fbpx

Vänta inte på den perfekta chansen

processed_IMG_20210124_154503-01.jpeg

Jag har alltid varit en människa som förverkligar det (mesta) jag pratar om. Ni vet, från noll till hundra på cirka tre sekunder. I nån annans ögon kan det te sig som att jag har nåt slags superkrafter, men egentligen handlar det bara om att jag är otålig. Otålig och jävligt envis.

Jag vill att saker ska hända, att det ska ske en framåtrörelse. Och helst ska den ske nu. Nu nu nu.

Att skriva böcker och ge ut dem på traditionellt förlag är därför en rätt dålig sysselsättning för mig som är av den otåligaste sorten. För det här med att ge ut böcker går ju så långsamt. Men man kan också påverka mycket själv.

Och ibland kan man påverka så mycket att man väljer att ge ut något själv.

Som jag redan hintat här på bloggen så håller jag på med en skrivhandbok. Idén föddes som en biprodukt till kursen Kickstarta ditt skrivande – och det är också namnet på den e-bok jag nu jobbar med. Tanken är att det är en skrivarkurs i bokformat.

Visst hade jag kunnat gå med idén till ett traditionellt förlag, men jag var sugen på att få göra i egen takt (läs: snabb) och på egna villkor. En av de roligaste bitarna handlar faktiskt om själva layouten som jag gör i Canva (nu får alla layoutare antagligen panik). Jag har alltså köpt ett färdigt templat som jag sedan redigerar och ändrar för att passa mina, eller snarare bokens, behov.

Så här ser omslaget ut just nu.

Så här ser omslaget ut just nu.

Ett peppigt citat av Stephen King.

Ett peppigt citat av Stephen King.

När jag fick idén om att intervjua författare som jag ser upp till valde jag att genast kontakta de fyra för att se om de vill vara med – och det ville de! Jag gjorde första intervjun i veckan och har två andra intervjuer inprickade i mars. Älskar ju att prata om skrivande och att ta del av andras processer så dessa intervjuer är ren och skär lyx för mig.

Hittills löper allt med projektet alltså bra. Antagligen kommer jag att stöta på en och annan motgång ännu, eller kanske blir min lilla e-bok ingen megahit, men just nu är det viktigaste för mig att jag gör detta och att jag får förverkliga en idé jag fick.

Våga göra det du vill göra

Och det är här jag kommer med ett allmänt tips för livet: våga göra det du vill göra. Vänta inte på att någon ska servera det du vill ha rakt i famnen på dig. Testa dig fram, lär dig av dina misstag och utvecklas på vägen.

Jag känner jättemycket bluffsyndrom inför att ge ut en skrivhandbok efter två utgivna romaner. Liksom vad har jag att ge? Men när de känslorna kryper fram påminner jag mig själv om att tanken inte är att skapa en allvetande och heltäckande skrivbok, utan att ge pepp och inspiration till den som behöver det i sitt skrivande. Och det tror jag faktiskt att jag är rätt bra på.

Visst kunde jag tvivla på mig själv och kanske strunta i hela idén, men jag vill ju inte. Utan jag vill förverkliga mitt projekt och se var det landar.

Min kompis Lisen, numera också prisbelönt journalist (!), talar om ungefär samma sak i det senaste avsnittet av Jpodden tillsammans med Peppe och Magnus Londen. Lisen jobbar som bäst som Afrikastringer för Yle och SVT och just det jobbet har varit en långvarig dröm. Det var ändå inte bara en slump eller tur som gjorde att hon landade jobbet, hon har jobbat målmedvetet för det i flera år.

Lisens bästa tips är därför att man ska tala om sitt intresse och också våga jobba för det fastän det inte finns några garantier för att man lyckas. Men än mindre är chansen att man blir upptäckt där hemma – speciellt om ingen vet vad man är extra bra på eller vad man ens vill göra.

 

processed_IMG_20210305_184754.jpg

 

Drömmer du om att göra något men vågar inte?

Kanske är det att skriva en roman? Säga upp dig för att starta eget? Lära dig att sticka en islandströja? Att springa tio kilometer på under en timme?

Det är så lätt att gå omkring i livet och vänta på att någon ska servera den där perfekta chansen att göra någon av de där grejerna. Men hur ofta händer det att rätt chans eller utmaning landar i famnen på dig i rätt tid? Hur många författare har fått följande fråga: ”Vill du möjligtvis skriva en bok för oss om det där ämnet du älskar? Vi betalar dessutom jättebra.”

Nej, inte så många. Visst finns det undantag, men de är få.

Innan jag börjar låta alltför mycket som en människa som tjatar om att allt är möjligt bara man jobbar för det, vill jag påpeka att jag inser att vi alla har olika förutsättningar för att ta oss an nytt i livet, men jag tror att de allra flesta kunde uppfylla sina drömmar om de bara vågade försöka.

Ett första steg kan handla om att du berättar för någon du litar på att du drömmer om x. Sedan skapar du tid i kalendern för att börja jobba mot ditt mål.

Det är knappast lätt eller smärtfritt hela vägen, men då vet du åtminstone att du jobbar på något som betyder mycket för dig. Och oberoende av slutresultat kan du vara stolt över dig själv för att du vågat chansa.

Det är nämligen mycket mer än de flesta gör.

0

2 svar

  1. Så bra! Så sant! Så himla mycket vad jag själv försöker göra, även om det går väldigt långsamt ibland.

    1. Tack Elin! Och jaa, ibland GÅR det ju långsamt hur man än vänder och vrider på det och det är okej. Man kan ju inte vara ultraproduktiv hela tiden heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »