fbpx

Fotoredigering hela helgen

Skärmavbild 2019-05-12 kl. 20.12.18.png

Nu byter vi samtalsämne här på bloggen, från bokredigering till fotoredigering! Jag har nämligen gått en helgkurs för att lära mig redigera i Lightroom. När jag köpte min kamera förra våren passade jag samtidigt på att köpa redigeringsprogrammet Lightroom. En gång när Jennifer skulle visa mig nåt eller jag frågade nåt (minns inte längre) märkte vi att “mitt” Lightroom såg helt annorlunda ut än hennes. Det visade sig att jag hade köpt “fel” program, en lättare version och inte fullversion.

Nu har jag redan för några månader sedan skaffat mig “rätt” version men känt extremt motstånd varje gång jag öppnat programmet. Jag har helt enkelt inte fattat hur i fridens namn det fungerar så jag passade på att anmäla mig till en kurs och den kursen har jag nu deltagit i under helgen. Det var samma lärare som på fotokursen jag gick i januari och hon var lika bra som senast. Ungefär hälften av det vi gick igenom på kursen kände jag till (åtminstone på nåt plan) men sen fick jag lära mig en hel del tips och tricks som jag kommer att ha nytta av. Plus att jag under helgen hann gå igenom och redigera nästan alla bilder från vårens resa till Sydamerika. Äntligen!

Skärmavbild 2019-05-12 kl. 20.13.18.png

En del (kanske framförallt människor som inte fotar så mycket?) säger att de aldrig redigerar sina bilder. Många kanske tänker på det som fusk. Själv tänker jag på det lite som på textredigering. En första version är sällan jättebra. Du kanske vill fixa lite, fokusera på en grej, dölja nåt annat, framhäva en tredje? Precis som texter kan redigeras fram kan också fotografierna.

Själv tycker jag om att leka med bilder för att få fram en viss känsla eller helt enkelt förstärka svaga färger. På mobil använder jag appen Snapseed och testar mig fram. Jag tycker om bilder med mycket färg, men tycker också att det är roligt att leka med andra uttryck – jag har antagligen inte hittat “min” stil ännu. Dessutom är det ju mer än okej att testa olika stilar och just leka. Jag ser verkligen fram emot att fördjupa mig mer i Lightroom och hitta mitt bildspråk. Jag tror också att ju mer jag jobbar med mina bilder desto bättre blir jag kanske på att se grejer redan när jag fotograferar.

Skärmavbild 2019-05-12 kl. 20.14.53.png

I och med att jag suttit framför datorn halva helgen är jag ganska mör i dag och känner att jag nog hade behövt lite mer vila för att orka ta tag i den nya arbetsveckan som börjar i morgon, men sånt är det ibland. Längtar verkligen verkligen verkligen efter sommar och lite lugnare tempo. Och nästa helg ska jag faktiskt göra nåt extra härligt, men mer om det en annan gång.

Nu är jag nyfiken: Brukar du redigera bilder? Använder du nån app eller nåt program för det?

0

2 svar

  1. Alltid lightroom för mina bilder! En del far sen vidare till photoshop för detaljredigering, men all grundredigering görs i lightroom. Snabbast arbetsflöde där, och speciellt om jag har ett större jobb att fixa.
    I telefon är det lightroom och snapseed som används mest

    1. Photoshop kan jag inte alls, men vore najs att kunna! Gillar också arbetsflödet i Lightroom, så lätt att handskas med en stor mängd bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »