fbpx

10 bra böcker från 10-talet

Det kommer kanske inte som någon överraskning för någon, men jag älskar att läsa. Jag har alltid älskat det. Som tonåring läste jag massvis och har de senaste åren läst ungefär 40–50 böcker per år. Jag älskar fortfarande läsning för att jag älskar böcker, men i dag är läsandet också en del av mitt författarskap. Jag är själv av den åsikten att man inte kan skriva om man inte läser. Och vad är det ens för människa som vill bli författare men inte själv älskar att läsa?

Nåja, det skulle nu inte handla om min kärlek för läsning, utan om att jag blev utmanad av Jennifer att lista mina fem favoritböcker. Hon har själv listat fem favoriter och utmanade mig att göra samma. Jag sa att det nog inte går, jag tycker faktiskt det är en omöjlig uppgift, men däremot tänker jag att jag ska lista 10 bra böcker från 10-talet.

Fastän jag älskar att läsa är jag ändå sämst i världen på att komma ihåg böckerna jag läst – eller vad jag ens tyckt om det. Ofta är det bara någon känsla, något som gör att jag älskar just den boken just då. En av mina bästa läsupplevelser någonsin är Där vi en gång gått av Kjell Westö, men det är snart 15 år sedan jag läst den och vet inte om jag vågar läsa om den. Tänk om jag inte gillar den lika mycket nu?

Men nu ska vi inte tänka på läsupplevelser från 15 år tillbaka, utan läsupplevelser från förra decenniet. Jag har listat min läsning sedan 2014 (sedan 2015 på Goodreads) och jag grävde i listorna för att komma fram till 10 böcker som jag av en orsak eller annan minns. Jag listar dem här utan någon inbördes ordning. Kanske här finns nån bok som du blir sugen på att läsa?

Foto: Chris Lawton / Unsplash

Foto: Chris Lawton / Unsplash

Själarnas ö av Johanna Holmström
En gripande, hemsk och vacker bok. Så fina skildringar av kvinnor, galenskap (vem är inte galen?!) och liv. Otroligt välskriven.

Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff
Egentligen älskar jag allt Turtschaninoff skriver, men om jag måste välja en så är det hennes senaste. Men älskar också Naondel och Anaché för att nu nämna två böcker till.

Vi mot er av Fredrik Backman
Den första boeken av Backman som jag läste var En man som heter Ove och jag var nära att ge upp för att jag inte kunde tåla Backmans stil att skriva. Nuförtiden älskar jag hans böcker. Vi mot er, del två i serien om Björnstad, är kanske min favorit av alla hans böcker.

Klubben av Matilda Gustavsson
Boken som så gott som alla (åtminstone i min bubbla) läste/lyssnade på i slutet av 2019. Hårresande berättelser men sånt otroligt bra grävjobb av Gustavsson + mycket välskrivet.

Mördarens apa av Jakob Wegelius
Det är länge sedan jag läste denna, men som jag älskade den. Det kan hända att jag faktiskt läst den två gånger? Otroligt bra!

Expeditionen: En kärlekshistoria av Bea Uusma
Om jag måste välja en favoritbok från 10-talet är det kanske denna? Otroligt fascinerande historia om en polarexpedition som gick snett och Uusma skriver så så så bra.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
Hemsk men gripande bok om flickor i Afghanistan som kläs ut som pojkar för att kunna ha ett bättre och friare liv. Att ha en son är också så klart mycket bättre än att ha en dotter.

The fault in our stars av John Green
Minns att jag älskade boken och grät floder.

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine
En essäbok som lyckades knocka mig totalt. Hudlöst och öppet.

Brobyggarna av Jan Guillou
Del ett i Guillous 1900-talsserie. Jag läste och älskade de första böckerna i serien, men nånstans runt bok fyra eller fem tappade jag intresset. Men åtminstone de tre första böckerna tyckte jag väldigt mycket om.

Det var det. 10 böcker från 10-talet. Är livrädd att jag glömt någon viktig, för att inte tala om alla bra böcker jag inte läste. Det är väl det bästa med böcker, att det finns så himla många bra där ute som väntar på att vi ska ta oss an dem?

Kan du lista dina favoritböcker? Eller nämna några favoriter?

0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »