fbpx

7 +1 saker jag gjort för klimatet

Inför det här året hade jag tänkt att jag inte skulle flyga så mycket. Well. Ha. Hahaha. Har inte flugit en enda gång på grund av ni vet vad. Men corona eller ej så har jag redan i några år försökt tänka och leva mer hållbart.

Jag är ingalunda perfekt (vem är väl det?), men tänker att många små gärningar kan leda till något stort. En sak som faktiskt irriterar mig i klimatdebatten, som för övrigt tycks ha drunknat i alla nyheter om corona och Trump, är att vissa gärningar ”inte räknas” om man inte gör exakt allt rätt. Men det är en annan diskussion som jag inte orkar gå in på nu.

Efter att ha läst Jennifers kloka inlägg om Circular Monday (motreaktion på Black Friday) insåg jag att det äntligen är dags att publicera ett inlägg jag tänkt på hur länge som helst! Nu tänker jag lista 7 + 1 saker som jag gjort för klimatet. Inte för att skryta och klappa mig själv på axeln, utan för att visa vad du också kunde göra. Nu kör vi!

Nöjd kvinna som varit på spasemester till Estland. Att resa nånstans nära kan vara helt lika underbart som att resa långt bort.

Nöjd kvinna som varit på spasemester till Estland. Att resa nånstans nära kan vara helt lika underbart som att resa långt bort.

1 Sett över min egen konsumtion och köpt färre plagg och grejer

Nån gång i tiderna var shopping ett nöje, nu vet jag faktiskt inget värre. Jag hatar att köpa kläder, visst kan det ibland ge en liten kick, men främst tänker jag bara nej, nej, nej. Hur billigt och fint ett plagg än är så försöker jag tänka om jag verkligen behöver det. Kommer jag att använda tröjan ännu om fem år? Om svaret är nej får det vara.

Lästips: Allt jag köpte 2019

2 Åkt på interrail i stället för att flyga till flera olika ställen

I fjol somras valde jag att interraila i stället för att flyga överallt. Att åka tåg eller buss är annars också nåt jag föredrar framför flyg – alltid när det är möjligt. Det är nåt magiskt med att resa långsamt, att verkligen se landskapet ändra utanför buss- eller tågfönstret. Också när jag rest i Sydamerika (dit jag så klart flugit) har jag valt att resa med buss i stället för flyg, fastän avstånden är långa. Min längsta bussresa år 2009 var 30 (!) timmar.

interrail1.jpg

interrail2.jpg

3 Försöker välja vegetariskt & veganskt så ofta som möjligt

Okej, bör erkännas: jag älskar ost och tackar inte nej till kött, men jag försöker så ofta som möjligt laga helt vegansk mat. Ge mig tofu, havgregrädde, lite grönsaker och pasta så ska jag trolla fram nåt gott! Nästan all mat som jag lagar tänker jag ”det här kunde man laga veganskt genom att …” Jag köper väldigt sällan kött hem och väljer i 9 fall av 10 vegetariskt på restaurang. Men ost och ägg alltså. Svårt att sluta helt med det. Och det tycker jag faktiskt inte att vi måste, men jag hoppas att allt fler väljer vegetariskt allt oftare.

4 Slänger inte mat

Det är väldigt sällan som matrester hamnar i soporna hos oss. Jag ser till att äta upp allt eller frysa ner mat om det ser ut som att det inte blir uppätet. Redan bruna bananer får nästan ett nytt liv i kylskåp – de håller sig länge och kan sedan slängas i en smoothie eller gröt. Om jag ska iväg och det finns bröd kvar i påsen fryser jag ner det. Det tar verkligen emot för mig att slänga rester, så det mesta äts upp.

5 Börjat låna kläder

Kan det här vara det bästa jag gjort? I två år har jag nu varit medlem i Vaaterekki och hela tiden haft två inhemska designplagg till låns. Det har blivit så många fantastiska klänningar (ja främst klänningar för mig) och bara ett endaste plagg har jag köpt till mig själv efter att jag blev förtjust i det. Vill låna kläder för alltid!

Underbar låneklänning på förlagsfest i fjol. Minns ni förresten fester? Det var ju kul. Klackskorna är för övrigt köpta på en interrail 2013. De är också ett av totalt två par klackskor denna kvinna äger.

Underbar låneklänning på förlagsfest i fjol. Minns ni förresten fester? Det var ju kul. Klackskorna är för övrigt köpta på en interrail 2013. De är också ett av totalt två par klackskor denna kvinna äger.

Älskad elcykel + två älskade plagg: kjol köpt 2012, jeanströja köpt 2015.

Älskad elcykel + två älskade plagg: kjol köpt 2012, jeanströja köpt 2015.

6 Fört söndriga plagg till sömmerska för fix

Okej, måste erkännas: detta tog jättelänge för mig att faktiskt få fixat, men alltså vilken grej. En kjol från 2012 (!) blev som ny med nytt gummiband i midjan och mina kanske 15 år gamla handbollsshorts fick ett nytt liv när den spruckna sömmen fixades. Har samlat en del ”nya” plagg på hög som jag borde föra till sömmerskan. Billigt var det också!

7 Köpt en elcykel för att kunna välja bilen allt mer sällan

Om klädutlåningen är den bästa tjänsten på länge så är min älskade elcykel den bästa investeringen! Jag älskar att susa fram överallt och inte vara svettig när jag väl kommer fram. Det tar sällan längre än en kvart för mig att åka någonstans och jag behöver aldrig fundera på var jag kan parkera den. Nu i coronatider har det också varit lätt att skippa kollektivtrafiken, min cykel tar mig överallt.

+ 1 Skrev det här blogginlägget

Kanske har jag inspirerat dig till att testa havregrädde i stället för vanlig grädde? Eller att gå till din lokala sömmerska med en hög kläder som är lite trasiga men i övrigt fullt fungerande? Eller så har jag bara satt någon liten tanke i rullning som hjälper dig att fatta mer klimatsmarta beslut i fortsättningen?

Vad har du gjort för klimatet? Både stort som smått? Jag vill höra!

0

2 svar

  1. Så bra och viktigt inlägg! Är definitivt inte Guds bästa barn själv på den här fronten, men 100 % enig med ditt tänk om matrester och att sluta köpa kläder i onödan. Hög risk för klyscha nu, men upplever verkligen att mitt konsumtionssug minskat successivt och rejält ju mer jag yogar och mediterar och lär mig sortera vad som är vad i hjärnan. Att lära sig förstå vad som är en känsla jag faktiskt BORDE agera på – och vad som bara är exempelvis ett sug efter något som (tillfälligt) dämpar känslor och tankar jag inte velat ta i tycker jag har lett till betydligt mer hållbara shoppingvanor och bättre ekonomi.

    1. Tack Malin! Och så fint att du känt ett minskat köpsug tack vare yoga & meditation. Jag tror att folk helt enkelt också blivit mer medvetna är ett stort steg i rätt riktning. Samtidigt blir man ju lite trött av alla världens black friday, cyber monday och what not …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »