fbpx

Företagsåret 2022 – och en blick framåt

För att fortsätta traditionerna här på bloggen är det äntligen dags att summera företagsåret 2022 (tankar om 2021 hittar du här). Med en månad in i det nya året kan jag erkänna att fjolåret redan känns rätt avlägset, men flera av de lärdomar och insikter jag fick ifjol har blivit en bas för 2023.

För tredje året i rad kunde jag använda Mitt Företagsår som grund för genomgången. Så kul att kunna följa med utvecklingen och se vad som hänt respektive år och vilka insikter jag fått. Tänk sen när jag fyllt i materialet i tio år?

Men hur blev företagsåret 2022 då? Det blev ändå ganska bra?

Så inledde jag reflektionen i Mitt Företagsår. Jag hade som mål att fakturera 50 000 euro (exklusive moms), jag ville skriva minst 20 procent av arbetstiden och jag ville öka min mejllista till 1000 prenumeranter.

Hur gick det då? Faktureringen blev nästan på pricken 50 000 euro, skrivtiden landade på otroliga 39 procent (!) av min totala arbetstid och vid årsskiftet hade jag knappt 700 personer på min mejllista (en ökning med 300 procent jämfört med början av år 2022).

Så, det blev väl ändå ganska bra?!

På många sätt kan jag alltså vara mycket nöjd över det gångna företagsåret. Ändå har jag haft en gnagande känsla av att allt inte blev precis som jag ville. När jag fyllde i företagshjulet blev det tydligt för mig var det brister.

Kollegor och ekonomin.

På nästan alla andra delområden är det mer eller mindre fullträff, men ekonomin och kollegorna har varit årets svaga punkt. (Och lite kanske också kompetensutveckling, men det kändes inte lika akut som de två andra punkterna.)

Men vänta nu. Du skrev ju just att du nått ditt faktureringsmål, tänker du kanske.

Och ja, det gjorde jag. Men jag inser att med utgifter på runt 20 000 euro för andra året i rad är det inte hållbart att fakturera endast 50 000. Jag vill dra in mer pengar i företaget för att känna mig stabilare och lugnare – särskilt i dessa osäkra tider.

Eftersom jag hade ett mål på 50 000 euro nöjde jag mig med det. Jag tackade nej till uppdrag jag inte ”behövde” och tänkte inte heller på hur jag kunde dra in mer pengar.

Därför blev en av insikterna inför 2023 att jag vill höja min faktureringsnivå. Målet ligger just nu på 65 000 euro för hela året, men är lite frestad att höja målet ytterligare. Jag har ju lärt mig att man når ungefär så långt som man tror att man ska nå. Med tanke på att juli oftast innebär 0 euro fakturering för mig borde jag dra in cirka 5900 euro/månad för att nå mitt mål. Än så länge ser det mycket bra ut!

Ett annat mål är att få in mer tid för människor och nätverk. Året har börjat lovande med två Zoomluncher med min författarvän Charlotte, ett samtal med Ellen, ett samtal med min vän och förläggare Elin och en workation i Nynäshamn med sju andra företagare.

Jag hoppas och tror att året fortsätter likadant. Jag får nämligen så mycket energi och inspiration av att prata med andra som har liknande utmaningar och tankar som jag.

Roligaste uppdragen 2022

Bland årets roligaste uppdrag listade jag att få moderera samtal under Helsingfors bokmässa, en workshop och föreläsning om tidshantering och bättre fokus för ett gäng företagare på yrkesskolan Optima i Jakobstad och ett projekt för lättläst litteratur där jag var redaktör för fyra texter (tillsammans med Jolin Slotte som var projektledare).

Alla tre var nya (!) typer av uppdrag. På listan kunde också platsa en rapport som jag skrev för Nordens välfärdscenter där jag intervjuade personer från varje nordiska land om en journalistisk rapport om hur de olika länderna tacklat ensamhet bland vuxna under coronapandemin.

Som slutsats av detta kan jag dra att jag …

  • verkligen gillar att intervjua andra på en scen (en dröm är ju att ha en egen podd/talk show nån dag, nån som vill casta mig till en sån?)

  • älskar att föreläsa och inspirera andra

  • väldigt gärna jobbar med andras texter

  • trivs med stora projekt där jag själv kan styra när och hur jag jobbar

  • tycker om att göra nya grejer.

Vid sidan om allt detta gillar jag ju självklart att skriva artiklar, att göra översättningar då och då och naturligtvis att skriva romaner. Men det känns som att framförallt artikelskrivandet och översättningarna går på nån form av autopilot. Inte så att jobbet inte skulle kräva något av mig eller att jag skulle göra det slarvigt, utan att jag gjort det så länge att jag sällan behöver vara nervös eller stressad inför ett uppdrag.

Ifjol kändes det också som första gången då jag verkligen lärde mig att prioritera mitt skrivande och ta mig den skrivtid jag vill ha. En annan viktig insikt blev att jag är lite av en periodare när det kommer till skrivande. I vissa perioder skriver jag mer intensivt än i andra och det är jätteokej.

För att fortsätta på de vinnande koncepten från ifjol har jag redan nu meddelat att jag väldigt gärna modererar samtal på höstens bokmässor, jag ska hålla en egen kurs om fokus och tidshantering senare i vår och jag planerar en skrivarkurs till hösten där det ingår en del respons på texten.

Och vill du erbjuda mig en talk show på tv kommer jag inte att tacka nej. 😇

Arbetstiden – hur mycket jobbade jag?

Ibland skäms jag nästan när jag berättar för människor hur många timmar jag jobbat. Skammen handlar rätt och slätt om att vi redan i modersmjölken fått med oss att vi som goda lutheraner jobbar och gärna mycket.

Men grejen är att jag jobbar effektivt. Därför blir det också rätt få timmar i slutändan.

Totalt jobbade jag 862 timmar och hade ungefär sex veckor ledigt under året. I medeltal har jag alltså jobbat knappt 19 timmar i veckan de veckor jag jobbat. Det låter ju inte som så mycket, men eftersom jag jobbar fokuserat då jag jobbar är det ingen dötid inräknad här.

Det bästa är att jag jobbade 200 timmar färre än året innan. Att lyckas med det kan låta som en stor bedrift men det hänger helt enkelt ihop med att vi fattade ett beslut att i praktiken lägga ner Let me create.

De 200+ timmarna jag använde på LMC 2021 försvann och nu i efterhand kan jag säga att det bara känts skönt och bra. Eftersom Jennifer fick en heltidsanställning valde vi att inte sälja Mitt Företagsår. Däremot har vem som helst kunnat ladda ner arbetsböckerna gratis – vilket mer än 830 personer gjort. Otroligt ju?!

Lärdomar

I Mitt Företagsår ska man lista tre lärdomar från året som gått och här är mina:

  1. Skrivtiden finns – om jag tar den!

  2. Jag behöver inte jobba superhårt hela tiden.

  3. Jag saknar ett företagarnätverk.

Till slut summerade jag ännu året så här: Ändå ett bra år. Jag har en tydligare riktning, tar bra betalt, vet mina gränser och ger inte upp trots piss utan hittar på något NYTT!

 

Tack 2022!

Summa summarum var 2022 ett bra och viktigt år på många sätt. Jag etablerade nya, viktiga rutiner och fick under årets lopp inse hur mycket jag saknar att få umgås med likasinnade. Jag hade en del nya arbetsuppdrag vilket gav mig idéer och inspiration för att hitta på nytt.

2023 har börjat med en hel del nya uppdragsförfrågningar, planer på en fokuskurs för företagare, två skrivarkurser – en redan i vår på Östersjön (!) och den andra i höst, en aktivare kontakt till likasinnade och helt enkelt en bra känsla i kroppen.

Nu inser jag att låter nästan löjligt nöjd och glad och PEPP men just nu känns det faktiskt bra. Fjolåret var ingalunda perfekt men jag känner att jag har vuxit som företagare. Ifjol ombildade jag också äntligen till AB och håller som bäst på att ta fram en grafisk profil och bygga ny webbplats. Egentligen inga betydande grejer för att saker och ting ska rulla på, men jag känner att Kugge skriver AB behöver ett enhetligt utseende och en enhetlig känsla.

Och den känslan börjar, så här efter åtta år som företagare och tio år som frilans, äntligen utkristallisera sig. Så spännande att se vad de kommande tio åren kommer att föra med sig?! Men vi börjar nu med 2023 och ser vart det leder.

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »