fbpx

Dåliga recensioner

Den andra maj tänker jag mig att åtminstone många finländare känna sig lite sega och trötta efter festligheter två dagar i rad. Vissa kanske har ångest över nåt de sagt eller gjort (obs! nästan alltid helt i onödan) eller känner sig allmänt bara dåliga. Därför tänkte jag att det här är en ypperlig dag att gräva sig ner i dåliga recensioner. Så här kommer några mindre smickrande ord om Vad heter ångest på spanska? som kanske får dig att känna dig mindre dålig (ifall du då kände dig dålig av nån orsak).

“Men i övrigt är språket enkelt och funktionellt, utan undertext. Det kräver sin författare att skriva på det sättet utan att det blir platt, och von Kügelgen är ännu stilistiskt och berättartekniskt osäker. Det blir på sina ställen både övertydligt och långrandigt, medan kvardröjande klumpigheter ger texten inte så lite Starletvibbar.”
Recension i Hufvudstadsbladet

“Jag var inte särskilt imponerad av denna banala chicklitt. Bortskämda småflickor som gnäller över att livet är såå jobbigt – inte en bra romanintrig. Jag tror att Kügelgen råkade skriva fel berättelse: hon borde ha skrivit om den tuffa tiden innan huvudpersonen åker till Ecuador istället för att skriva en dag-för-dag repetitiv reseberättelse. Jag förstår varför det blev så när jag tittar in på författarens blogg – hon är resenörd, och tänker nog att det är själva reseskildringen vi ska bli imponerade och intresserade av. Men det är ju i backstoryn det finns en massa stoff för en intressant berättelse! Att bara läsa om drinkar och fjortisliknande sms-gräl med nya pojkvännerna… mindre fängslande. Inte särskilt fängslande alls, faktiskt.”
Bokbloggaren Sannas bokhylla

bokochkarta.jpg

“Vad heter ångest på spanska? påminner mest om en ungdomsroman på gränsen till kiosklitteratur. En lång bit in i boken skakar man nämligen på huvudet: personerna saknar djup och känns mera irriterande än äkta. Känslosvallen verkar påklistrade och romanens händelser är triviala och drar snabbt förbi utan att lämna större intryck än diverse annorlunda färger och smaker från ett fjärran Ecuador.”
Recension i Östnyland

Vi kände oss som målgruppen men blev besvikna, eftersom boken inte hade fler lager. Den var en harlequinn/chiclit som höll sig till klichéer men lämnade oss suktande efter mer: djupare karaktärer, relationer, miljöskildringar. Mer sex tack! […] Vi saknade feministiskt tänk och ett mer medvetet klassperspektiv. Klarar boken bechdeltestet? Vi hade gärna kommit närmre Ecuador, Erikas förflutna och Ingrid.
Åbokklubben

Ja så här har det låtit när folk recenserat min bok. Men som vi vet så gillar inte alla allt. Inte ens min debutroman! Jag tar inte längre åt mig av de här recensionerna, men det är klart att det sved i stunden. Nu tycker jag många av recensionerna är främst underhållande. Sen tycker jag också att det är viktigt att kunna ta emot kritik – så länge den är konstruktiv. Det är ju inte som att jag inte vill utvecklas i mitt skrivande, det är klart jag vill!

När jag skulle leta efter recensioner för det här inlägget blev jag ändå positivt överraskad – de flesta recensioner jag fått är ju faktiskt väldigt väldigt fina. Vissa hade jag glömt och blev glad över att läsa dem igen. Tänk ändå att så många läst och gillat? Här har jag samlat några favoriter, men kunde kanske uppdatera med några till.

Snart börjar redigeringen av Nationen och då ska jag glömma allt vad recensioner och läsare heter och bara fokusera på att skriva en roman jag själv tycker om. Det går ändå aldrig att göra alla nöjda, så det är bra att börja med sig själv!

Har du fått någon riktigt dålig recension? Eller hur tänker du kring eventuella framtida recensioner?

0

6 svar

 1. Jag är väldigt dålig på att ta emot kritin, man borde faktiskt bli bättre på det!! Men så modigt av dig att dela med dig av detta ❤️

  1. Min första reaktion för nästan all kritik är "DU HAR FEL, JAG HAR RÄTT", haha. Går väl in i försvarsposition och tror det är helt vanligt!

   Gällande recensionerna så tänker jag att de ju ändå finns och går att hitta. Dessutom är det ju sist och slutligen inte hela världen om några enstaka recensioner inte gillar det jag skrivit. Men tack! <3

 2. Nu har jag ju inte publicerat något, men om vi leker lite "tänk om"-lekar… Säg att det jag har talat om en tid att jag håller på att skriva om skulle bli publicerad. Så tror jag att det skulle få negativ kritik för det mesta. 😀 Liksom det är enligt alla definitioner fantasy, men inte konventionell/standard fantasy. Vilket inte är dåligt i sig, men jag tror det skulle sticka i ögonen på några.
  Och så är jag rätt kortfattad i mina beskrivningar, vilket igen inte är ett fel i sig, men jag kan tänka mig några personer som jag känner i det verkliga livet som verkligen skulle vilja ha en sida beskrivningar av hur en stad ser ut…. Men då jag själv läser något så tar jag hellre en kortare version, för jag vill ju fylla i luckorna själv med hur JAG föreställer mig att saker ser ut. 🙂
  Om en författare skriver att "Peter var en lång och stilig man, med vattenkammat rött hår och iklädd en brun kostym", så kan jag nog föreställa mig ungefär hur han skulle se ut. Jag behöver inte veta vilken färg hans ögon har eller om det är en tweed-kostym eller om håret är ljusrött eller blodrött.

  1. Haha jag är helt med dig på beskrivningarna! Men inser att jag kunde bli lite bättre på att ge små intressanta detaljer till mina karaktärer. Det behöver absolut inte bli några långa haranger, men med små medel ger man läsaren en helt annan bild och uppfattning. Eller så tänker jag! Och SKA försöka bli bättre på det!

 3. Oj det var hårda ord. Vad fint att du delar med dig även av de delarna, så nyttigt att se hur stor skillnad det kan vara på olika recensioner av samma bok! Och vad roligt med den stundande redigeringsrundan! Är du nöjd med hur du jobbade med ditt förra manus vad gäller redigeringen eller är det något du tänker göra annorlunda denna gång?!

  1. Haha ja, blev inte jätteglad när jag läste dem första gången. Men det är verkligen helt otroligt hur olika ett verk kan uppfattas. Vet ju det ändå själv: böcker mina vänner ibland ÄLSKAT har jag inte gillat alls och så är det bara.

   Och bra fråga gällande redigeringen, ska skriva ett inlägg om hur jag ska göra nu så ska försöka svara på din fråga med samma! I korthet så hade jag ju ingen aning om nånting förra gången, så jag hoppas det blir liiiite bättre nu. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »