Nu i redigeringen av min chicklit har jag än en gång blivit påmind om att jag skriver story-drivna romaner, inte så karaktärsdrivna. Eller så klart spelar karaktärerna en väldigt stor roll (hehe), men när jag börjar skriva så ser jag mer händelser än karaktärer framför mig.
Visst har jag nån sorts bild om vem jag skriver om – annars skulle det väl vara nästan omöjligt att skriva? – men jag märker att mina karaktärer växer fram i redigeringen.
Men hur bygger man bra och flerdimensionella karaktärer? Speciellt i genrelitteratur blir karaktärerna lätt stereotypier och kanske bara representerar en sak, men hur ska man göra för att en karaktär ska få mer kött på benen? Bli en livs levande människa för läsaren?
Senast i dag pratade Jennifer och jag om att Fredrik Backman är mästare på att måla upp karaktärer. Visst, de kan vara stereotypa ibland, men det finns ändå ett djup i dem och det märks att Backman verkligen bryr sig om människorna han skriver om. Han känner dem bra och vill förmedla det åt läsaren.
Själv är karaktärerna lite av en stötesten för mig, men jag brukar utgå från följande frågor och teman för att hjälpa mig utveckla mina karaktärer och ta reda på vem de egentligen är. Just nu borde jag jobba med just detta för att ta reda på vem Stella (huvudpersonen i min chicklit) är för att kunna fördjupa både henne och själva romanen. Och så klart ställa samma frågor till alla andra centrala karaktärer i romanen!
5 tips för att skriva bättre karaktärer
1. Målsättning & motivation – vad vill karaktären?
Vad drivs Stella av? Vad vill hon verkligen ha? Vad är hennes högsta dröm? Och varför just det? Ofta är det ju så att den högsta drömmen inte korrelerar med vad karaktären faktiskt behöver, men det är också där spänningen och konflikten kommer in. Vad drömmer Stella om men vad är det hon egentligen skulle behöva?
Hennes dröm påverkar hennes val och hur hon agerar och därmed hela berättelsen. Om jag inte har tillräckligt bra koll på vem jag skriver om kommer läsarna att märka det och själva storyn blir skev. Därför är det här en av de allra viktigaste sakerna att fundera på.
2. Hur reagerar karaktären i olika situationer?
Hissen fastnar mellan två våningar, hur reagerar Stella? Är hon en sån som agerar eller får panik? Hurdan är Stella när hon går på fest där hon knappt känner någon? Hur beter sig Stella med sin mamma, sin bästa vän eller på en Tinderdejt?
Just reaktioner säger väldigt mycket om en människa. Att hon faktiskt reagerar ger också liv till berättelsen. En människa går ju inte runt i livet och inte reagerar, därför måste också karaktärer reagera och sedan agera.
3. Beskrivande detaljer
Hur ser det ut i Stellas kylskåp? Hur dricker hon sitt kaffe? Dricker hon ens kaffe? Hur tar hon sig till jobbet? Vad gör hon allra helst en lördag kväll?
Små detaljer kan vara väldigt beskrivande och ge liv till en karaktär. Det säger ganska mycket om en människa om hon alltid har ett tomt kylskåp och dammråttor i hörnen. Eller om hon är en som alltid ställer smutsiga kärl direkt i diskmaskinen och för ut soporna innan de börjar lukta.
Detaljer kan så klart också handla om utseende och hur en människa till exempel rör sig. Petar hon sig alltid i håret när hon är nervös? Går hon långsamt eller snabbt?
4. En hemlighet
Har Stella någon hemlighet hon bär på? Kanske ett gammalt sår som påverkar hur hon är i dag? Det här hänger just ofta ihop med bakgrunden, har något hänt för x antal år sedan som satt sina spår? Varför är Stella den hon är i dag?
Ofta står den här hemligheten i vägen för att man inte vågar eller vill göra något – eller kanske gör nåt jättedumt för att det finns en inneboende rädsla. En hemlighet som läsaren inte heller känner till fungerar också som en drivkraft för själva berättelsen och skapar spänning.
5. Rätt namn
Själv tycker jag att det är så otroligt jobbigt att hitta på bra namn till karaktärer. Jag vet att vissa kan börja skriva utan namn, men jag måste ha ett namn för att komma vidare.
När jag funderade på vad Stella ska heta skrev jag en lång lista på namn som kunde passa min 30-åriga huvudperson. Bland de ratade namnen fanns bland annat Elsa, Lykke, Alice, Laura, Ingrid och Sophie, men jag är mycket nöjd med Stella. Sen finns ju också alla andra namn, Stellas mamma, vänner, killar hon dejtar osv.
Det finns inga regler för vad ett bra namn är, men jag tänker att det måste passa ihop med personen man skriver om. Stella kunde knappast heta Gunhild, medan Marit känns som ett bra namn för hennes mamma.
Hur tänker du kring att bygga karaktärer? Är det lätt, svårt, roligt? Skriver du mer utgående från karaktär eller utgår du från berättelsen och bygger dina karaktärer runt den?
Det här inlägget var en del av SKRIVSOMMAR som Ellen och jag höll i under sommaren 2020.
0