrivit, visst har det hänt saker.

Nu finns bara en sak att göra: skriva vidare.

Reflektera över och planera ditt skrivande

Vill du blicka bakåt på ditt skrivår och kanske också planera framåt? Här kommer frågor som du kan ta hjälp av för att få en överblick av dina skrivdrömmar.

Hur blev skrivåret 2023?
Vilka projekt har du jobbat med? Vilka framsteg har du gjort i ditt skrivande? Nådde du några mål? När funkade ditt skrivande som bäst? Vilka störningsmoment stötte du på? Vilka höjdpunkter bjöd året på? Vad är du stolt över? Vilka lärdomar tar du med dig in i 2024?

Hur vill du att skrivåret 2024 ska bli?
Hur ofta/hur mycket skriver du? Hur vill du utvecklas? Vad har du för skrivmål? Vem tar du stöd av (t.ex. en vän eller en kurs)? Hur ska du förbereda dig på störningsmoment? Vad är det bästa som kan hända i år? Vad är du stolt över den 31 december?

Koka en kopp god dryck, sätt dig med ett anteckningsblock och ta fram frågorna. Kommentera gärna här (eller hör av dig på Instagram) när du är klar med din reflektion och planering – vad har du fått för insikter? Vad ska du skriva under 2024?

Och du – du har väl inte missat att ansökan till vårens omgång av Skriv ditt manus! är öppen? Om du vill veta mer om kursen tipsar jag om intervjun som jag gjorde med Elisabeth.

4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »