fbpx

24 tips inför 2024 – särskilt för dig som är din egen chef

Om det tar en stund att komma på hur man skriver ett blogginlägg kan det vara ett tecken på att den här bloggen inte uppdaterats på ett tag. Men vi ska inte gå in på såna tråkigheter nu, utan pangbom bara in på 2024.

Grattis världen, grattis du – vi har ett år till framför oss.

Med tanke på det pissiga världsläget hoppas jag på ett mycket snällare och vänligare år än fjolåret, men att hoppas på något så enkelt som fred och medmänsklighet är väl att hoppas för mycket. Men på den här punkten hoppas jag att jag har fel.

På ett privat plan hoppas jag på mycket ljus och kärlek i år. Mitt 2023 avslutades nämligen rätt traumatiskt. Luciakvällen fick min sambo en spricka i aortan och akutopererades därpå följande natt. I fyra timmar vakade jag och var orolig över hur det skulle gå.

Skulle han överleva?

Lyckligtvis gick operationen bra och han är vid liv, men en lång rehabiliteringsperiod väntar.

Efter en nära döden-upplevelse tenderar vi människor att bli ännu mer uppmärksamma på vad vi vill ha av livet.

För mig kommer 2024 att handla om att förvalta och förenkla det jag har.

Nya (business)idéer är förbjudna. Istället ska jag fokusera min idérikedom på mitt kreativa skrivande. Jag har fortfarande deckarprojektet på gång med min medförfattare Anne plus två andra idéer som jag ska jobba med. Varav det ena redan kommit redan en bit på vägen och det är så pirrigt!

Jag testar något helt nytt och har väl egentligen ingen aning om nånting, men det känns också skönt. Att inte veta. Lite som att läsa en bok för första gången – det kan hända vad som helst.

(Med det sagt säger jag inte att alla mina tidigare skrivprojekt varit exakt likadana, för det har de inte varit, men det här projektet är ändå annorlunda. Nåja, nu ska jag sluta prata i så kryptiska toner och berätta mer en annan gång).

Tillbaka till 2024. Året då jag vill bli ännu snällare med mig själv. Lyssna mer inåt än utåt.

Ta hand om mig själv och mina närmaste – och även hitta tid för de människor och hobbyer som ger mitt liv gnistor av glädje.

Helt enkelt leva mer.

Foto: Åsa Grindal

24 råd inför 2024

Eftersom jag är en kaxig jävel vill jag inleda året med att komma med 24 råd du inte bad om. Ta dem till dig, eller låt bli. Gör vad du vill. Så länge du gör sådant du mår bra av.

 1. Fler följare på sociala medier eller prenumeranter på ditt nyhetsbrev betyder inte automatiskt mer sälj. Fokusera istället på vilket problem du löser och för vem.
 2. Fundera på vad som är lönsamt på riktigt. Gör mer av det.
 3. Börja tracka din tid. Du kommer att tacka mig när du får din statistik.
 4. Hitta en/några likasinnade som du kan bolla med.
 5. Du behöver inte betala dyra pengar till en coach för att komma på vad du vill göra. Börja med att reflektera över året som gått – vad får du för insikter?
 6. Du måste inte skapa en onlinekurs som ”säljer sig själv”. Tänk istället på vilken/vilka produkter och/eller tjänster du vill ha i ditt företag. Vad gör dig glad och kan dra in pengar?
 7. Gå tillbaka till kärnan – varför startade du eget?
 8. Du har inte bråttom. Året har bara börjat och du har massvis med tid framför dig. Men använd tiden klokt.
 9. En lunchpromenad eller ett träningspass mitt på dagen kan göra all skillnad. Men du behöver inte göra det varje dag, eller ens varje vecka. Hitta din rytm.
 10. Jobbar du ensam? Ha lunchdejter på Zoom med någon i samma situation (eller live om ni befinner er i samma stad).
 11. Har du inget du behöver göra? Ta en ledig dag! Ingen belönar dig för att du sitter och vakar över din inkorg.
 12. Vill du komma vidare i ett stort projekt? Jobba 20–45 minuter per dag med det. 20 minuter, varje dag i 90 dagar ger dig 30 timmars fokuserat arbete. 45 minuter resulterar i 67,5 timmar fokuserat arbete. Hur långt kommer du då?
 13. Bestäm när du vill att din arbetsdag börjar och slutar. Ingen säger att du måste jobba 9–17 eller minst åtta timmar om dagen.
 14. Checka in regelbundet med dig själv eller en företagarkompis. Är du på rätt väg?
 15. Utvärdera det du gör på sociala medier/med din e-postlista. Varför gör du det du gör och vad ger det dig?
 16. Du behöver inte gå en kurs eller läsa en massa böcker för att kunna börja med vad det än är du vill börja med.
 17. Be om hjälp och råd om du känner att du behöver det, men kom ihåg att någon annans råd nödvändigtvis inte funkar för dig. (Inte heller råden på denna lista.)
 18. Gör det du alltid drömt om att göra. Börja redan idag. Det räcker med 5 minuter. Sedan upprepar du det nästa dag. Eller så snart som möjligt.
 19. Kolla igenom vilka alla tjänster du betalar för i ditt företag. Är alla nödvändiga? Vad kan du strunta i?
 20. Förenkla! Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, försök istället komma åt kärnan i ditt hjul.
 21. Belöna dig själv när du uppnår ett (del)mål. Kanske ett kafébesök på favoritkaféet, en massage eller en extra lång promenad mitt i arbetsdagen?
 22. Gör något kreativt för dig själv – inte för att det ska bli en slutprodukt som du kan sälja.
 23. Strunta i allt som inte är för dig. TikTok, Threads, e-postlista, Instagram, LinkedIn, egen onlinekurs osv. Lägg din tid på sånt som är värdefullt för dig och ditt företag.
 24. Kom ihåg att det är DU som bestämmer. Du får och ska driva ditt företag på dina villkor. Och det får faktiskt vara roligt.

Och du. Det är bara årets tredje dag, första vecka. Du har verkligen inte bråttom nånstans och chanserna springer inte ifrån dig.

Ta all den tid du behöver för att landa i det nya året och det liv du vill leva under 2024.

Och berätta gärna – vilket tips landade extra bra hos dig? Eller har du något utmärkt tips att lägga till i listan?

3

6 svar

 1. 12 och 18 ligger mig förstås varmt om hjärtat eftersom de ligger så nära hur jag jobbar med mitt bokprojekt. <3 och KUL att du bloggar igen!

  1. Är inte förvånad över att du fastnade extra för just dessa punkter! Men jaaa, nu hoppas jag att kommer ihåg det här bortglömda hörnet av internet liiiite oftare. Längtar ju hit rätt ofta ändå.

 2. Bra tankar, Kugge! Punkt nr 2 är faktiskt en väldigt viktig påminnelse – något jag märker att jag ibland har svårt med TROTS att jag EXAKT vet vad varje arbetstimme jag gör har för värde – eftersom jag givetvis följer rådet i punkt 3. 12 och 13 är också viktiga – och något jag är glad att jag har haft möjligheten att göra ända sedan jag startade eget. Punkt 15: känns bra att du säger det – jag har länge oroat mig för i fall min in- och lågfrekventa some-närvaro är ett stort misstag… Men kanske ändå inte – så länge företaget går runt. 🙂
  Gott nytt företagarår!

  1. Tack Dallas! Så roligt att ta del av dina tankar. Det låter som att du är på god väg, men alltid finns det utrymme för utveckling. Dessutom är alla år/månader olika och ibland blir det inte helt som man tänkt sig eller man vill men det kan bli bra ändå.

   Gällande some – finns dina kunder där eller hittar de dig andra vägar? En viktig sak att minnas när man tänker att man ska ”synas” för sakens skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »