fbpx

Så här skriver du en roman

Egentligen finns det ju inget framgångsrecept för att skriva romaner. Vi är alla olika och har olika förutsättningar men jag vet att när jag började skriva så slukade jag alla skrivtips jag hittade. Tyvärr är tricket att bara börja skriva. Det är så lätt att trassla in sig i råd och läsa massvis med böcker om skrivandet. Jag antar att det handlar om att man vill researcha men faktum är att man egentligen bara skjuter upp sitt skrivande.

Förra veckan föreläste jag ju på mitt kontor på Waffle Wednesday om just det här temat – hur ska man skriva en bok? Hela föreläsningen går att se här (på engelska), men jag tänkte att vi kör en förenklad version här på bloggen om du inte hinner eller orkar lyssna på mig som babblar i 45 minuter.

I föreläsningen valde jag avsiktligt att fokusera på det “fysiska” hantverket. Jag pratade alltså inte om språk, dramaturgi eller sådant, utan gick in med inställningen: följ de här stegen så lyckas du skriva en bok – ifall du är redo att jobba för det. Nu kör vi!

Så här skriver du en roman. 10 tips och steg för steg guide.

1. Kom på en idé

Vad vill du skriva om? Du behöver inte komma på världens bästa idé, men du måste börja någonstans. Gräv där du står brukar vara ett vanligt råd.

2. Planera – eller låt bli

Du behöver inte ha ett synopsis för din roman eller ens veta hur den ska sluta (det har jag inte haft för varken debuten eller Nationen), men det kan hjälpa. Att skissa upp händelser, nyckelscener och karaktärer kan vara en bra idé fastän du inte vill skriva en exakt synopsis.

3. Bestäm en deadline och börja skriva

Utan deadline blir det mesta ogjort (eller hur?), så sätt en rimlig deadline för dig själv. När ska råmanus vara färdigt? Berätta gärna för en kompis eller någon du litar på så har du någon att ansvara till.

4. Skriv ett färdigt råmanus

Det behöver inte vara perfekt, så bara skriv skriv skriv och döda din inre kritiker. Antagligen kommer du att radera hela meningar, scener och kapitel senare, men bry dig inte om det. Bara skriv! Det viktigaste är att få ner texten på papper.

5. Lägg undan och glöm din text

Nu ska du glömma allt du skrivit och göra nåt annat i minst fyra veckor, gärna längre. Tänk inte på ditt manus, tänk på nåt helt annat! Ah, skrivledigt!

Steg för steg om hur du skriver en roman. Det är viktigt att även ta paus i romanskrivandet för att se din text med nya ögon.

6. Läs igenom vad du skrivit

Fokusera på helheten. Fungerar din historia? Finns det något som är ologiskt eller något som saknas? Upprepar du samma sak hundra gånger? Fokusera inte på att korrekturläsa texten, utan fokusera på att göra din story till en bättre helhet. Du hinner peta i språkliga detaljer senare! Skriv gärna ut texten för att kunna göra anteckningar och få en bättre känsla för det du skrivit. Ögonen läser annorlunda på skärm och papper.

7. Redigera och döda dina älsklingar

Gör en kopia av din fil och börja redigera. Gör din text bättre – var inte rädd för att radera text om det är något som inte funkar! Att radera kan i många fall göra texten mycket bättre. Jag har till exempel raderat 20 000 (!) ord i Nationen. Det ni …

8. Låt någon annan läsa

Kanske har du en kompis som skriver som du litar på? Du kan så klart skicka manuset till din mamma men de flesta mammor brukar hylla sina barn helt okritiskt så där får du kanske inte de bästa kommentarerna (ifall du inte bara vill ha lite pepp eller kärlek). Om du har råd kan jag varmt rekommendera en proffslektör, det är värt pengarna!

9. Redigera (igen!)

Ta till dig feedbacken från dina testläsare eller din lektör, men lita på din egen magkänsla om du inte håller med om någon kommentar. Obs! Låt kommentarerna landa, vanligtvis håller jag inte med om nästan nånting när jag får första responsen, men när den väl sjunkit in inser jag att responsen är befogad och bra.  

10. Skicka ditt manus till ett förlag

Om du drömmer om att bli publicerad börjar det vara dags att skicka texten till ett förlag. Var ändå säker på att du verkligen gjort ditt allt. De flesta skickar sina manus alltför tidigt (så gjorde också jag) och då får man helt enkelt skriva om – än en gång.

Fanfarer och konfetti! Du har skrivit en roman, hurra!

Att skriva romaner är en långsam och störig process. Ibland känns det bra för att sedan kännas jobbigt.

Att skriva romaner är en långsam och störig process. Om du har erfarenhet av att skriva (till exempel blogg eller journalistiska texter) kan du ha ett litet försprång i själva hantverket, men att skriva romaner är svårt. Skulle det vara hur enkelt som helst skulle väl precis alla vara författare.

Dessutom är det sällan de bästa författarna som blir publicerade, utan det är de som aldrig ger upp. Som vågar slänga text, skriva om, lyssna på responsen och redigera så att fingrarna blöder. Att skriva romaner är ett hårt arbete, men inte omöjligt.

Drömmer du om att skriva? Vill du bli författare?

Skriv upp dig på min mejllista så får du skrivtips direkt till din inbox och nys om kommande kurser och annat spännande som jag har på gång. Lovar att bara skicka massa inspirerande och bra grejer!

.

0

2 svar

    1. Tack Helena! Hoppas den här listan fungerar som nån sorts hjälp för alla med författardrömmar. Och heja heja med ditt skrivande! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »