fbpx

Supergod kardemummakaka

I söndags var vi som sagt hos Lisen och Erik och kollade finalen i hockey-VM. Det gick ju som det gick i matchen, men visst är det häftigt att Finland vunnit guld i U20- och U18-turneringarna och nu då silver. Inte alls fy skam! Men söndagens match var nog ingen höjdare, det var däremot kakan jag bakade.

Jag testade receptet Toves kardemummakaka ur kokboken Sommar med systrarna von Sydow. Har haft kokboken i flera år men aldrig testat det här receptet trots att jag varit väldigt sugen på det, främst för att jag är ett stort fan av kardemumma. Det som behövs är:

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 3 dl socker
 • 1 ägg
 • 1,5 dl mjölk
 • 1 dl grekisk yoghurt
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 msk kardemumma
 • 1 krm salt
 • 1 banan (jag hade två)
 • 1 dl röda vinbär
 • råsocker

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt (jag hade i lite extra yoghurt). Blanda alla torra ingredienser, häll ner dem i smeten och blanda. Smörj formen med smör och ”bröa” med råsocker. Jag har en silikonform så jag skippar smörjandet och bröandet, jättepraktiskt!

wp-1463933822501.jpg

Häll halva smeten i formen, bred på mosad banan och häll sedan över de röda vinbären. Häll på resten av smeten och bred ut den jämnt och strö över råsocker. Grädda i ugnens nedre del cirka 45 minuter i 175 grader.

kardemummakaka

Så himla saftig och god. Kan verkligen rekommendera den här kakan. Lättlagad är den också! Gillar också kombinationen av banan och röda vinbär – vinbären var speciellt goda i och med att det är min syster Anna som plockat dem. Kiitos Anna!

3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »