fbpx

Sommarläsning – 15 böcker att läsa i sommar

Att läsa böcker, ändå en av de bästa grejerna här i livet? Själv har jag haft ganska varierande läsflow i år, men den senaste månaden har jag fått upp farten igen och vad är väl en bättre tid på året för böcker än just sommaren? Speciellt kanske den här sommaren när det inte blir så mycket festivaler och kalas som vanligt.

Pandemi eller ej – böcker kan vi alltid syssla med! <3

Men vad borde du läsa då? Har du svårt att välja? Ingen panik, här kommer en lista på 15 böcker som jag verkligen rekommenderar för sommarens lata dagar! Det är 10 romaner och så några fackböcker, essäer och skrivinspiration. Nu kör vi!

Foto: Dan Dumitriu / Unsplash.

Foto: Dan Dumitriu / Unsplash.

Det här ska du läsa i sommar:

Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber

En härlig och medryckande feelgood som funkar perfekt som ljudbok – men skulle gärna också läsa den i fysiskt format. Johanna Schreiber övertygade mig med Det bästa som har hänt mig, men jag gillar den här ännu mer och längtar redan efter nästa bok! Romanen har ett fint persongalleri, en underhållande historia och fint driv.

Den falska rosen av Jakob Wegelius

Mördarens apa (föregångaren till denna) är en av mina favoritböcker och Den falska rosen gör mig inte besviken. Jag älskade varenda minut som jag lyssande på denna och önskar att jag i framtiden får läsa mer om Sally Jones och Henry Koskela. Wegelius har en otrolig förmåga att bygga upp ett spännande persongalleri och en hisnande historia. Det här är egentligen en äventyrsbok för barn och unga, men 33-åriga jag älskar detta fullt ut!

Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

Jag är ungefär halvvägs in i romanen men älskar att hänga i Berlin och gillar att den utspelar sig i slutet av 1920-talet. Hotet av nazisterna finns hela tiden i bakgrunden samtidigt som den 20-åriga Hedvig njuter av Berlins alla nöjen.

Nästa! av Nina Lykke

Vilken roman! Tyckte mycket om Lykkes förra roman Nej och åter nej och denna var nog ännu bättre. Huvudpersonen är allmänläkare på en mottagning i Oslo och ju längre boken lider desto tröttare blir hon på alla sina patienter som bara kräver och kräver. Nina Lykke skriver så skarpsynt om oss människor, det är ganska cyniskt men också roligt. Det finns en fantastisk distans i texten.

Hästpojkarna av Johan Ehn

Den här boken utspelar sig dels på 1920-talet i Tjeckien, dels på 2000-talet i Stockholm och jag älskar de parallella historierna som vävs samman. Det finns så mycket kärlek och omsorg för varandra i den här berättelsen. Huvudpersonerna i både nutid och dåtid är homosexuella och de olika utmaningarna för de olika tiderna beskrivs väldigt fint. Jag lyssnade som ljudbok (fantastisk uppläsning av författaren själv!) men vill kanske läsa ett helt fysiskt ex också.

För han var redan dö av Eva Frantz

Det här måste vara Eva Frantz bästa deckare hittills. Väldigt medryckande och spännande. Perfekt sommarbok när händelserna dessutom utspelar sig i en somrig miljö!

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg

Det är 1960-talets London och det fiktiva hotellet Flanagans som Linda plötsligt ärver efter sin fars bortgång. Det är familjedrama, kärlek och mycket underhållande. Funkade utmärkt som ljudbok. Och del två kommer i sommar!

sommar.jpg

Klein av Axel Åhman

Jag undrar om det är något Axel Åhman inte kan? Han är musiker i humorgruppen KAJ, programledare för tv-program och nu också mycket begåvad novellförfattare! Novellerna i Klein ger en chans att kika bakom gardinen på den österbottniska mannen. Vilka krav finns det på (unga) män? Vad är det att vara man? Åhman skriver direkt och ärligt, ofta med en twist på slutet av novellen. Det märks att han skriver om alla karaktärer med värme, det är som att sitta bredvid scenerna där händelserna utspelar sig.

Bete sig av Linda Jones

En lågmäld och rätt händelselös roman om Stina som flyttar ut till en stuga mitt ute i skogen i stället för att hänga med sina vänner under sommaren. En väldigt finstämd berättelse om hur man ska veta vad som är rätt väg för en själv.

Den stora utställningen av Marie Hermanson

En underhållande och förbluffande historia om den stora utställningen i Göteborg 1923. Boken var väldigt lättläst och jag ville hela tiden läsa vidare. Jag tycker att boken tappade lite fart på slutet, men det här är perfekt sommarläsning. Själv blev jag väldigt nyfiken på Einstein, Göteborg och relativitetsteorin.

Klubben av Matilda Gustavsson

Ifall det är någon som missat denna är det verkligen dags att läsa eller lyssna på boken. Det är en hårresande historia som Matilda Gustavsson skriver otroligt bra om. Hade inte själv så bra koll på svängarna kring Svenska Akademien, eller på kulturmannen, men boken ger en heltäckande bild av de systematiska övergrepp som skett samt om hur maktspelet fungerar. Själv lyssnade jag på den som ljudbok och uppskattade de olika rösterna för de olika vittnesmålen och intervjuobjekten.

Atomic Habits av James Clear

En intressant och inspirerande bok om vanor. Det känns som att boken upprepar sig själv och är stundvis väldigt amerikansk, men jag kan ändå varmt rekommendera till alla som vill bygga bättre vanor. Huvudpoängen är att det med väldigt små medel går att göra stor skillnad.

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

Väldigt personliga essäer om ofrivillig barnlöshet, föräldrars alkoholproblem och mycket mer. Jag älskade den här boken. Det är så naket, så nära, så smärtsamt, så trösterikt, så äkta. Alla, alltså verkligen alla, borde läsa den här. Var helt omskakad efter läsningen.

Alla orden i mig av Karin Erlandsson

Alla med skrivdrömmar ska läsa den här. Jag läste den för ett år sedan och kunde läsa den igen. Här hittar du en längre recension av boken.

Keep going: 10 ways to stay creative in good times and bad av Austin Kleon

Ytterligare en fantastisk bok för alla som vill jobba med sin kreativitet. Boken är snabbläst men otroligt inspirerande. Austin Kleon ger handfasta råd som peppar och stöder – oberoende av i vilket skede av den kreativa processen man är. Också den här läste jag i fjol men känner på mig att jag borde läsa den igen. Kan också rekommendera Kleons andra böcker!

+1 Nationen av Michaela von Kügelgen

Mitt sista och kanske bästa tips: i sommar släpps Nationen som ljudbok! Perfekt syssla för dig som vill läsa en bok och samtidigt fixa i trädgården, eller bara ligga i en hängmatta och ta det lugnt. Jag berättar genast mer när jag vet när boken släpps, men i bästa fall redan i juni! En sak kan jag ändå redan avslöja: det är Märta Westerlund som läser in boken och det kommer att bli så otroligt bra!

***

Ja här var mina boktips! Vad ska du läsa i sommar? Vad vill du rekommendera att jag och alla andra ska läsa?

0

2 svar

  1. älskar "Alla orden i mig" – har läst den många gånger om faktiskt, jag relaterar väldigt mycket till många delar av den. Tyckte "Nästa!" var genialisk (och blev tvungen att googla om Nina Lykke är läkare, vilket hon såklart inte är, författare KAN JU GÖRA RESEARCH vilket jag borde veta, men skildringen av läkarvardagen och patienterna var så jäkla träffande, fast såklar genom Lykkes lite cyniska distanserade stil som du beskriver). 12 veckor med dig tyckte jag också hade fint driv! ja nu är ju kommentarerna kanske inte till för att recensera böcker du redan tipsat om, men tänker att eftersom jag gillat alla dessa måst ejag ju kasta mig över resten av dina tips!

    1. Jag måste nog läsa om Alla orden i mig tror jag. Kommer garanterat att ge inspiration för skrivandet i sommar! Och jaa, Lykke skriver otroligt trovärdigt om läkarvardagen. Jag tänkte att hon måste väl ha en nära vän eller nåt som är läkare??

      Ändå kul att du recenserade mina recensioner och blev pepp på att läsa fler av mina tips! 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »