fbpx

Naken i bastun? – Ett besök på ett spa i Berlin

I dag gav högsta chefen i Kugge AB ledigt åt personalen. Eller okej, nästan ledigt. I morse gjorde jag klart en översättning, men sedan var det self care med stora bokstäver på listan. Jag gjorde ett halv timmes yogapass och sedan cyklade jag iväg till Vabali Spa här i Berlin. Jag har besökt spat en gång tidigare så jag visste ungefär vad som väntade, men det är ändå lite spännande det här med tyskar och nakenhet.

Det är alltid olika det här med nakenhet på spa och i allmän bastu. Ska man vara naken i bastun eller använda badkläder? Jag tror det är helt upp till en själv. Är du bekväm med att vara naken, varsågod! Är du inte det – ingen kommer tvinga dig. På Vabali Spa är det dock mer än regel än ett undantag att vara naken.

Här är man nämligen naken när man går på spa och män och kvinnor och ickebinära hänger i samma utrymmen. Man är naken i bastun, i poolen, i duschen etc (förutom om man, som jag, väljer omklädningsrummet för bara kvinnor, men så finns det ju massa allmänna duschar nära basturna som jag använde mig av flera gånger).

Fastän vi finländare är vana med att bada bastu nakna så är det ändå märkligt att hänga på en så allmän plats helt naken med massa okända människor.

Ett lyxigt hotellbadkar i Uppsala (som tyvärr var lite trasigt, eh). Foto: Jennifer

Ett lyxigt hotellbadkar i Uppsala (som tyvärr var lite trasigt, eh). Foto: Jennifer

Nakenhet på spa och allmän bastu, hur gör man? Ska man använda badkläder eller visa hela härligheten?

Oh well, efter en stund så glömde jag liksom lite bort det. Det är bara så det fungerar. Liksom här är vi nakna, hej hej! Men Vabali är faktiskt ett underbart spa. Det är (av förklarliga skäl) mobilförbud och det enda du i princip kan göra är att bada bastu, ligga i en pool, äta i restaurangen (iklädd badrock! nån sorts decency ändå) eller vila. Det finns otroligt många rum som är fulla med solstolsaktiga stolar där man kan ta sig en tupplur eller läsa bok, men det bästa rummet är ett rum fyllt av sängar! Det är typ vattenmadrasser och oh my vad skönt det var. Läste en stund och slumrade sedan till. En annan favorit är brasrummet med stora bekväma soffor och fåtöljer.

Det går liksom inte att bli mer avslappnad än så här. I början är det så klart svårt, det här med att inte göra något, men efter en stund är det så otroligt skönt. Jag behöver inte kolla mejlen, jag kan inte scrolla sociala medier, jag kan inte skicka ett meddelande till någon på Whatsapp. Jag hängde i typ 4,5 timme på spat och kände mig faktiskt lite som en ny människa när jag gick ut. Det var nog exakt det här min hjärna behövde just nu tror jag!

Gillar du att gå på spa? Och har du några bra tips i Finland/Sverige/Estland? Är alltid på jakt efter nya ställen att besöka. Är ju en sann spaälskare.

34

3 svar

    1. Fattar! Att bada bastu naken känns ännu rätt okej, men att liksom ligga i en pool (inte bubbelpool!) helt naken med okända människor var nog lite konstigt, haha. Men på många span är det ju ändå baddräkt som gäller på allmänna platser och så nakenbad i bastu med bara andra kvinnor/män.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »