När jag inte sitter och hackar på tangenterna för att skrapa ihop mina Nano-ord (det går fortfarande överraskande bra!) så lagar jag till exempel mat. Kvällens middag blev så god att jag måste dela receptet med er. Receptet är från Bonniers vegetariska kokbok (bilden lånad av Adlibris) som vi köpte i Stockholm i september.
Jag älskar att bläddra i boken, den är snygg, recepten är tydliga och rätt enkla. I kväll testade vi på att laga fylld aubergine.
Också de andra recepten vi testar har varit bra, rekommenderar boken och när jag googlade snabbt verkar jag inte vara den enda som gillar den!
Fyllda krämiga auberginer
- 2 stora auberginer
- 0,5 dl olivolja
- salt
- 1 dl kvarg (kesella)
- 2 dl crème fraiche
- 1,5 dl + 1 msk ströbröd
- 1 ägg
- 2 msk hackad timjan (hade kanske dubbelt)
- 3 dl + 1 dl riven pecorinoost (hade parmesan)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl kokta kikärter (hade i en hel burk)
- svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera auberginerna på längden och gröp ur inkråmet med en sked. Lägg skalhalvorna i en ugnssäker form och pensla insidan med lite olja.
2. Lägg inkråmet vid sidan om och ringla resten av oljan över det. Strö över salt. Tillaga både skal och inkråm mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
3. Mixa inkråmet grovt med kvarg, crème fraiche, 1,5 dl ströbröd, ägg, timjan, 3 dl ost, salt och peppar till ett grovt mos. Skala och pressa i vitlöken. Rör ner kikärterna och fördela röran i skalhalvorna.
4. Blanda 1 dl ost och 1 msk ströbröd och fördela ovanpå auberginerna. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter, tills de har fått fin färg. Servera med grönsallad.
Det mest komplicerade var att typ gröpa ur auberginerna, resten var enkelt och gick ganska snabbt. Supergott blev det, rekommenderar verkligen om man gillar aubergine och vill testa nåt nytt!
Före och efter ugnen.
0
3 svar
Nami! Det här skall jag testa.
Jo, blev väldigt nöjd med slutresultatet! 🙂
[…] är din paradrätt? Fyllda auberginer brukar vara en hit, och så hemlagad pasta med Jon. Och risotto!! Haha, ni ser – jag är bra på […]