fbpx

Öppna dörren till läsning

När en läsare plockar upp min bok vill jag att läsningen ska kännas lätt och lockande. Jag vill att läsaren glömmer bort tiden och känner suget att vända blad efter blad. Jag skriver inte krångligt, enligt vissa kanske jag till och med skriver för enkelt, men frågar ni mig så finns det inte något sådant som för enkelt. Ifall nu inte nån råkar skriva en roman endast bestående av treordsmeningar (och det gör väl ingen?).

En av de allra bästa kommentarerna jag fått på min debutroman lyder som följande: “Dessutom förde läsningen med sig en helt oväntad följd som jag skilt vill tacka för. Jag har ända sen barnen (alltså sen 2012) haft svårt att hitta ro att njuta av skönlitteratur, men den här boken återuppväckte min kärlek till att läsa och nu läser jag igen varje kväll innan läggdags. Tack för att din bok öppnade den dörren igen, jag har saknat läsning!!”

Jag har ibland skämtat att min debut kan vara en gateway drug för mycket hårdare substanser. Börja med att läsa min bok så kommer du garanterat att hitta läslusten. Eller ja, beror ju så klart på vem du är, enligt en recension så är min bok inte särskilt lockande alls: “Snabbläst har folk beskrivit den som. För mig tog det två dagar att läsa första 30, sidorna. Sen ville jag ge upp: varför öda tid på dålig litteratur när det finns så mycket bra?” Så ja, inte en bok för alla. Precis som ingen bok är det. Vill du läsa fler dåliga recensioner på min bok hittar du dem här, eller varför inte ta till dig några hyllningar också?

lyckligförfattare.jpg

Under min releasefest för Vad heter ångest på spanska? hade jag en frågesport där en av frågorna löd så här: Vad är bokens lix-index (läsbarhetsindex)? a) 29 = mycket lättläst, barnböcker, b) 36 = lättläst, skönlitteratur, populärtidningar, c) 43 = medelsvår, normal tidningstext. Den frågan hade ingen rätt svar på. Bokens lix-index är nämligen 29! Det fick jag reda på genom att klistra in hela romantexten i en Lix-räknare.

Någon som är ute efter att skapa stor romankonst skulle kanske bli förnärmad om den egna romanen skulle klassas lika lättläst som en barnbok, själv blev jag bara glad. Det betyder ju att boken är tillgänglig också för personer som inte har lika lätt att läsa som just jag.

Det bekräftades än en gång i dag. Jag blev nämligen taggad i ett Instagram-inlägg som ledde mig till den här recensionen. Utöver de superfina orden i bloggen hade läsaren skrivit följande på Instagram: “Detta är mitt personliga rekord. Jag har nog aldrig tidigare läst slut en bok på under två veckor.” Ja vet ni, det gjorde mig himla glad! Ännu gladare är jag att min bok som nu i dagarna fyller två år fortfarande hittar nya läsare!

Hurdan är du som läsare? Föredrar du lättläst eller mer litterära romaner?

0

10 svar

  1. Jag läser båda delarna egentligen. 🙂 Men ofta tycker jag bättre om författaren enkelt kan förklara vad som händer och målar upp en tydlig bild av karaktärerna, med ett enkelt språk, så upplever jag tydligare att författaren verkligen är i sitt esse. Författaren behärskar språket helt enkelt! Om däremot författaren MÅSTE använda komplexa ord och meningar för att förklara handlingar som kunde beskrivas lättare, så får jag uppfattningen att författaren försöker briljera, istället för att leverera en berättelse. Och sånt ogillar jag, för det upplevs som att författaren försöker se ner på mig.
    Så jag föredrar faktiskt mera lättlästa böcker. 🙂

    För skojs skull matade jag också in mitt manuskript i lix-index och fick 24. 😀 Förstås, det är mera version 1.25 av mitt manuskript, håller på att skriva om det, så ja… Men kul var det! Och jag har inget emot ifall mitt stoff skulle vara lättläst! 🙂

    1. Haha ja, jag kan också tänka lite så. Att svåra ord för svåra ordens skull är löjligt, men å andra sidan tror jag inte att författare skriver så med avsikt. Akademisk text är däremot en helt annan femma …

      Och hurra för lättläst text!!

  2. Jag gillar båda typerna. Nu blir jag ju nyfiken – jag tycker att min egen bok är (för) lättläst, jag måste kolla den också 🙂

    Och jag tyckte att din bok var lättläst och BRA.

    1. Tack Yvonne! <3 Och ja, att det är lättläst säger ju ingenting om kvaliteten tycker jag! (Men jag är inte rätt person att döma kvalitet på egna alster.)

  3. Alla böcker har sina läsare. Och med så fina omdömen du fått och får från personer som kanske inte är de mest vana läsarna, får du ju verkligen tillfällen att vara stolt över din bok och hur du skrivit den. Jag ser fram emot nästa, oavsett hur du väljer att skriva den. 🙂

    1. Ja jag är faktiskt superglad över bemötandet! Härligt att höra att du ser fram emot Nationen. Den är också skriven på ett väldigt lättläst sätt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »