fbpx

Företagare och vila

I går firades företagarnas dag i Finland. Själv firade jag med en tre (!) timmars tupplur på eftermiddagen. Jag var alltså “lite” trött efter intensiva dagar på Åland + sedan en massa fix från morgon till kväll på mitt nya kontor. Jag har bland annat byggt en del Ikea-möbler, funderat på att måla en vägg rosa och allmänt försökt göra mitt rum så fint och inspirerande som möjligt.

Men tänk. Jag har ett eget rum! Efter åtta år som frilans och fem och ett halvt år som företagare har jag för första gången ett eget rum. Och det är faktiskt bara två år sedan jag ens skaffade en kontorsplats över huvud taget. Sjukt ändå?

Älskar det breda fönsterbrädet på kontoret. Har pyntat med inspirerande böcker, rosa (!) kontorsgin och en hög Nationen.

Älskar det breda fönsterbrädet på kontoret. Har pyntat med inspirerande böcker, rosa (!) kontorsgin och en hög Nationen.

Min förhoppning är att jag nu (igen) ska bli bättre på att skilja åt jobb och fritid. Antagligen kommer jag att släpa med mig datorn hem efter arbetsdagen – kanske främst för att jag inte har någon tv hemma och min dator är min “tv” – men jag hoppas att jag kommer att kunna släppa jobbet på promenaden eller cykelturen hem.

Ingen människa är en maskin och det går faktiskt inte att jobba konstant. Jag påminns om det än en gång efter en dryg vecka med intensivt schema. Jobbar jag långa dagar kommer det att kräva sin vila. Det tror jag är en av de viktigaste insikterna man kan ha som företagare.

Det lönar sig inte jobba ihjäl sig, för sen finns liksom inget kvar. Därför är vilan mellan allt det där ofta mycket roliga jobbet en nödvändighet.

 

Nöjd kvinna på sitt nya kontor!

Nöjd kvinna på sitt nya kontor!

 

Som företagare har man i de flesta fall friheten att styra över sin tid, men det verkar som att många lätt glömmer bort att vilan också är något man måste värna om och skapa rum för. Det finns ingen HR-avdelning som påminner om att man ska kompensera övertid med en ledig dag. Det finns inte någon som ser till att man är ledig.

Visserligen är ledighet som företagare också ett privilegium – jag förstår att alla kanske inte har råd eller möjlighet att vara lediga. Men jag hoppas ändå att alla ändå har en chans att vila ens nån gång mellan varven.

Om man hittar en väggfärg som matchar ens kalender är färgvalet givet eller hur?? Nu väntar jag ännu på tillstånd att faktiskt få måla väggen.

Om man hittar en väggfärg som matchar ens kalender är färgvalet givet eller hur?? Nu väntar jag ännu på tillstånd att faktiskt måla väggen.

Den här hurtsen var nog en helvetesmöbel deluxe. Eller så var jag lite för trött. Men jag byggde ALLT fel och fick göra om, men blev till slut färdig.

Den här hurtsen var nog en helvetesmöbel deluxe. Eller så var jag lite för trött. Men jag byggde ALLT fel och fick göra om, men blev till slut färdig.

Den gångna helgen har på många sätt bestått av vila och slapp samvaro och det var precis det jag behövde. I morgon börjar en ny arbetsvecka på mitt nya kontor. “Tyvärr” hinner jag inte sitta där mer än två dagar, för på onsdag morgon ska jag ju till Vasa för att göra ett författaruppträdande på Gros.

Det var meningen att samtalet skulle ha varit redan i april men sen hände ni vet vad. Det blir faktiskt första live-samtalet om Nationen! Och det är det väl så dags, nästan sex månader efter att boken utkommit?!

Och eftersom det var företagarnas dag igår måste vi ju prata lite om det: Är du företagare? Funderar du på att bli företagare? Och om du tvekar: varför? Svarar gärna på frågor och funderar på frågor kring företagande. Måste också passa på att tipsa om Ambitionspoddens första avsnitt som handlar just om att starta eget. Perfekt för dig som går i såna tankar!

Psst! Du har väl inte missat mina inlägg om företagande?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »