fbpx

5 tips för att bygga ett eget escape room hemma

Det är runt fem år sedan jag var på mitt första escape room i samband med en möhippa och jag tyckte att det var så roligt. Minns inte längre om jag kanske var lite skeptisk inför, men det försvann snabbt. Efter det har det blivit kanske femton escape rooms (om inte mer?). Det är också en utmärkt aktivitet när man är på resa. Jag har varit på escape room i Tallinn, Uppsala, Bariloche i Argentina, Köpenhamn, Berlin

Jag älskar escape room! Det är en perfekt aktivitet som aldrig tar mer än en timme, du får lösa kluriga gåtor och ofta ta del av en väldigt fin ”scenografi”. Fastän jag varit på hur många som helst hade jag aldrig tänkt tanken om att skapa ett eget rum, men idén föddes när jag i höstas läste Julias inlägg. Liksom just det, man kan ju bygga ett eget!

Så när vi hade bestämt oss för att fira nyår med Jennifer & hennes kille på mitt lande bestämde jag mig ganska snabbt för att försöka skapa ett escape room – ett roligt spel som de andra tre kan spela på nyårsafton.

Fastän Julias inlägg var väldigt bra kände jag ändå att jag behövde mer information och började googla. Det mesta jag hittade var förvånansvärt dåligt och gav inte så mycket, men jag plockade idéer här och där.

Eftersom jag själv tyckte det fanns så knapphändigt med information tänkte jag nu bjuda på mitt eget spel som jag byggde. Så om du vill bygga ett eget escape room där hemma, kan du (om du vill) kopiera mycket rakt av!

Och obs! Om du känner mig och tror att det finns en chans att du ska få spela detta nån gång: sluta läsa nu! För nu blir det en hel del spoilers!

 

Bygg ett eget escape room hemma med hjälp av dessa 5 tips

 

Hur gör man ett escape room?

Det första jag gjorde var att hitta på en storyline för själva spelet. Jag hade bestämt att det skulle kretsa kring tre små nallar som vi har – Grizz, Pan-Pan och Ice bear från tv-serien We bare bears (en favorit i vårt hushåll).

Ganska snabbt kom jag på att själva storyn handlar om att de ska gå i ide – men vissa nallar är försvunna och kan naturligtvis inte gå i ide innan alla har hittats. Så småningom utvecklades idén till att de skulle ordna en sista fest innan vintersömnen.

Sedan började jag promenera runt här i huset och titta på allt som kunde bli en del av spelet. I matsalen finns gamla skåp som går att låsa – perfekt! I ett av rummen finns en golvlucka som leder till ett pumprum – ännu mer perfekt! I samma rum hittade jag lite genomskinligt papper och tavlor som kunde matchas ihop. Mamma och pappa hade ett lås jag kunde använda för att låsa ett skåp i det rummet osv.

Hela min planering skedde väldigt organiskt och det var verkligen roligt att fundera på spelet och komma på idéer. Ofta ledde en idé till en annan och till slut hade jag ett färdigt spel som utspelade sig i två olika rum här i huset.

Jag blev så ivrig att jag designade en hel tidning i Canva, hehe …

Ett exempel på hur ett escape room kan se ut

Jag tycker att det är så roligt att skapa escape room att här gjorde jag min egen tidning med en ledtråd

Viktiga element i spelet

 • dagstidningen The Daily Bear som innehöll ett viktigt datum som ledde till en kalenderanmärkning på datorn

 • en stor ljusblå nalle där jag hade gömt en nyckel inne i halsen på den – eftersom jag märkte att sömmen spruckit och tänkte att det är ett perfekt gömställe

 • golvluckan i rummet som är lite gömd under mattan – i pumprummet nedanför fanns en björn och ett tipspapper

 • ett genomskinligt papper och en tavla med siffror (som jag kopplade ihop till ett tips)

 • min dator som hade användarprofilen Björn – spelarna måste hitta rätt kod för komma in på datorn

 • på datorns skrivbord fanns bara ett program: kalendern – och där fanns en kalenderanmärkning som kopplade till dagstidningen, den länkade till ett YouTube-klipp som gav ytterligare ett datum och ett rim som ledde vidare till …

 • fem knivar i ett knivställ varav fyra knivar hade en obegriplig text, skriven i Caesar-chiffer, den sista kniven hade bara siffran fem, den fyrsiffriga koden öppnade ett …

 • ett kodlås för att låsa kyl och frys ihop (det låset var det enda som köptes för spelet utöver ballongerna) där en nalle fanns med en nyckel runt halsen, nyckeln ledde till …

 • ett låst skåp i matsalen, där fanns en nalle och en nyckel ut till terrassen där ytterligare en nalle och några instruktioner fanns

 • uppblåsta ballonger där jag hade gömt instruktioner om hur alla nallar skulle sitta runt festbordet – spelarna måste förstå att spräcka ballongerna och sedan lösa sittordningen

Det första låsta skåpet & golvluckan.

Det första låsta skåpet & golvluckan.

Jag inser nu att det är ganska komplicerat att förklara hela spelet så här – mina anteckningar inför spelet är kanske inte så uppenbara för någon annan. Men jag skickar gärna hela spelet om du vill ta del av allt. Och om du vill lösa sittordningen för nallarna kan du testa följande tips. Det finns alltså totalt åtta nallar som ska sitta i en viss ordning runt bordet för att spelet ska ta slut:

Den gula nallen och Ice bear är de enda som vill dricka skumpa och vill därför sitta tillsammans. Den mörkbruna lilla nallen och Pan-Pan vill sitta mittemot varandra.

Den vita nallen, Pan-Pan och Grizz älskar alla snapsvisor, men behöver inte nödvändigtvis sitta tillsammans för det. Grizz vill faktiskt sitta bredvid någon som dricker skumpa.

Den stora blå nallen föredrar vin men insisterar på att sitta bredvid en nykterist samt mittemot vinälskaren den ljusbruna nallen. Den ljusbruna lilla nallen är faktiskt den enda som dricker endast vin, men vill gärna sitta intill någon som sjunger snapsvisor.

Grizz går med på att sitta bredvid Pan-Pan, men kravet är att det måste sitta en skumpadrickande person på ena sidan om honom. Den vita nallensitter inte bredvid någondera av dem.

Den vita nallen å sin sida går med på att sitta bredvid den mörkbruna lilla nallen som är den enda nykteristen i gänget. Den gula nallen vill inte sitta bredvid en nykterist eller en vindrickare.

Om jag skulle göra spelet för barn (tror detta escape room funkar både för vuxna och barn) skulle jag eventuellt ändra de alkoholhaltiga dryckerna till något annat, men nu var ju det här ett escape room för vuxna människor, hehe.

I en annan del av spelet fanns ordningen på färgerna som gav koden som låste upp datorn!

I en annan del av spelet fanns ordningen på färgerna som gav koden som låste upp datorn!

diy escape room – 5 tips för att bygga ett själv

Så nu har du fått läsa om hur jag gjorde, men jag sammanfattar ännu de bästa tipsen för dig som vill bygga ett eget escape room hemma.

1. Hitta på en story eller ett tema

De flesta riktiga spel har ett tydligt tema och en berättelse. Spelarna blir inlåsta och måste reda ut ett mysterium på max 60 minuter. Vad har hänt? Vilka gåtor måste lösas för att spelet ska ta slut?

2. Utnyttja det du har

Har du skåp som går att låsa? En källare? En lucka i golvet som går att öppna? Kanske ett cykellås? Ett kodlås? En dator eller surfplatta som du kan förse med ett lösenord? Det enda jag köpte för det här spelet var ett kodlås & ballonger. Total kostnad under 10 euro.

3. Gör det inte för svårt

För dig som klurar på tipsen är allt naturligtvis självklart – men hur lätt är det för dina vänner och gäster att förstå din tankegång? Poängen är ju inte att göra världens svåraste spel, utan att skapa en rolig och underhållande stund för dina kompisar!

4. Dubbelkolla att allt fungerar

När du är färdig med ditt spel ska du dubbelkolla att allt funkar. Eventuella lösenord, kodlås osv. Det är tråkigt om det finns stora missar med i spelet och du måste ingripa eller förklara.

5. Reservera tillräckligt med tid

Jag tror jag använde runt 10–15 timmar på att skapa själva spelet och så ytterligare kanske en timme eller två på att göra allt det praktiska. Ett bra spel kräver tid. Men det roliga är att för dig som planerar håller spelet på länge, för dem som spelar bara en knapp timme!

Alla nallar som var huvuddelen i detta escape room

Alla nallar!

Det svåraste med detta första spel var att jag inte hade någon aning om hur lätta eller svåra tipsen var – men jag följde ju hela tiden med och kunde ge tips om de behövde hjälp. Det här huset är också väldigt fullt av allt möjligt så ibland sa jag att vissa saker inte hör med i spelet om de gick in på helt fel spår.

Men alla tre tyckte att det var jättebra och att det faktiskt kändes som ett riktigt escape room. Jag tror de nästan glömde att det är jag som ligger bakom – förutom när Jennifer i ett skede sa ”Kugge det här är för svårt!”, hehe. Men de löste ju allt! Totalt tog spelet 48 minuter för dem – vilket kände som ganska lämplig längd. Fast de verkade nog lite besvikna när spelet var över, de hade nog gärna klurat på grejer lite till!

Har du byggt ett eget escape room eller blev du sugen nu? Jag känner redan på mig att jag måste bygga fler spel i fortsättningen!

8

12 svar

 1. Hej
  Är nyfiken på nalleutmaningen. .. hur ska dom sitta när det är klart 🤔
  Har försökt en vet inte om det blev rätt// Jeanette

  1. Hehe vad kul att du försökt. Här kommer rätt svar – de sitter alltså ABCD på ena sidan bordet, EFGH på andra sidan bordet så att och A och H sitter mittemot/bredvid varandra och D och E mittemot/bredvid varandra.

   A = Stora blå björnen
   B = Mörkbrun liten nalle
   C = Vit nalle med klänning
   D = Gul nalle
   E = Ljusbrun liten nalle
   F = Pan-Pan
   G = Grizz
   H = Ice bear

   1. Obs obs! Här har jag ju bara testat om ni är på hugget, hehe. Som Jessica påpekar längre ner så blir det ju så klart så att att A och E sitter mitt emot varandra (och D och H).

 2. Hej!
  Vad kul! Blev sugen att göra något för familjen. Har du andra tips/ idéer så tar jag gärna emot dem:)

  1. Hej vad roligt att höra! Jag köpte boken "The do-it-yourself escape room book" som jag tycker hade många bra tips på idéer och uppgifter! 🙂

 3. Hej! Jag må vara trög men jag får inte ihop det här med nallarna. Har du skrivit fel? Du skriver att ABCD sitter pga sidan av bordet så att A och H sitter mittemot/bredvid varandra och D och E mittemot /bredvid varandra. Då hamnar ju inte D och H bredvid varandra och eftersom det är gula nallen och Ice Bear så faller ju första meningen i berättelsen för de vill ju sitta tillsammans?

  1. Haha du har så rätt, man ska inte svara hastigt (och utan att ha sitt facit-papper framför sig). Jag KOM IHÅG att det var så att A och H sitter mittemot varandra, MEN tydligen så var det ju A och E (oops). Men jag lovar att det varit rätt i spelet. 😅

   Och bra jobbat ju! 💪

 4. Wow vad roligt! Nu vill jag också fixa ett escape room! Fast jag letade mest efter klurigheter till en "väska" med massa koder att lösa för att ta sig in i ett kassaskåp 🙂 Hyrde en sådan på ett escape-ställe när vi skulle ha en aktivitet med jobbet och det var mycket uppskattat!

  1. Åh kul om du blir inspirerade! Och vilken bra grej att göra med jobbet, det skulle jag också vilja göra om jag hade ett "vanligt" jobb. 😅

 5. Hej! Vilket fantastiskt arbete du lagt ner. Jag skulle jättegärna ta del av hela spelet. Nu på fredag var det planerat att vi skulle ha besökt ett escape room men så var allt fullbokat, och det var då tanken dök upp om att ordna med ett eget här hemma. Om jag skulle kunna få del av det du gjort, så skulle jag vara väldigt tacksam.
  Hälsningar
  Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »