fbpx

När målsättningar blev en del av mitt liv

Minns du när du satte ditt första mål? Alltså en konkret målsättning, som du kanske skrev ner på ett papper?

För ett tag sedan när vi pratade om målsättningar tillsammans med Jennifer berättade hon att hennes mamma hade skickat ett sms där hon skrev att hon kom i kontakt med målsättningar för första gången 1987. Jennifer tyckte det var lite roligt att det var så konkret och kunde inte själv minnas när hon börjat tänka i termer som målsättningar. På ett sätt har det väl alltid varit en del av hennes liv.

Jag kan kanske inte heller helt specificera exakt när jag började med målsättningar, men det är något som kommit in mitt liv under de fem senaste åren. Visst hade jag haft mål och drömmar redan tidigare, men jag minns faktiskt inte att jag helt konkret skulle ha skrivit ner dem någonstans? Det känns i alla fall inte som att det var en ”grej”.

En av mina första och tydliga målsättningar har handlat om att skriva en roman och få den utgiven. Jag minns ändå inte att jag skulle ha skrivit ner det någonstans, det var mer som att jag bara ”testade” lite. Och när jag startade företag i januari 2015 hade jag inga speciella mål med mitt företag. Jag ville bara kunna fakturera för de jobb jag gör. Det var alltså mer en ”praktisk” lösning än en tanke om att jag ska grunda ett framgångsrikt företag.

Jag hade inga nedskrivna mål om att fakturera si eller så mycket, att ha en viss mängd kunder eller att få göra vissa uppdrag.

I princip gled jag bara in i det och det blev bra ändå. Kanske tack vare att jag är envis och organiserad jävel. När jag bestämmer att jag gör nåt så gör jag det. Nedskrivet på papper eller ej.

Första upplagan av Mitt Företagsår

Så måste alla sätta upp mål för sig själv?

Nej så klart inte. Bevisligen kan man leva ett helt liv utan ett endaste (nedskrivet) mål, men jag har själv märkt hur roligt det är att sätta mål och sedan se hur många av dem som faktiskt förverkligas.

Ännu bättre med nedskrivna målsättningar (åtminstone om de finns någonstans där man lätt ser dem) är att man blir påmind om dem: just det, det var ju det här jag ville nå!

För när man ”levlar” uppåt i livet glömmer man lätt bort var man startade.

Det som kändes svårt eller kanske omöjligt för en tid sedan har blivit det nya normala. Vi vänjer oss så fort vid det nya att vi oftast inte reflekterar över allt arbete som krävts för att man kommit till just den punkten.

Med andra ord blir målsättningar ett sätt att påminna sig själv om var man stod tidigare och var man står nu. Jag älskar min Unbound-kalender eftersom målsättningar är inbyggda där – jag påminns om dem varje vecka och varje månad. Det finns också flera uppslag där man kan konkretisera sina mål och planera in olika steg.

Fem tips för att sätta mål

1. Skriv ner dina målsättningar

Jag antar att de flesta har en hög med målsättningar i huvudet. Måla sovrumsväggen, byta jobb eller kanske köpa ett nytt hus. Visst funkar det att bara ”tänka” på sina mål, men jag tror att det lönar sig att skriva ner dem också för att … (läs vidare i nästa tips)

2. Gör det till en rutin = följ upp dina mål!

Ni vet de där nyårslöftena man avger runt 2.23 på natten och har glömt senast den 4 januari? Att sätta mål handlar i stor utsträckning om att man kommer ihåg sina mål. Därför är punkt nummer ett så viktig – om du inte skriver ner dina mål kan du inte följa upp dem. I nätverket Friday Lab, där jag är med, inleds varje månad med en plan along där vi planerar den kommande månaden och sätter upp mål för oss själva. Att göra det i grupp innebär att det är flera som håller mig ansvarig och också frågar: hur gick det med dina målsättningar? Kanske du också kan planera in en målsättningskoll en gång i månaden eller kanske varje vecka?

3. Dela upp det i mindre bitar & registrera processen

Har du som mål att skriva en roman? Toppen! Men fundera på att dela upp det i mindre (och mer hanterbara) bitar. Ska du kanske skriva 500 ord om dagen eller 3000 ord i veckan? Registrera din process för att hållas motiverad och se dina framsteg. Och kom ihåg: en kvart eller halv timme varje dag är mycket bättre än helg per månad (som kanske inte ens blir av).

4. Ha en deadline

Jag tror det är många som drömmer om att just skriva en roman, men eftersom de inte har någon deadline (och antagligen inte heller något specifikt och uttalat mål) blir det aldrig av. Sätt en deadline och se till att hålla den. Kanske kan en kompis hålla dig ansvarig?

5. Belöna dig själv

Har du nått ditt mål? Grattis, nu är det dags att fira! Som sagt. Så fort som vi levlar uppåt i livet glömmer vi att det vi just åstadkommit inte var möjligt tidigare. Belöningen behöver inte vara något flott och dyrt, utan kan till exempel vara att se en film mitt på dagen eller läsa om favoritboken.

Läs också: Fler tips för att sätta mål

Hur jag sätter mål för mitt företag

Målsättningar som företagare

Som jag skrev tidigare så hade jag verkligen inga målsättningar när jag startade eget i januari 2015. Min största drivkraft handlade om att kunna fakturera min kunder (och att så klart göra ett gott jobb, men det säger väl sig självt).

Ju längre jag har drivit eget desto viktigare har det blivit för mig att med jämna mellanrum stanna upp. Reflektera, analysera och planera. Vad har jag gjort? Vad vill jag göra i fortsättningen? Och hur? Finns det något jag vill ha mer eller mindre av i mitt liv?

De två senaste åren har jag försökt bli bättre på att se helheten och analysera åt vilket håll jag vill driva mitt företag – inte bara låta saker hända.

Till exempel i fjol då jag hade rekordfakturering kändes det till slut inte så värt att ha jobbat så mycket. För en av orsakerna (kanske till och med en målsättning nu när jag tänker efter) med att starta eget var att ge mer tid för det kreativa skapandet. Och då vill jag inte sätta all min tid och energi på kundjobb.

Så ett mål för 2020 var att jobba mindre. Och samtidigt smartare. Jag skrev ner vilka uppdrag jag inte vill göra igen, alltså vad jag ska tacka nej till. Tack vare att jag trackar min arbetstid och har en privat ”bokföring” där jag lätt kan se exakt hur mycket olika kunder dragit in och kan jämföra det med antalet jobbade timmar kan jag också dra slutsatser om vad som är ”värt” min tid och vad som inte är det.

 

Jag tror också att det blir mycket roligare att jobba när man jobbar mot något – ett mål eller en dröm.

 

Då blir det också lättare att se vad man vill/hinner lägga sin tid på. Med ett tydligt mål, som man delat upp i mindre bitar, vet man exakt vad man behöver göra för att nå sitt mål.

Vill du bli bättre på att sätta och nå mål i ditt företag?

Då rekommenderar jag verkligen Jennifers & min Årsrapport & Årsplanering. Ja, jag är mycket jävig här, men har flera gånger tänkt att det här skulle jag verkligen ha behövt då när jag startade företag. En liten hjälpande hand som guidar tankarna, idéerna och planerna i rätt riktning. Och nu när jag varit företagare i flera år vill jag definitivt ha koll på vad jag sysslar med.

Arbetsböckerna handlar så klart inte bara om att sätta mål, men jag tror att det är lättare att sätta vettiga och bra mål om man har koll på helheten. Ge dig själv alltså en liten present och gör företagsåret 2021 extra bra. Du vet väl att en bra plan är hälften av jobbet! Psst! Du får 21 procent rabatt med koden 2021 när du beställer båda två i print!

På torsdag ska vi också köra en kickoff för 2021 med en livesession och prata mer om tips och idéer inför det nya företagsåret. Ses vi då?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »