fbpx

Företagsåret 2023 – fullträffar, misslyckanden och lärdomar

Ju närmare vi kom årsskiftet, desto mer redo var jag att lämna företagsåret 2023 bakom mig. Året har inte varit dåligt. Men det har känts segt. Många gånger har jag känt mig odefinierbart nedstämd. Som att jag jagar något som inte finns.

När jag försöker ringa in året på något sätt inser jag att 2023 som helhet har handlat om att skapa en ny grund att stå på.

Jag byggde ny webbplats (i herrans många timmar), beställde en ny logga av Lisa, Frida fotograferade nya bilder på mig och Lena skrev copy. Kugge skriver AB skulle få en ny skrud och det arbetet tog längre än jag hade förväntat mig.

Samtidigt fortsatte jag frilansjobba som förr och det mesta löpte på, men en gnagande känsla har följt med mig längs med året.

I efterhand ser jag att året i stort handlade om att ”uppfinna hjulet” – mitt hjul – på nytt. Nytt utseende, en del nya uppdrag och en massa nya idéer varav vissa funkade bättre, andra sämre.

Årets fullträffar

Årets största framgång blev kursen Skriv ditt manus! som föddes som en idé hösten 2022. Då skickade jag in en stipendieansökan till Svenska Kulturfonden och i mars beviljades jag ett stipendium på 1500 euro för kursen. I maj öppnade ansökan till kursen och jag fick in hela 16 (!) ansökningar. Det paradoxala blev att jag alltså kunde välja vilka som skulle vara med.

Valet var otroligt svårt. Det värsta var att vara tvungen att säga nej. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att få ett nej. Oavsett om det är på en kurs, ett manus eller något annat.

Själva kursen överträffade sedan alla mina förväntningar. Det blev en otroligt fin sammanhållning i gruppen och jag kände att konceptet jag skapat fungerar precis som jag ville att det ska fungera.

I slutet av året fick jag dessutom två bevis på att konceptet är bra.

Bevis 1 var att alla 10 deltagare i höstens kurs ville fortsätta under våren, så jag skapade ett fortsättningskoncept skräddarsytt för gruppen.

Bevis 2 var att jag fick ytterligare ett stipendium för kursen, denna gång 1175 euro från Kulturfonden för Sverige och Finland. Detta innebär att jag ska köra omgång två under våren! Ansökan är öppen nu, om du är nyfiken! Så här skrev en av höstens deltagare:

”Kursen har gett mig ny riktning och energi i mitt skrivande. Jag har lärt mig mer om skrivhantverket i form av dramaturgi och hur jag kan arbeta med den för att lära mig mer om textens karaktärer. Jag har också lärt mig mer om min egen text och vad jag behöver arbeta vidare med. Till sist har jag också lärt mig mer om mig själv som skrivande person.”

Under hösten höll jag också en kurs för Finlands svenska litteraturföreningar. Blev så hedrad över att bli kontaktad och det var jätteroligt att få hålla i kursen. Tydligen gjorde jag även detta bra, eftersom det ska bli en ny omgång i vår!

Är också orimligt stolt över att Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin sålde i 85 exemplar på Bokmässan i Göteborg. Det må låta fjuttigt, men på en mässa med tiotusentals böcker är det svinbra. Speciellt med tanke på att boken utkom redan 2022.

I slutet av året trycktes också en andra upplaga av skrivboken, så roligt! Och en annons för boken prydde baksidan av Tidningen Skriva i årets sista nummer. Fastän det är en betald annons kändes det ändå häftigt att se sin egen bok så stort i en branschtidning?!

På tal om bokmässan – att få moderera samtal i Göteborg (och Helsingfors) hör till det absolut roligaste som jag fick göra ifjol. Det var andra gången i Helsingfors och första gången i Göterborg. Hoppas jag får fortsätta med detta även i år!

Under 2023 flyttade jag in i ett nytt underbart kontor och fortsatt skriva på deckaren med Anne. Båda två hör till årets fullträffar.

Flera misslyckanden

Men året har varit mycket mer än fullträffar. Det har också varit mycket trial and error. Faktiskt jättemycket error.

Kryssningskurs åkte på grund
I början av året lanserade jag en skrivkurs som skulle ordnas på en kryssningsbåt – alla tyckte idén var jätterolig men ingen ville gå kursen.

Fokuskurs för företagare
Under våren lanserade jag en fokuskurs för företagare och fick fyra betalande deltagare (två deltagare fick delta gratis). Kursen i sig (och deltagarna!) var jättebra och givande, men inte en särskilt bra affär ekonomiskt eller tidsmässigt.

Frigör tid
I somras lanserade annonsgurun Vickan och jag kursen Frigör tid – som ingen ville gå (eller okej, det var två som ville, men inte tillräckligt många för att det ska bli kurs). Vi hade en gratis kickoff-vecka i augusti med över 90 som hängde med men alltså bara två som ville gå kursen. Min tidsinvestering var ”bara” 11 effektiva timmar, men 11 timmar jag kunde ha lagt på nåt annat.

Det absolut bästa med denna misslyckade kurs var definitivt att få samarbeta med Vickan och lära känna henne bättre. Längs med året har hon blivit en av mina närmaste företagarkollegor.

Skrivkurs – helgformat
I december släppte jag platserna för en helgkurs i januari, men inte heller den lockade och jag ställde in den.

Mitt Företagsår
Ett av årets stora beslut var att nylansera Mitt Företagsår på papper. Efter att över 800 (!) personer laddat ner materialet gratis runt årsskiftet ifjol och jag hade ett bra engagemang på nyhetsbrevet fick jag hybris och beställde 150 stycken tryckta arbetsböcker. Jaja. Jag vet. Det var korkat, men det visste jag inte då i mitt hybristillstånd. (Eller låtsades inte om det.)

Fram till idag har jag sålt 66 stycken av Mitt Företagsår och är nästan 1000 euro på plus. Med tanke på att jag totalt kommer att lägga cirka 40 timmar på arbetsböckerna ger det en timlön på nästan 25 euro, tjoho!

Lite arbete kvarstår ännu, imorgon, måndag, ska jag ha en två timmars workshop för alla som köpt arbetsböckerna och på onsdag en workshop tillsammans med LaLinda.

But I can’t help but wonder – är detta klokt? Är detta vad jag ska lägga min tid på? Om jag jämför med 200 timmar på Let me create/Mitt Företagsår under 2021 och ett plusminusnoll-resultat har det ju ändå skett en förändring till det bättre. Yay.

Men ska jag fortsätta så här? Nej, åtminstone inte i denna skala, men jag vet också hur bra och värdefull Mitt Företagsår är för många. Eller vad sägs om mejlet jag fick i veckan:

”Vill bara skriva ett kort mejl och tacka för dina fina Företagar-arbetshäften! Jag beställde dem nu först, då du hade dem nedsatta för halva priset, men inför nästa år vill jag definitivt betala det fulla priset för dem, det är de värda!”

Vill du också ha Mitt Företagsår för halva priset? Koden NYSTART drar av 30 euro – please hjälp mig att tömma lagret! 🫠🥲

Summa summarum:

Det sägs ju att man inte ska syssla med alltför många saker. Man ska inte ha flera olika målgrupper. Läs: Du ska ha en nisch och du ska hålla dig till den. Men jag tycker det blir extremt tråkigt att bara göra en sak. Utöver skrivkurserna vill jag också inspirera och hjälpa företagare.

För att det är roligt men också för att jag upplever att jag, med efter 11 år som min egen chef, har något att ge.

Det störande är att jag under 2023 gjorde så mycket ”rätt” och som man ”ska göra”. Jag skickade värdeskapande innehåll i nyhetsbrevet för företagare med en opening rate som i medeltal låg på över 65 procent hela året (800–900 prenumeranter) och en bra click rate också.

Jag ordnade omtyckta lunchwebinarier. Jag var personlig, inspirerande, peppande. Ja, jag var mig själv. Men nä. Det räckte inte.

Samtidigt var detta ett mycket medvetet test. Hur ”enkelt” kan jag sälja Mitt Företagsår? Finns det en efterfrågan? Jag är inte helt klok på det hela än, men peppande ord som mejlet jag fick tidigare i veckan är åtminstone en skjuts framåt. Att orka kämpa vidare.

Ja, just så här enkel är jag. Det kommer ett litet beröm på posten och plötsligt känns det värt all min tid.

Ekonomi och arbetstid

Under 2023 fakturerade jag drygt 56 000 euro, vilket är cirka 6000 euro mer än året innan. Jag hade ett mål på 65 000 euro, men det byggde delvis på att mina kurser för företagare hade sålt bättre (sniff!). Är ändå nöjd med faktureringen som helhet.

Totala utgifter låg på knappt 23 000 euro. Av detta är cirka 15 000 euro ”obligatoriska” utgifter såsom företagarpension, bokföring, kontorshyra, försäkringar, telefonräkning, ny mobiltelefon, webbhotell och domän. Jag la också 1700 euro på logga, fotografier och copytexter för den nya sajten.

Varje år försöker jag dra ner på utgifterna, men det kostar att driva företag. Och ibland är det billigare att betala för en tjänst än att försöka göra allt själv.

Inkomsterna då? Det är ingen hemlighet att det är mitt frilansjobb (främst artiklar och så lite översättning) som jag lever på. På 30 procent av min arbetstid har jag fått in 80 (!) procent av intäkterna.

Mina kurser, Mitt Företagsår, föreläsningar och moderatorsuppdrag, har dragit in resten – alltså 20 procent.

Den totala arbetstiden under 2023 landade på 827 timmar. I somras hade jag fyra veckor semester och var under året sjuk/sjukskriven i totalt 2–3 veckor. Om vi räknar med att jag jobbat 45 av årets 52 veckor innebär det att jag i medeltal jobbat 18,4 timmar per vecka. Det låter fjuttigt, men som jag skrev ifjol:

Det låter ju inte som så mycket, men eftersom jag jobbar fokuserat då jag jobbar är det ingen dötid inräknad här.

Lärdomar inför 2024

Efter ett år med så mycket trial and error har jag åtminstone vunnit på en punkt: lärdomarna! Jäklar vad många lärdomar jag tar med mig in i 2024.

(Att sen faktiskt hålla fast vid alla lärdomar är en annan femma.)

Mitt Företagsår – limited edition
Jag vill absolut fortsätta med Mitt Företagsår, men i mycket mindre skala. Nu i början av året kommer alla som att köpt arbetsböckerna att bli erbjudna att förköpa böckerna inför nästa år. Som bonus får de tre träffar med mig på Zoom. Jag vill ge värde för dem som uppskattar materialet. Under hösten kommer jag att ha någon typ av pre-sale och beställa endast några extra arbetsböcker som kan säljas till intresserade.

Skippa workations
Efter 2022 suktade jag efter människor och nya kontakter. Detta ledde till att jag åkte på två olika workations som var jättebra och jag lärde känna underbara människor, men det kräver så mycket i tid och energi av mig att det inte är värt det. Åtminstone just nu. Och åtminstone inte i stor grupp. Workations för 2–4 personer är nog mer min grej. Annars kokar min hjärna över.

Jag behöver inte lära mig något ”nytt”
Det handlar inte om att jag vill stänga öron och ögon för nytt under 2024, utan om att jag redan besitter en stor del av den kunskap jag behöver i mitt företag just nu.

Fokusera på det jag kan och kan ta betalt för
Målet är inte att göra mer frilansjobb, utan att försöka hålla mig på ungefär samma nivåer både tidsmässigt och ekonomiskt. Snarare är målet att inte komma på en massa fantastiska businessidéer eller samarbeten. Det är faktiskt förbjudet under 2024! (Ni kan påminna mig sen när jag skenar iväg, okej?)

Låt skrivandet ta (ännu) större plats
Under 2024 ska min idérikedom och kreativitet få landa i mitt skrivande. Just nu har jag tre aktiva (!?) projekt och inte mindre än två manus i skrivbordslådan. Jag vill lägga min tid och energi på detta istället för att försöka sälja in kurser och material ”ingen” vill ha.

Fokus på Skriv ditt manus!
Efter två misslyckade försök till helgkurser i skrivande ska jag fokusera på min kronjuvel – Skriv ditt manus! Målet är att kursen går en gång i vår (med möjlig fortsättning för gruppen under hösten) och en gång till under hösten.

I vår kör jag också fortsättningskurs med förra höstens deltagare och en beställd kurs från Finlands svenska litteraturföreningar. Så under våren blir det tre olika kurshelheter, under hösten åtminstone en och förhoppningsvis vill vårens deltagare fortsätta skriva under hösten. Ett annat alternativ är att jag slår ihop den första och andra gruppen till en allmän fortsättningskurs. Spännande! Vi får se var det landar.

(Och usch, nu känns det så kaxigt att skriva att jaja, kursen går i vår och i höst och den blir full och alla vill fortsätta, men jag vet ju hur bra den är och att det finns ett stort intresse!)

Men nu börjar det bli dags att runda av detta mastodontinlägg. Imorse efter att jag vaknade skrev jag följande rader i min kalender som jag tycker att vi kan avsluta med:

Igår kväll satt jag med Mitt Företagsår och så mycket känns tydligt inför i år. Det är som att mina suddiga konturer äntligen tagit form. Jag vet vem jag är och vad jag vill. Och vad jag inte vill. Året ska handla om skrivande och kreativitet. Om att välja mig – inte jaga andra.

Hur var ditt 2023 och vad hoppas du om 2024?

10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »