fbpx

Himmelsk vegetarisk lasagne

Under det senaste året har vi börjat äta allt mer vegetariskt och efter någon sorts övergångsperiod har jag lärt mig att tänka ut vegetarisk mat och testat på mycket nytt. Nu är det kanske också många som är med i lihaton lokakuu (köttfria oktober).
Det nyaste vi testat i vegeväg är quorn och jag måste säga att jag är helt såld. I och med att jag fick en pastamaskin i julklapp för nåt år sen så har vi också blivit äkta pastasnobbar och lagar nästan all pasta själv. Speciellt när det handlar om lasagne är det en stor skillnad.

Om man har en köksmaskin är det faktiskt inte så svårt att göra egen pasta. Maskinen sköter knådandet och man kan själv koncentrera sig på att dricka vin eller förbereda sås. Vid utkavlingen är en pastamaskin ett bra redskap, men speciellt med lasagne är det inte alls omöjligt att kavla ut degen själv. Men ifall nån är intresserad så kostar en pastamaskin faktiskt inte så mycket (ca 50 euro).

lasagne2

Vegetarisk lasagne med quornbolognese

Pastadeg

 • ca 300 g durummjöl
 • 3 ekologiska L-ägg

Quornbolognese

 • 300 g quornfärs (frysvara)
 • 1 burk körsbärstomater (konserv)
 • vitlöksklyftor enligt smak och tycke + hackad lök om man inte bor med en lökvägrare som jag gör
 • färska örter (timjan, rosmarin, basilika)
 • kryddor (chilipulver, salt, peppar)
 • ca 2 dl rödvin

Vitsås/bechamel

 • 80 g smör
 • 80 g vetemjöl
 • 1 liter värmd mjölk
 • (riven) muskotnöt & salt enligt smak

Börja med ett steka vitlök i olivolja, häll på quorn och burktomaterna och lite vatten. Häll i vin och släng i färska örter och krydda. Låt puttra så länge du har tid. Det kan inte vara för länge! Smaka av och krydda mer vid behov.

Gör pastadegen i maskin, mät upp mjölet och knäck i äggen. Låt maskinen jobba tills degen är smidig. Om degen känns för lös krävs lite mer mjöl. Plasta in i färskfolie och ställ i kylen för ca en halv timme (eller längre). Det går också att göra degen utan maskin, men räkna med att knåda den minst 15 minuter. När degen vilat i kylen ta ut den och kavla med kavel/pastamaskin till plattor. Det spelar inte så stor roll hur de ser ut, du kan klippa och klistra dem så att de passar ugnsformen.

För vitsåsen börja med att smälta smöret i stekpannan, rör i vetemjölet med en handvisp. Häll redningen i den uppvärmda mjölken och vispa hela tiden så att det inte blir klimpigt. Vispa tills såsen fått lämpligt tjock konsistens och krydda med riven muskotnöt. Obs: Den varma mjölken är avgörande för att det blir bra. Har försökt med kall mjölk och det blev bara kaos.

Bygg lasagnen enligt följande: först ett lager vitsås, sedan första pastalagret. Sedan ett lager quornfärs, vitsås och pasta. Varva så tills det inte ryms längre (för mig blev det bara två lager quorn). Ovanpå översta pastalagret kommer ännu ett tunt lager vitsås. Sedan kan du ännu riva parmesan och strö över såsen. Ställ i ugnen (200 grader) för ca 30-40 minuter. Med butiksköpta hårda lasagneplattor är det bäst att räkna med längre tid i ugnen. Det går också att koka de hårda plattorna en stund för att mjuka upp dem lite, har inte själv testat det här men har hört att det funkar!

Lasagnen håller bäst ihop om den får vila en stund efter att den kommer ut ur ugnen, men orkar man inte vänta kan man också äta en ”lasagnehög” – smaken är ju den samma!

lasagne1
Ett glas för kocken är aldrig fel! De konstiga skuggorna på lasagneplattorna kommer från min taklampa ifall någon undrar, hehe!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »