fbpx

Jag reser helst till länder där jag kan språket

Reklamsamarbete med Babbel

Jag älskar att prata och jag älskar att göra det på många olika språk. Jag pratar fem språk mer eller mindre flytande och blir alltid lika glad när jag får chansen att prata något av dem, ja eller kanske extra glad när det gäller tyska och spanska. De övriga, svenska, finska och engelska, känns kanske inte riktigt lika exotiska – men minskar inte mitt intresse för att babbla på i tid och otid.

När jag reser föredrar jag nästan alltid att resa till länder där jag kan språket. Ni vet ju min fäbless för både Sydamerika och Berlin, knappast en slump att just dessa blivit favoriter? Jag tycker att jag helt enkelt får mycket mer ut av resan om jag har möjligheten att snacka med locals på deras eget språk.

Foto: Markus Winkler/Unsplash

Foto: Markus Winkler/Unsplash

Vill lära mig de nordiska språken

När jag reser i Norden envisas jag också oftast med att prata nån sorts skandinaviska, men önskar verkligen att jag skulle bli bättre på både norska och danska.

De senaste åren har jag faktiskt gjort en hel del intervjuer med norrmän och danskar och så klart kollat på Skam som typ alla andra. Så norskan tycker jag faktiskt är rätt lätt att förstå, medan danska vållar mer problem. Att läsa danska går rätt så bra, men att förstå vad de säger eller själv försöka svänga tungan rätt i mun för att det ska bli rätt är en annan femma.

Därför har det varit kul att testa språkappen Babbel för att öva lite på danskan. Köpenhamn är ju mitt nästa stopp under interrailen (anländer i kväll!) och jag vill ju helst inte prata engelska med danskar, så jag tänker att lite intensivkurs i danska inte kan skada.

Babbel börjar på en väldigt grundläggande nivå. För mig som redan förstår danska rätt mycket blir det lite tråkigt, men om jag skulle börja med ett helt nytt språk skulle utmaningen antagligen bli roligare och större. Först hade jag faktiskt tänkt mig att jag kunde repetera spanska eller tyska, men eftersom jag pratar bägge så gott som flytande erbjuder appen inte så mycket glädje för mig i just de språken.

viktiga ord med tanke på min författakarriär!

viktiga ord med tanke på min författakarriär!

enförfattare.jpg

Träna på uttal

Det roligaste med att öva på danskan är att jag varit tvungen att öva på uttalet. Jag tror jag sa ”en te” på ”danska” minst fem gånger innan appen godkände mitt uttal! Jag brukar alltid skämta att danska låter som om folk pratar med en het potatis i munnen.

Det jobbiga med uttalsövningarna är att de inte är så smidiga att syssla med på till exempel ett tåg. Antagligen borde jag blir mer som författaren Jamie Bennett i filmen Love Actually när han går omkring i London och lär sig portugisiska, men av nån anledning känns det lite knasigt att upprepa ord på danska för mig själv på allmänna platser.

Däremot är uttalet otroligt viktigt just i danskan som jag annars förstår rätt bra. Bara det där lilla problemet att jag har svårt att förstå vad danskar egentligen säger. I appen ser jag ju hur ordet skrivs och vet vad det handlar om så det är sist och slutligen lätt, men i det riktiga livet kan ju en dansk säga vad som helst och jag kan falla av kärran efter första stavelsen.

För nybörjare

Babbel är en jättebra app om du börjar med ett språk helt från noll. Det finns massvis med korta kurser för att lära sig de mest grundläggande orden och meningarna. För danskan finns till exempel de 100 viktigaste orden. För en som pratar svenska är de flesta en självklarhet, åtminstone i text, men framförallt siffrorna vållar ju en hel del problem. Däremot finns danska siffror bara upp till 20, fastän det är ju först efter det som det brukar vålla problem – ni vet halvtreds (50), halvfjerds (70) och halvfems (90). Eller varför inte kolla på denna extremt pedagogiska video från Sydsvenskan.

Jag märker ändå att jag kan danska lite för bra för att jag ska orka traggla igenom kurserna och upprepa samma ord gång på gång, så jag tror att Babbel funkar jättebra om du startar helt från noll med ett språk. Speciellt inför en resa kan det vara superbra att gå igenom de mest grundläggande orden för att bilda sig ens en liten uppfattning om språket.

Utan några förkunskaper alls är det ju otroligt viktigt att öva öva öva och repetera samma grejer om och om igen – och just det är Babbels styrka. Du kommer inte vidare utan att ha repeterat orden flera gånger. Under mina tio år som jag läste tyska i skolan övade jag tyska oregelbundna verb säkert minst fem gånger. Jag kan böja gehen, geht, ging, ist gegangen fast mitt i natten om det så behövs!

Ett språk åt gången

Styrkan och samtidigt kanske svagheten med Babbel är att du bara kan lära dig ett språk åt gången. Eller du kan så klart lära dig flera parallella språk, men du betalar skilt för varje. Men å andra sidan tror jag att en lätt blir för splittrad med flera olika språk, så det kan vara bra att koncentrera sig på ett och sedan gå vidare till nästa.

Babbel funkar alltså så att du får några gratis lektioner i alla språk, men vill du lära dig mer ska du teckna ett abonnemang. En lektion tar inte mer än ungefär 10–15 minuter och jag är övertygad om att en om tränar ett språk varje dag i någon månad kommer det att börja flyta. Men som sagt tror jag att det viktiga med Babbel är att börja med ett språk som du knappt kan och inte har några förkunskaper i, då blir det garanterat otroligt kul att lära sig bit för bit!

Lönar sig också att kolla hurdana kurser de olika språken innehåller. Till exempel för danskan finns det bara ord, medan tyska och franska också verkar ha grammatiklektioner!

Själv ska jag öva min praktiska danska under helgen i Köpenhamn och någon gång senare kunde jag ta mig an portugisiska eller italienska. Framförallt italienska är ett språk jag redan länge funderat på. Jag tänker mig att det skulle komma rätt enkelt i och med att jag pratar spanska och kan läsa italienska på åtminstone en grundläggande nivå.

Vilket språk skulle du vilja lära dig och varför?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »