Det finns otroligt mycket böcker för aspirerande skribenter. Nästan så många att man (läs: jag) lätt blir förvillad av mängden hjälpsam litteratur och till slut lägger ned mer tid på att läsa om att skriva än att faktiskt skriva.
När jag började på mitt romanprojekt hade jag ingen aning om vad det skulle bli, hur det skulle sluta och vad som skulle hända där emellan. Med andra ord hade jag ingen plan och inga tankar på struktur eller dramaturgi. Under vägen märkte jag att jag började googla skrivtips allt mer. Jag läser några författarbloggar (hittas nu i den uppdaterade länklistan), surfar på mer eller mindre bra webbsidor och så har jag köpt ett antal böcker om att skriva.
Några av böckerna har på riktigt öppnat mina ögon och en del har mest varit rolig läsning om författarskap och om själva bokbranschen. En av böckerna (Waltari) har jag faktiskt fått av mamma i julklapp år 2003, men har läst den först nyligen. Till näst tänkte jag tipsa om (några av) de böcker jag plöjt igenom.
Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi? (WSOY)
Finskspråkig bok från år 1935 som innehåller tips om var man till exempel kan hyra en skrivmaskin men också om själva skrivkonsten – så klart ur ett 30-talsperspektiv. Boken är underhållande och innehåller också många guldkorn. Det ålderdomliga språket bidrar också till en viss humor. Dessutom är många av tipsen fortfarande högaktuella idag. Det handlar ju om att skriva böcker. Några (fritt översatta) citat ur boken:
Du vet inte ännu hur många motgångar som väntar dig […]. Jag skulle ha lust att skrämma dig igen, men i ditt öde, i din ungdoms iver och i din tro på dig själv finns något så vackert och så stort att det kanske har ett visst värde i sig i ditt liv.
Om du inte själv är en personlighet, kan du inte skriva personligt.
Du måste skriva om en sådan omgivning och sådana människor som du kan väcka till liv.
Min roman – En steg för steg guide till att skriva en roman (Nicotext)
En fyll i-bok indelad i fyra kapitel – Brainstorming, Skelettet, Karaktärer och Inspirationsövningar. Boken uppmuntrar och peppar och har många korta skrivtips och brainstormingsidéer. Mest gillade jag listan där man skulle fylla i alla detaljer om huvudkaraktärerna. Smeknamn? Ovanor? Bästa ägodel? När jag fyllde i listan lärde jag mig saker om mina karaktärer som jag inte visste!
Lina Wennersten och Katarina Lagerwall: Konsten att skriva en bästsäljare (Alfabeta)
Min nyaste införskaffning som jag sträckläste på två dagar. Lättläst med många små korta tips och snabba intervjuer med bästsäljande svenska författare. Innehöll kanske inget jätterafflande, men det var kul läsning! Och visst fastnade jag för ett par tips. Ett bra tips är bland annat att sluta mitt i en mening (när man slutar för dagen) så är det lättare att sätta igång att skriva nästa dag. Boken tar också upp författarens ekonomi – ifall man inte blir en bästsäljare så är författarskap sällan något man lever på.
Om man bara är ute efter pengarna finns det betydligt mer lönsamma, och mindre nyckfulla, saker man kan ägna sig åt än att skriva romaner. Då kanske man kan starta en klädkedja eller ett möbelvaruhus i stället.
Lorena Goldsmith: Self-editing fiction that sells (howtobooks)
Den här boken har varit mitt bästa verktyg när jag redigerat mitt manus. Den har öppnat mina ögon för typiska nybörjarmissar – varav devisen ”show don’t tell” antagligen är den mest välkända. Boken innehåller flera bra exempel som hjälper en att se bristerna i det egna manuset. Kan varmt rekommendera den här! Tror jag ska samla ihop mina favorittips till ett skilt inlägg!
2 svar
Kul med lite tips, tror inte att jag har läst någon av dom där! 🙂
Vad bra om det är till någon nytta! 🙂