fbpx

Målsättningar för 2020 – så här gör du!

Julen kom och gick och ärligt talat är jag mer än redo att jobba i morgon och om tre dagar välkomna det nya året. Vi glider in i det glada tjugotalet och jag har på känn att det kommer att bli så himla bra. Mycket stort och spännande kommer att hända de kommande tio åren, det är jag säker på! Men hur ska man se till att det som händer är faktiskt det man vill? Att man inte bara glider åt nåt håll?

Ett sätt är att skriva målsättningar för sig själv. Alltså vilka grejer är det just du skulle vilja att händer det kommande året eller årtiondet? Vad vill du uppnå?

För att hjälpa dig på vägen kommer här en målsättningsworkshop som du kan göra antingen för dig själv eller tillsammans med nån du tycker om. Det är bra att reservera tillräckligt med tid för den här genomgången, men åtminstone en timme. Nu kör vi i gång!

Mina verktyg för att sätta mål

TILLBAKABLICK

Vilka 5–10 händelser från det senaste decenniet (eller året) har varit viktigast/påverkat ditt liv mest? Har de sakerna hänt av en slump eller har du aktivt jobbat för att nå dem?

Om du vill tänka mer specifikt kan du tänka på följande:

 • Vad har jag åstadkommit det senaste året? Vad är jag extra stolt över?

 • De största misslyckandena/motgångarna under det senaste året?

 • Vad har jag lärt mig?

I år fyllde jag också i en Year compass efter tips från Jennifer. Tanken är alltså att svara på frågor om året som gått och utvärdera hur det gick. Utöver det skrev jag också en lista på framgångar och motgångar/misslyckanden. Det blev långa listor som visar hur mycket det faktiskt hinner hända på ett år! Och redan för några veckor sedan gjorde ju Jennifer och jag våra business reviews och summerade företagsåret.

LIVSHJULET

Gör ett livshjul för att ta reda på hur ditt liv ser ut just nu. Börja med att rita en cirkel och dela den i åtta bitar. Färglägg varje tårtbit till den grad som representerar din känsla kring:

pie_01-08a_40582_lg.jpg

 1. Relationer

 2. Romantik

 3. Hälsa

 4. Ekonomi

 5. Personlig utveckling

 6. Karriär & utbildning

 7. Nöje & fritid

 8. Fysisk miljö

Du kan också tänka på en skala på 1–10. Vilket vitsord skulle till exempel din hälsa få? Vad skulle det krävas för att få en 10:a? Alltså hur skulle den ultimata situationen se ut? Hur långt ifrån en 10:a är du nu?

MÅLSÄTTNINGAR

Använd ditt livshjul när du börjar fundera på målsättningar. Vilket livsområde skulle du vilja jobba på? Hurdana mål vill du lägga upp? Du kan också ta hjälp av följande frågor för att formulera dina målsättningar.

 • Vad är mina värderingar?

 • Vad drivs jag av?

 • Vad är det jag verkligen vill uppnå?

 • Varför vill jag uppnå just det?

 • Vilka målsättningar har jag enligt mina nära och kära?

Lista nu 5–10 målsättningar för det kommande år(tiond)et. Vad vill du uppnå?

Foto: Estée Janssens / Unsplash.

Foto: Estée Janssens / Unsplash.

När du har listat dina mål ska du försöka bryta ner dem för att komma på hur du ska lyckas nå dem? Om du till exempel har som mål att läsa mer böcker ska du fundera på när du ska läsa. Är det en specifik tid på dygnet? En gång i veckan? Varje dag? Hur många böcker per månad eller år vill du läsa? Var så tydlig som möjligt!

Ett sätt för att formulera vettiga mål är att ta hjälp av SMART-metoden. Dina mål ska alltså vara:

 • Specifika.Varje målsättning måste vara så specifik som möjligt.

 • Mätbara. Definiera målet så att du kan mäta om du lyckats eller ej och kan följa med procsessen.

 • Achievable. Jag tycker att den svenska översättningen “accepterade” inte är så bra. Men alltså det ska vara möjligt att nå målet.

 • Relevanta. Det är ingen idé att försöka nå ett mål bara för att alla andra gör det. Du behöver inte springa ett maratonlopp eller börja yoga om det inte är just det du vill.

 • Tidsbundna. När ska du ha nått ditt mål? Sätt upp en realistisk deadline – och berätta gärna om den för någon annan så att hen kan hålla dig ansvarig och peppa när du känner att det inte går så bra.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jag såg också att Corinne blivit intervjuad av Yle för hur man ska lyckas med sina nyårslöften. Rekommenderar varmt att läsa den artikeln för ytterligare inspiration! Och kom ihåg: dina målsättningar behöver inte vara helt crazy. Det kan handla om en så enkel (?) sak som att lägga sig en halv timme tidigare än vad man är van att göra. Eller det kan handla om något större som att skriva en bok, men kom ihåg att vara realistisk!

Ska du också lägga upp mål? I dag har jag själv som sagt blivit färdig med att summera året så snart är det dags att blicka framåt!

2020 – let’s do this!

0

8 svar

 1. Så bra inlägg – blev sjukt motiverad att sätta igång med det här direkt imrgn. All planering har ju varit lite på paus i mitt liv, men nu känner jag att det är läge för planer!

  1. Hurra vad roligt om du blev motiverad! Och det är ju ganska förklarligt att det varit en paus nu, hehe. Kram och lycka till! <3

 2. Antagligen ska jag ha samma mål som jag hade förra året vid denna tid, som jag inte ännu har uppnått. Vilket jag är väldigt besviken på mig själv över!
  Försöker fylla en year-compass, men får svårt med det, då jag inte ens kan lista tre saker jag har gjort det senaste året 😀 Jag kan komma på två saker, om jag tar med sådant jag gör varje år som t.ex deltar i Nanowrimo, men ja…. Det känns lite tungt.

  1. Men att delta i Nanowrimo är ju ALLTID en prestation! Absolut nåt du ska lista!!

   Att inte nå vissa målsättningar hör livet till. Att du fortfarande har samma mål betyder bara att du faktiskt jobbat mot något du vill ha, vilket jag alltid tycker är beundransvärt! Jag förstår besvikelsen, men jag hoppas du också kan se allt det du gjort i år för att nå det målet. Antagligen är det en massa grejer!

   Dessutom behöver du inte komma på exakt tre saker, det är hur bra som helst med två! Heja!

 3. SÅ bra inlägg. Sitter själv och utvärderar 2019 samt lägger upp mål för 2020 och behövde lite inspiration och motivation efter några timmar. Dök in här och kände direkt hur Kugge-pepp bara strömmade in i kroppen. TACK för det <3 O kul att du tipsade om artikeln hihi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »