fbpx

Tillbakablick på första halvåret 2020 – hur gick det?

Att det har varit ett märkligt år har väl inte undgått någon, men mitt jobb har något överraskande inte ändrats så gott som alls sedan pandemin. Det enda som har ändrats är att jag mer eller mindre permanent flyttat ut kontoret på lande, men annars har det varit samma jobb mer eller mindre på samma sätt.

Nu har jag varit min egen chef i snart åtta (!!) år och jag känner att jag blir lite lite bättre på det för varje år som går. Jag har blivit mer strukturerad, bättre på att ta betalt, bättre på att säga nej, prokrastinerar inte lika mycket, ser till att planera in semester osv.

Det här är alltså inte något som hände automatiskt den dag jag blev min egen chef utan handlar verkligen om att lära sig. Och lärdomarna kommer från att jag reflekterar över hur jag gjort och hur jag vill göra i fortsättningen.

För 1,5 vecka sedan åkte Jennifer och jag ut till mitt lande för en halvårskonferens – alltså att vi tillsammans funderade på och reflekterade över årets första sex månader och vad som hänt. Och blickade så klart fram mot hösten och planerade nya roligheter. Och firade, med champagne! Ja, du måste nog läsa Jennifers utmärkta inlägg om vår sommarkonferens innan du läser vidare här.

Så, har du läst Jennifers inlägg? Bra! Då blickar vi lite bakåt på årets sex första månader ur mitt perspektiv.

Den här kvinnan alltså! En jävel på att fota + otroligt smart, rolig och snäll. Och min allra bästa och viktigaste kollega. Så glad över att vi börjat ”jobba ihop”. Fotot är ju så klart hennes!

Den här kvinnan alltså! En jävel på att fota + otroligt smart, rolig och snäll. Och min allra bästa och viktigaste kollega. Så glad över att vi börjat ”jobba ihop”. Fotot är ju så klart hennes!

Vad frilansjobbade jag med?

Min största trygghet har varit att jag har en stor kund, Y-Studio, som jag skriver och översätter regelbundet för. Att jag skriver regelbundet för en kund innebär att jag så klart har en regelbunden fakturering. Det roliga med just Y-Studio är att jag får intervjua intressanta företagare och skriva artiklar om företagande ur olika perspektiv – det känns som att jag själv lär mig hela tiden lite mer om att driva företag och hur man kan tänka när man driver eget. Rekommenderar varmt att du går in och läser artiklar om du är det minsta lilla intresserad av företagande!

Utöver Y-Studio har jag andra återkommande kunder, varav Svenska Litteratursällskapet är en av de roligare. I år skrev jag för andra året i rad alla artiklar för SLS årsbok, så kul att få jobba med större projekt i stället för enstaka artiklar (fastän det så klart också är kul!).

Sen har jag gjort en del mindre översättningsjobb och annat smått och gott, men det här året har hittills kännetecknats av större uppdrag för färre kunder – just så som jag vill ha det! Det roliga är att de flesta kunder som jobbar med mig vill jobba med mig igen. Finns väl inget bättre betyg än så?

Retreat & skrivarkurser

Just nu känns det här som ur ett annat universum, men kommer ni ihåg att jag i januari ordnade en skriv- och yogaretreat på mitt lande?! Det kan vara det mest intensiva jag gjort i jobbväg men också väldigt väldigt roligt.

Jag vill gärna ordna fler liknande retreat i framtiden, men det blir nog inte alltför ofta (och först måste coronan ge lite mer vika). Det var så himla slitigt att ordna retreaten, vi jobbade från morgon till kväll i fyra dagar + allt planerande och fixande inför. Mycket dålig timlön, men så värt det ändå!

Annat roligt som hänt är att jag börjat ordna digitala skrivarkurser! I början av april slängde jag iväg en fråga till Ellen på Facebook och undrade om hon skulle ha lust att ordna en skrivarkurs med mig. Det resulterade i en inspirerande och rolig onlinehelg med 18 (!) deltagare.

Genast när kursen tog slut började vi fundera på ett lite längre koncept och då föddes Skrivsommar. Tolv härliga och inspirerande deltagare och ett mycket bra koncept på alla sätt och vis. Inte minst för att det varit så himla lätt och smidigt att jobba ihop med Ellen! Vi har nu haft tre träffar, så fyra träffar kvar. Jag sörjer redan att kursen kommer att ta slut.

Gemensamt med alla de här projekten är att de har fötts av en lust att göra nåt roligt. Jag har utgått ifrån tanken: vad skulle jag själv vara intresserad av/vilja delta i? Det är inte alltid rätt lösning att utgå ifrån sig själv, men rätt ofta är det ett bra ställe att börja på.

Foto: Jennifer

Foto: Jennifer

Foto: Jennifer

Foto: Jennifer

Skrivandet & mitt författarskap

Nationen finslipades i januari, gick i tryck i februari och landade i mina händer just när coronan började stänga ner allt. Jag fick ställa om releasefesten på Nylle till en virtuell version, jag har haft författarträffar online och fått följa med boken på sociala medier och fått ta del av väldigt många fina recensioner.

Den här våren blev inte alls som jag tänkt mig på författarfronten, men jag är ändå väldigt glad över hur fint mottagande Nationen fått och att det fortfarande droppar in recensioner. Målet för hösten 2020 är att ge boken en nylansering. Håll tummarna nu att jag kan ordna releasefest i september! Dessutom passar det väl perfekt ihop med att många börjar studera i början av hösten igen?

Sedan mars har jag också jobbat målmedvetet med min chicklit. Jag gjorde en enorm omskrivning och manuset växte med tiotusentals ord och blev mycket bättre. I juni fick jag respons av två testläsare och funderar nu på hur jag ska jobba vidare med manuset. För nu ska det bli ännu bättre! Föga överraskande finns det fortfarande mycket att jobba med.

Ekonomin då?

Jag har brukat skriva rätt öppet om pengar och ekonomi här på bloggen. Inte för att skryta utan för att visa hur verkligheten ser ut. Under årets sex första månader har jag fakturerat knappt 30 000 euro, alltså knappt 5000 euro i månaden, vilket känns mycket bra. Mitt mål har varit 4000 euro i månaden, så jag ligger över det nu, men det lär jämna ut sig till hösten. Så brukar det nämligen vara för mig.

Utgifterna ligger på knappt 1500 euro i månaden och består av pensionsavgifter, hyror, telefonräkning, diverse program/mjukvara och ehrm marknadsföringskondomer och halarmärken. Alltså mycket viktiga utgifter allihop, speciellt de där kondomerna!

Som regel tar jag inte ut all vinst från firmakontot, utan satsar i stället på en rätt rejäl buffert på företagskontot. Fastän min ekonomi inte påverkats av coronan (ännu iaf) så har det känts som en enorm trygghet att ha den där bufferten på kontot. Ekonomiskt oberoende är också ett privilegium jag hårt vill värna om.

Utöver faktureringen här har jag också fått två (!) stipendier i år. Ett från Centret för konstfrämjande och ett från Svenska Kulturfonden. Är mycket tacksam och glad för båda två. Jag inser också vilket otroligt privilegium det är att få stipendier för att få skriva.

Yoga- och promenadpauser är obligatoriska när Jennifer och jag hänger. Så glad att jag lyckats lura med henne i Yoga with Adriene-sekten!

Yoga- och promenadpauser är obligatoriska när Jennifer och jag hänger. Så glad att jag lyckats lura med henne i Yoga with Adriene-sekten!

Årets sex första månader = klart godkänt

Fastän året varit så konstigt som det varit har det sammanfattningsvis ändå varit ett mycket bra år för mig som företagare, frilansare och författare. Jag är nöjd med mängden arbete jag har, de kunder jag jobbar för och att jag äntligen börjar hitta till någon sorts skrivrutin.

Under våren har pandemin varit ett störande moment, men jag har ju både lyxen och privilegiet att kunna jobba var som helst så jag ska verkligen inte klaga.

Jag försöker ändå ständigt utveckla mig själv och se hur jag kunde jobba smartare och mindre. Det här är nåt jag ska skriva om mer i höst, jag har en hel del planer för att skapa en roligare arbetsvardag. Livet är nämligen alldeles för kort för att man ska jobba dagarna och veckorna i ända, så jag strävar efter att skapa en så bra och hållbar vardag som möjligt.

Hur har årets sex första månader varit för dig? Har du fått någon viktig insikt? Lärt dig något nytt? Och brukar du överlag reflektera över sådana här saker?

Psst! Vill du läsa fler inlägg om företag och frilansande? Du hittar alla mina inlägg här!

0

2 svar

  1. Dom här inläggen är så härliga och det är så roligt att höra att det gått bra för dig 🙂 Plus älskar att du skriver ut om pengar även 😀

    1. Tack Emma! Så fint att höra att de här inläggen uppskattas! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »