fbpx

Boken för dig som vill skriva – Kickstarta ditt skrivande

Allt började med en idé för en kurs våren 2021. Kursen fick namnet Kickstarta ditt skrivande och målet var att hjälpa andra att komma igång med sitt skrivande och etablera en rutin.

Medan jag jobbade med kursens innehåll och arbetsblad insåg jag att det kunde bli något mer. Det kunde bli en bok!

Under våren 2021, när alla andra lärde sig att sticka, skrev och layoutade jag min bok i programmet Canva. Jag skapade övningar för att hjälpa mottagaren att bli bättre på att strukturera sitt skrivande och samtidigt få syn på varför hen skriver.

I maj 2021 gav jag ut boken (e-bok + häfte) via eget företag och nu hösten 2022 har den kommit ut som riktig bok på ett riktigt förlag. Redan när jag jobbade med boken då våren 2021 hade jag en dröm om att det en dag skulle bli en riktig bok.

Aldrig hade jag trott att det skulle gå så snabbt!

Men förra hösten dök ett nytt förlag upp i mitt Instagramflöde. Elin Ihreborn hade grundat ett förlag som hette People & Stories och jag blev nyfiken. Jag började prenumerera på Elins nyhetsbrev och det första brevet jag fick av henne i december ifjol avslutade hon med frågan: ”Har du tänkt skriva en fackbok?”

Jag svarade inte bara ja, utan: ”Med vilken ska vi börja?”

I det här inlägget berättar jag mer om Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin och hur boken blev till.

Varför en bok om skrivande?

Utgångsläget har hela tiden varit att skapa en bok som jag själv hade behövt när jag började skriva skönlitterärt. Och vad jag behöver de dagar då jag tappat allt mitt skrivsjälvförtroende.

Mitt mål med Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin är att det blir en vän som guidar dig och håller dig i handen – när du vacklar i skrivprocessen eller behöver hjälp med att strukturera ditt skrivande.

Mitt varför är att hjälpa dig att hitta ditt varför.

”Varför skriver du?” är också en av de första frågorna jag vill att du som läsare besvarar i Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin.

Vid en första anblick kan frågan låta banal. De flesta som skriver gör det för att det känns naturligt. För att det inte finns något val. Men att gräva ner sig i frågan kan ge dig nycklar att hitta fram till ditt skrivande – och det är därför frågan också är med i boken.

Den och en massa andra reflektionsfrågor.

Vad är det för bok? Och behövs ytterligare en bok om skrivande?

Kort och gott är Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin en bok om skrivande för människor som skriver. 

Själv älskar jag skrivböcker. Jag har faktiskt en hel rad av dem på mitt kontor – ända sedan jag började skriva skönlitterärt har jag velat läsa om andra människors skrivande.

Hur gör de?

Jag har läst böcker om dramaturgi och karaktärer. Sugit i mig information om hur man egentligen skriver böcker.

När jag började jobba med Kickstarta ditt skrivande visste jag att jag inte vill skriva en bok om hur man skriver böcker. Efter endast två utgivna romaner känner jag mig verkligen inte som en litterär auktoritet – jag vet ju knappt själv hur man gör (åtminstone känns det rätt ofta så!).

Men! Jag är bra på att inspirera andra och en jävel på struktur.

Istället för att berätta för dig som läsare hur du ska skriva vill jag med hjälp av frågor och övningar få dig att reflektera över ditt skrivande.

Kickstarta ditt skrivande kommer inte att lära dig allt om dramaturgi och du får inte heller veta allt om mitt skrivande. Det är där jag tycker att min bok skiljer sig från de flesta skrivböcker jag har läst under de senaste tio åren.

Fokus är inte på hur du ska lära dig hantverket eller hur jag gör med mitt hantverk. Fokus är på dig och ditt hantverk.

Min förhoppning är att du som läser och fyller i Kickstarta ditt skrivande lär dig en hel del om ditt eget skrivande och får igång en fungerande skrivrutin. Ingen ödmjuk önskan alltså – men jag tror och hoppas verkligen att jag kan hjälpa dig med din skrivdröm!

Hur skriver man en fackbok? Så här gjorde jag

För det första hade jag ju skrivit och tänkt ut en hel del redan våren 2021. När jag kom i kontakt med min förläggare Elin skickade jag min e-bok till henne som underlag. Efter vårt första Zoom-möte ville hon att jag skulle skriva ett synopsis för den nya boken.

Alltså vilka kapitel jag tänker att ska vara med, vilken typ av övningar och så vidare.

Mycket av det jag hade skrivit våren 2021 fick hänga med, men mycket bestämde vi också att slänga. I samma veva kom vi överens om att jag skulle göra åtta författarintervjuer (i den egenutgivna versionen hade jag fyra intervjuer).

Vanligtvis brukar jag skriva i Scrivener, men denna gång valde jag att jobba i Google Docs för att lätt kunna dela text med Elin och kunna diskutera vissa saker direkt i dokumentet.

Efter att vi hade kommit överens om strukturen började jag skriva ett avsnitt åt gången, från början till slut.

I ett rätt tidigt skede hörde jag av mig till ett antal författare om intervju. Ett par tackade nej, men jag lyckades få ihop ett jättefint gäng författare som berättar om sitt skrivande. För mig var det viktigt att intervjuerna skulle bli tematiska. Dessa författare och teman blev det:

  • Anna Bågstam om en skrivande vardag

  • Monika Fagerholm om att komma igång

  • Maria Turtschaninoff om inspiration

  • Kjell Westö om research

  • Karin Erlandsson om skrivrutin

  • Sara Lövestam om synopsis

  • Charlotte Cederlund om skrivkompisar

  • Nina De Geer om att aldrig ge upp

Intervjuerna var faktiskt en av mina favoritdelar i processen. Som journalist är jag van att göra intervjuer och det är ett naturligt sätt för mig att skriva. Dessutom älskar jag att prata om (andras) skrivande!

I ett ganska tidigt skede bestämde vi också med Elin vem som skulle göra omslag och inlaga – den processen kan du läsa mer om i ett inspirationsbrev som du hittar ett smakprov till här.

Jämfört med mina skönlitterära projekt har arbetet med Kickstarta ditt skrivande varit otroligt smärtfritt och nästan bara roligt. Kanske för att jag hela tiden vetat att det faktiskt blir en bok?

I denna process har jag inte heller behövt tänka på hur jag ska fördjupa mina karaktärer eller om dramaturgin funkar. Snarare har det känts som ett långt journalistiskt projekt med tydliga mål.

Alltså lite så där som jag vanligtvis jobbar.

Vem riktar sig boken till?

Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok – så min ödmjuka förhoppning är att sisådär 3,4 miljoner svenskar ska köpa min bok de närmsta åren. Ja, jag raljerar lite, men jag tycker verkligen att Kickstarta ditt skrivande är till för alla (ja, jag sa det: alla!) som vill skriva.

Därför hoppas jag att så många människor som möjligt med skrivdrömmar ska hitta boken. Oavsett om du skrivit mycket eller lite i ditt liv vågar jag lova att boken bjuder på nya insikter om dig och ditt skrivande. Kanske har du skrivit i flera år men aldrig reflekterat över ditt skrivande och din skrivprocess?

Eller så har du nyligen börjat skriva och vet inte riktigt var du ska börja?

Den här boken är skriven för dig som vill ha pepp och stöd i skrivprocessen. Eller kanske bara någon som kan guida in dig på din egen skrivresa.

Min enda förhoppning är att du ska skriva – om det är det du allra helst vill göra. Väljer du att ta hjälp av min bok kommer jag att känna mig väldigt väldigt hedrad och mycket glad.

Var finns boken att köpa?

Du som bor i Sverige får gärna köpa boken i People & Stories egen webbshop. Köper du boken direkt från förlaget går en större del av försäljningen till mig och mitt förlag än om du till exempel köper boken på Adlibris (där den självklart också finns!).

Du som bor i Finland kan köpa en signerad bok direkt av mig. Mejla mig på michaela.vonkugelgen@gmail.com så löser vi det. Boken finns också på Akademiska bokhandeln i åtminstone Helsingfors och Åbo. Och även i Finland hittar du den i nätbokhandlarna.

Om du driver en bokhandel och vill sälja boken kan du höra av dig till mig eller Elin!

Boken som ger dig skrivinspiration?

Med den här boken har jag blivit treboksförfattare och debuterat som fackboksförfattare. Det har börjat dyka upp lite recensioner här och där (främst på Instagram) men det är fortfarande en spänd förväntan på hur boken ska tas emot på ett brett plan.

Det enda jag kan säga är att jag har gett boken mitt allt. Den är verkligen så bra den kunde bli (just nu och av just mig). Redan nu vet jag att boken har inspirerat flera människor att skriva och det är faktiskt det viktigaste.

Den här boken är inte skriven för mig – den är skriven för alla med en skrivdröm. Kanske är den skriven just för dig?

PS. Är du nyfiken på hur boken ser ut? Ladda ner ett gratis smakprov för att få bläddra bland sidorna.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »