fbpx

Lärdomar och insikter från NaNoWriMo: Så här lyckas du!

Det har hänt mig flera gånger. Att jag sätter upp ett skrivmål eller har en deadline. Och misslyckas.

Jag blir inte klar till deadline, det blev inte som jag tänkt mig.

Så gick det också i november ifjol med mitt NaNoWriMo-manus. Inför utmaningen var jag säker på att jag skulle klara av den – jag har ju gjort det förr. Två gånger till och med. Men ifjol gick det inte.

Varför inte? Jag tror att det beror på dessa fem orsaker:

1. Jag hade inte tillräckligt bra koll på genren
Jag började skriva en deckare – alltså en genre jag inte känner till tillräckligt bra, vilket ledde till att det var mycket svårare att hitta på saker längs med vägen. Jag började kolla på polisserier och försökte bilda mig en uppfattning om hur man egentligen löser ett mord (haha, på den nivån var det!), men det räckte inte för att jag skulle ha tillräckligt med motivation att fortsätta. Det skulle ju också ha varit bra om jag hade en tanke om varför en författare hittas död under bokmässehelgen. (Petitesser, viskar fjolårskugge innan hon inser att det visst inte var det.)

2. Hobby eller jobb?
Senast jag skrev ett Nano-manus var 2016 (vilket resulterade i Nationen!). Då var skrivandet främst en hobby för mig, under de senaste åren har det blivit allt mer ett jobb. Och eftersom jag inte vill jobba varje dag i en månad funkar det inte för mig att skriva VARJE dag. Jag vill gärna vara ledig på helgerna.

3. För högt tempo
Jag är en människa som gillar högt tempo och gillar därmed att skriva snabbt, men 1667 ord om dagen blev för snabbt. Om jag har ett tempo på ca 1000–1500 ord/vardag hänger jag bättre med i min egen berättelse. Jag märker också att jag skriver mindre nonsens och skit – alltså blir resultatet ett bättre råmanus än om jag skyndar fram.

4. Jag har hittat mitt sätt att skriva – och det funkar inte med Nano
Under fjolåret utvecklade jag ett nytt skrivsätt som hänger ihop med punkten ovan. Jag inleder varje skrivpass med att (snabbt!) läsa igenom det jag skrev dagen innan och fylla på med detaljer, gestaltning och annat smått och gott – utan att börja peta alltför mycket i texten. Det hade jag varken tid eller ro för i november ifjol.

5. Varken tillräckligt med tid eller fokus
Jag hade inte 100 procent fokus på mitt skrivande under november ifjol. Eller snarare var det så mycket annat som pockade på min uppmärksamhet att jag inte kunde fokusera på det sätt som krävs om man ska skriva mycket varje dag.

På grund av dessa fem punkter misslyckades jag.

Eller var det faktiskt ett misslyckande? Slutresultatet blev drygt 36 000 skrivna ord. Det är jättemycket mer än noll. Det är ändå 14 000 ord färre än jag hade tänkt mig. Men som jag brukar säga: Inget skrivande är någonsin i onödan.

Utöver att man faktiskt har skrivit så har man kanske också lärt sig något.

Under NaNoWriMo ifjol lärde jag mig hur mitt skrivande ser ut. Just nu åtminstone. Ett tempo på 1000–1500 ord per vardag känns lämpligt. Det innebär att jag på ungefär åtta veckor kan skriva runt 50 000 ord. Visst är det långsammare än att jag vräker ur mig ett manus på en månad, men jag vet att slutresultatet blir bättre och att jag också tycker att det är mer lustfyllt.

Jag älskar NaNoWriMo och den utmaning det innebär, men jag vet inte om jag under de kommande åren kommer att försöka mig på att köra ett renodlat NaNoWriMo. Men så här i oktober kittlar det alltid lite i fingrarna. Borde jag ändå..?!

5 tips för att lyckas med NaNoWriMo

Eftersom jag ändå deltagit i NaNoWrimo tre gånger – och kommit i mål två gånger – vill jag tro att jag med några tips kan hjälpa dig med denna galna men underbara utmaning. Här kommer de!

1. Bestäm när och var du skriver
Om du ska hinna med 50 000 ord under en månad måste du skriva (nästan) varje dag. Vilken tid på dygnet blir bäst? Är det hemma, på lunchrasten på jobbet eller kanske på tåget?

2. Använd den tid som finns till förfogande
Oavsett om du har en kvart eller fyrtiofem minuter tid på dig att skriva – använd den tiden! Kanske kan du skriva 4 x 15 minuter per dag? Och så ett längre skrivpass under en ledig dag? Använd alla dyrbara minuter. Och du, skippa kanske Netflix i november. Varför inte till och med pausa abonnemanget?

3. Berätta för dina närmaste att du deltar
Om din familj och dina vänner vet att du tillägnar november åt ditt skrivande finns det en större chans att de förstår varför du drar dig undan för att skriva. Kanske de till och med ordnar med ett tomt hus och skrivtid för dig?!

4. Skriv, skriv skriv – och radera inget!
Under NaNoWriMo är det kvantitet framför kvalitet som gäller. Låt inte din rationella del av hjärnan stoppa ordflödet, utan låt orden rinna ur dig och försök nå det berömda skrivflowet. Du kan alltid redigera senare!

5. Hitta ditt mål
Om du vill köra all in på NaNoWriMo är målet att skriva 50 000 ord under trettio dagar, men det behöver nödvändigtvis inte vara ditt mål. Skulle det vara rimligare att sikta på 10 000 ord? Eller 30 000? Försök ändå utmana dig själv och sätt ett mål som känns litelite svårt att nå. Vill du strunta i ett ordmål kan du också välja att ha som mål att skriva varje dag, till exempel minst fem minuter om dagen. Se det som en övning i att kicka igång din skrivrutin.

Psst! Läs också ett tidigare blogginlägg om NaNoWriMo om du vill ladda upp ännu mer!

0

2 svar

 1. Hej, mitt mål är att skriva 60 min varje morgon i november. Jag skriver på en roman baserad på min mammas liv. Som underlag har jag långa inspelade intervjuer med henne. Hon är 97 år och jag börjar med första delen som sträcker sig från 1926 – 1948. Detta är min andra bok. Den första var min självbiografi.
  Lustigt att jag just nu upptäcker att jag är mitt inne i din bok Kickstarta ditt skrivande. Hade inte kopplat ihop Kugge med den😀Den är till stor hjälp🙏🏻

  Allt gott!
  Birgitta

  1. Hej Birgitta! Vad roligt, jag önskar dig stort lycka till under NaNoWriMo. Låter jättesmart att skriva på morgonen, sedan är det gjort!

   Och så kul att du läser Kickstarta ditt skrivande (och att du nu gjort kopplingen). Fint att höra att boken är till hjälp, det gläder mig verkligen. 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »