fbpx

ReMarkable – en skrivplatta för att minska mängden papper

remarkable skrivplatta som fungerar som en vanlig anteckningsbok

Efter att jag började skriva min första roman i januari 2013 har jag printat ut tusentals sidor papper med halvfärdiga manus som ska redigeras eller bara läsas igenom. Att (korr)läsa sitt manus med penna i handen är ett av de viktigaste sätten att jobba med text – åtminstone om du frågar mig.

Själv avskyr jag att läsa långa textsjok på datorn och har alltid föredragit att skriva ut det i stället. På mitt första journalistjobb på Hufvudstadsbladet (sommaren 2006) skrevs tidningssidorna ut och korrekturläsaren gick igenom de layoutade sidorna med rödpennan i högsta hugg. Numera lär det inte jobba någon korrekturläsare där (åtminstone inte i samma utsträckning om jag har förstått rätt), men en sak kvarstår: att läsa på papper är alltid bättre än att läsa från en skärm.

I något skede tröttnade jag ändå på de växande pappershögarna. Eftersom jag har en tendens att redigera mina manus flera varv blev det jättemycket papper och något jag ville få en ändring på. Ibland har jag läst manus på min läsplatta Kindle, men det är ganska krångligt att göra anteckningar. Och där kan jag inte heller läsa en tryck-pdf för den färdiga boken och kommentera.

Så det behövdes en lösning!

Det är lätt att göra anteckningar i manus!

Det är lätt att göra anteckningar i manus!

Man kan välja mellan åtta olika pennor.

Man kan välja mellan åtta olika pennor.

Det finns flera mallar för ”anteckningsblock”.

Det finns flera mallar för ”anteckningsblock”.

Recension – Är den värd pengarna?

Första gången jag hörde om ReMarkable blev jag försiktigt nyfiken men tyckte att den kändes rätt dyr (cirka 500 euro), men reklam för den fortsatte att ploppa upp i mitt flöde och till slut började jag googla på den och se vad andra hade tyckt om manicken.

De flesta var lyriska – pennan skriver som en helt vanlig penna och du kan ha tusentals sidor ”papper” med dig utan att ha en endaste störig pappershög. Så 2019 valde jag att slå till, det blev en födelsedagspresent till mig själv och en present jag inte ångrat.

Ända sedan första sekunden har jag älskat den lilla manicken och när jag förra våren såg att version två skulle komma ut på marknaden bestämde jag mig för att uppgradera. Största orsaken var att det gick att få en penna som man kan sudda med – på den första modellen måste man välja suddgummit skilt från menyn, vilket så klart gjorde processen en aning långsammare.

Jag beställde min ReMarkable 2 redan förra våren, men fick vänta ända till oktober för att få den i handen. Och som jag älskar den. Pennan är lite tyngre så den känns bättre i handen och det är fantastiskt att kunna sudda texten med ändan av pennan – precis som med en vanlig blyertspenna där man har ett sudd i toppen.

remarkable skrivplatta är lika snygg som en riktig anteckningsbok

Remarkable skrivplattan tycker jag är värd pengarna om du sysslar med mycket utskrivet papper

Varför ska man satsa på en ReMarkable?

Skriv- och läsplattan är fortfarande dyr så jag förstår att de flesta inte är så sugna att lägga flera hundra euro på en manick som i princip bara används för att läsa och skriva, men om du är som jag och sysslar med mycket utskrivet papper tycker jag faktiskt att den är värd pengarna. Just nu har jag till exempel inte daglig tillgång till en printer och då är det guld att ha min ReMarkable i stället.

För att göra beslutet lite lättare för dig har jag listat för- och nackdelar med den. Och obs! Det här inlägget är noll procent sponsrat, men jag är på riktigt bara så nöjd med min!

Fördelar med ReMarkable

 • Du kan ha med dig hur mycket ”papper” som helst utan att behöva bära på riktiga pappershögar. Funkar också avsevärt mycket bättre en blåsig dag på ett mysigt utomhuskafé än riktigt papper.

 • Du kan läsa vad som helst (så länge det är en pdf), göra anteckningar och sedan skicka pdf:en med anteckningarna till någon annan eller dig själv.

 • Man kan välja mellan flera olika typer av pennor – om man gillar att rita tror jag att man skulle få mycket mer ut av den än jag.

 • Du behöver aldrig mer fundera över vilket anteckningsblock som innehåller vad. Man kan göra mappar och överlag organisera allt väldigt tydligt.

 • Du kan konvertera dina handskrivna anteckningar till digital text och mejla till dig själv eller någon annan – manicken läser alltså av din handstil. Och den gör det förvånansvärt bra!

 • Du kan inte surfa på internet eller kolla Instagram – du jobbar bara med din text eller dina anteckningar när du väl har den i handen. Alltså: du kan inte av misstag börja göra något annat.

 • Jättelång batteritid. Jag laddar min rätt sällan.

 • Den känns hållbar – jag tror att jag kan ha min i flera år, kanske upp till tio. Däremot slits pennans spets och måste bytas ut, men med min måttliga användning sker det sällan. Och när man köper sin får man åtta nya spetsar med.

Nackdelar med ReMarkable

 • Alla filer måste konverteras till pdf – jag kan alltså inte överföra en Word-fil direkt.

 • Den har ingen backlight som min Kindle, vilket betyder att det måste vara ljust i rummet. Men så är det ju med riktigt papper också, hehe.

 • Allt är svartvitt – så om man gillar att anteckna med olika färger är det här inte rätt grej för en.

 • Den är ganska dyr med tanke på att den ”bara” används för att läsa, skriva och göra anteckningar med.

Du slipper alla pappershögar med en remarkable istället

Du kan endast skriva i svartvitt med en remarkable

För vem passar en ReMarkable?

Själv anser jag mig alltså ha väldigt mycket glädje av min ReMarkable fastän det kan gå veckor utan att jag ens tar fram den – men när jag väl använder den är den fantastisk.

Min största behållning är som sagt att kunna läsa och kommentera i min egna – men också andras – manus. Nu behöver jag inte heller fundera på vad jag ska göra med alla högar av papper som tidigare samlats på hög. De går helt enkelt smidigt att spara i molnet.

Om man däremot skriver fragmentariskt och gillar att sprida ut en text på golvet som skilda ark och sedan klippa och klistra så funkar det ju så klart inte med ReMarkable.

Om jag inte skulle ha övergått till att göra intervjuanteckningar på datorn skulle jag definitivt använda ReMarkable för det. Jag har också skrivet föreläsningsanteckningar och dylikt på den och gillar att jag nu har sådana små spridda anteckningar samlade på ett ställe i stället för i diverse små block här och där.

Älskar man riktigt papper är det här kanske inte heller rätt väg att gå, men jag tycker att smidigheten övervinner allt annat. Så klart har jag också fysiska anteckningsböcker och skriver fortfarande ut text på riktigt papper ibland. Men i vardagen tycker jag att ReMarkable funkar utmärkt för en skrivande människa som mig.

Vad tror du, är det här nåt för dig?

Och fråga på om du undrar över något, jag berättar gärna mer i kommentarerna!

2

8 svar

 1. Hej! Läste att reMarkable inte har tangentbord för svenska. Nu kommer jag ju mest handskriva på den, men tror du den kan ha problem att översätta å, ä, ö när jag vill konvertera det handskrivna till digitalt dokument?

  1. Men va? Det stämmer inte! Det går absolut att ha skriva med å, ä och ö! Och den konverterar också språket utan problem! 🙂 Man måste bara välja vilket språk man konverterar så den hänger med bättre!

 2. Hej. Funderar på att köpa i julklapp till studerande dotter, klara den av att läsa av slarvig "föreläsningsantecknings-handstil", eller hur "fint" måste man skriva?

  1. Jag har rätt slarvig handstil och tycker den läser den rätt bra. Tror det måste vara nån AI-grej också, att den lite kan "räkna ut" vad man har skrivit.

   Däremot har de ju ändrat systemet nu och om jag förstod rätt måste man som ny användare betala en månatlig prenumeration för att få just den egenskapen. Och om du bestämmer dig för att köpa en så har jag en rabattkod som ger 40 euro rabatt. Du kan mejla mig på michaela.vonkugelgen@gmail.com om du vill ha den! 🥳

  1. Hej Nathalie! Inte just onenote, men nog Drive – och det funkar jättebra! Så föreställer mig att det är samma mekanismer för onenote? Men du som köper ReMarkable nu måste också köpa abonnemanget för att det ska funka koppla upp till något alls utöver datorn så klart (jag köpte min så tidigt så jag slipper lyckligtvis abonnemanget).

 3. Hej! Kan man föra över filer via usb (och skippa molnet) direkt till dator? Jag tänker på anteckningar gjorda i arbetet av mer känslig karaktär.

  1. Finns nog ingen usb-port (eller jag känner i alla fall inte till den), men jag tänker att det nödvändigtvis inte går via ett moln fastän du använder wifi? Men jag är inte helt hundra på det här. Kolla med ReMarkable, de kan säkert svara på detta. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »