fbpx

Tankearbete föder bättre text

Egentligen är det ganska lätt att vräka ur sig en massa ord. Kanske inte alltid eller för alla, men åtminstone för mig. Själva skrivandet i sig är inte det jobbiga, det är allt tankearbete som ligger bakom – eller ibland efter.

Efter de senaste kommentarerna på mitt manus har jag inte ens öppnat min text eller mitt Scrivener-dokument. Det kanske kan se ut som om jag inte gjort något alls. Men det stämmer inte. Jag har låtit tankarna mogna, jag har funderat.

Vad behöver jag göra för att lyfta texten? Hur kan jag åtgärda de problem jag fick kommentarer på? Vad ska jag ta bort? Vad ska jag lägga till? Sist och slutligen tror jag inte att det handlar så mycket om skrivarbete, utan först måste jag verkligen tänka i lugn och ro. Sedan tror jag själva skrivjobbet går rätt fort.

27226670Just nu läser jag också en jättebra skrivbok (är en sån som knarkar skrivböcker). Också där lyfter författaren Beth Revis flera gånger fram vikten av att tänka. Hon skriver bland annat:

”Never disregard thinking time. Staring at a wall and just thinking about your novel can very well be the most important part of the process.”

Så jag tänker och jag läser. Ju mer jag läser desto mer får jag ögonen upp för vad som fungerar bra i en text och vad som fungerar mindre bra. Jag har för länge sedan gett upp hoppet att skrivandet ska gå fort. Nu försöker jag koncentrera mig på att lära mig.

Hur mycket tid brukar du lägga ner på att tänka i dina skrivprojekt eller andra projekt?

0

10 svar

 1. haha, ja det där tänkandet tar definitivt upp största delen av skrivtiden för mig. jag försöker att inte låta det gå till överdrift, för då blir det ju aldrig någon text, men det är lätt att haka upp sig när man väl börjat.

  1. Mm, allt går ju att göra för mycket också. Jag är helt tydligt den typen som tänker efteråt. Det kan vara så otroligt frustrerande, men å andra sidan tycks jag nu bara fungera så. Bättre att tänka senare än aldrig. 😉

 2. Haha, vi är nog lite tvärt om du och jag. För mig är tänkandet det ”enkla”, det som kommer naturligt, medan skrivandet kräver betydligt mer ansträngning. Med Middagsmörker var mitt tänkande extremt ostrukturerat och därför skrev jag också om texten tre miljoner gånger (känns det som iaf!). Inför Getto och Gryningsstjärna har jag haft en tänkande/förberedande process på ca 1 år som pågått under slutarbetet på Middagsmörker. Det har resulterat i tydliga synopsis/personbeskrivningar/världsuppbyggnader som förenklar skrivande för mig. Sen kommer jag såklart behöva skriva om ändå men jag är övertygad om att det inte blir lika stora eller många omskrivningar när jag är säker på storyn redan i förväg! 🙂

  1. Ja det är säkert jättesmart att tänka på förhand. För mig funkar det bara till en viss grad – jag vill skriva mig fram till storyn. Det betyder då att jag i stället för tänka efteråt. Tror det i tid tar precis lika länge, vi bara börjar i olika ändor. Med Vad heter ångest på spanska? så började jag bara utan att tänka EN tanke så där har jag fått fixa massor i efterhand, men jag ser det som en läroprocess där ingen bit egentligen är bortkastad. 🙂
   Kan verkligen rekommendera den där skrivboken, fick en hel del insikter om hur jag är som skribent och hur många tusen andra sätt det finns. Sen kan arbetet säkert variera från bok till bok. Åh, så spännande det här med kreativitet och processer!

 3. Ibland är mitt tänkande något som sker utan att jag liksom tänker på det… Andra gånger är tankearbetet mer prokrastinering än nåt annat. Och så förstås, de där dagarna när jag aktivt glor ut i luften för att komma på saker – har haft några bra såna dagar förra veckan, mycket nöjd med mig själv pga det (och kan ev. prokrastinera lite grann).

  1. Att aktivt glo ut i luften är nåt jag definitivt borde göra mig. För mig går tankerprocesserna i gång framför allt när jag ska sova, vilket inte alltid är så praktiskt…

 4. Jag tänker väl egentligen inte alls. Jag bara skriver. Börjar jag tänka för mycket tappar jag själen i det. Jag tycker om när saker går snabbt effektivt och helst utan för mycket eftertanke. Tänka kan jag göra senare. Men så skriver jag inga böcker heller. Finns nog en anledning till det :)ps. grattis till kursen

  1. Ja alltså så skriver jag också oftast första utkast. Bara skriver skriver skriver och så får jag tänka efteråt i stället. Men OM jag skulle lära mig att tänka lite på förhand skulle jag slippa en hel del redigeringsarbete senare. Få se hur det blir i kommande projekt. Och taack, känns stort! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »