fbpx

Mitt femte år som företagare – hur gick det?

I januari 2020 fyller mitt företag fem år. Helt otroligt egentligen? Frilansare har jag varit i redan sju år, men företagare i fem?! Allt började ju med att jag gjorde skumpaörhängen, postade en bild på dem på Instagram och så tyckte någon att jag ju borde börja sälja dem. Och det gjorde jag! Egentligen borde jag ha startat företag av helt andra orsaker, men alla orsaker är bra orsaker.

Föra veckan checkade Jennifer och jag in på St. George för att göra business reviews i våra företag. Jag följde ganska noga Jennifers modell som hon bloggat om på ett otroligt föredömligt sätt. De områden som jag fokuserade främst på var:

 

 • Ekonomi

 • Jobb (frilansjobb, översättningar, skrivande & övrigt)

 • Personal (kompetensutveckling, arbetsmiljö, semester)

 • 5 roligaste uppdragren

 • 5 lärdomar

Jennifer – stöd i både motgång och framgång. <3

Jennifer – stöd i både motgång och framgång. <3

Så hur gick verksamhetsåret då?

EKONOMI

Ekonomiskt är det här mitt bästa år någonsin som företagare. Efter sex månader hade jag redan fakturerat mer än vad jag gjorde under hela fjolåret! Sammanlagt har jag fakturerat cirka 65 000 euro, i medeltal 5400 euro per månad.

Mina utgifter landar på cirka 16 000 – 17 000 euro. Så då kan jag grovt räkna med att jag har en månadslön på ungefär 4000 euro (som jag betalar skatt på).

FRILANSJOBB & ÖVERSÄTTNINGAR

Jag har haft några större kunder, bland annat Y-Studio och SLS vilket ger mig en säkerhet och också större inkomster när det inte bara handlar om enstaka artiklar. Jag har dragit ner på antalet översättningar eftersom det inte är det jag brinner för. Överlag har jag blivit bättre på att tacka nej till uppdrag som inte känns rätt i magen.

SKRIVANDET

Nationen är äntligen färdig! Jag har jobbat med den on-off mer eller mindre hela året. Essän om ofrivilligt singelskap på Svenska Yle blev otroligt populär och har fått en massa klick. Så stolt över mig själv! Jag har också kommit i gång med redigeringen av min chicklit!

Fundera fundera fundera.

Fundera fundera fundera.

Wintergarden på St. George var en bra plats för funderingar.

Wintergarden på St. George var en bra plats för funderingar.

ÖVRIGT

Jag har haft tre föreläsningar i år. Två om frilansliv och Waffle Wednesdayn om att skriva. Jag har också lanserat och på två veckor sålt slut (!) en skriv- och yogaretreat (som äger rum i januari). På bloggen har jag haft några mindre samarbeten.

NÄTVERK & PERSONLIG UTVECKLING

När jag anmälde mig till Friday Lab i början av året hade jag ingen aning om hur fantastiskt det nätverket skulle bli och hur mycket det skulle ge mig. Jag har blivit mer målmedveten och för varje vecka som går vet jag bättre vad jag verkligen vill och hur jag ska nå dit. Retreaten i september var nästan magiskt bra.

Mentoreringen (som visserligen började redan hösten 2018) gav mig också massor, fastän det var jag som var mentor. Jag blev också övertygad om att det är något jag vill göra också i framtiden.

Utöver det är jag glad över framförallt Jennifer som blivit min närmaste kollega men också för gemenskapen på Wonderland. Och så klart alla författarkollegor som stöder och peppar. Utan dem skulle skrivandet vara mycket tråkigare!

SEMESTER

I år har jag faktiskt kunnat ha semester i hela sex (?!) veckor. I februari-mars var Markus och jag tre veckor i Sydamerika och på sommaren var jag helt ledig 2,5 vecka. Helt otroligt bra och viktigt!

Lycklig resenär i Bariloche.

Lycklig resenär i Bariloche.

Vår otroliga bussresa över gränsen från Chile till Argentina.

Vår otroliga bussresa över gränsen från Chile till Argentina.

Årets fem roligaste uppdrag

 • Att intervjua Karin Erlandsson för SLS årsredovisning. Rätt ofta tänker jag på att jag måste bli mer som Karin (men på mitt eget sätt).

 • Essän om singelskap. Jag är fortfarande helt överväldigad av all respons. Det känns som att det var en viktig text att skriva och få publicerad. Kul också att jag fick vara med i Efter nio som en följd av det!

 • Waffle Wednesday-föreläsningen (och de två andra föreläsningarna). Jag tycker att det är så otroligt roligt att prata inför publik om teman som är viktiga för mig.

 • Många många intervjuer som jag gjort för Y-Studio. Fantastiska företagare som delar med sig av sina lärdomar och historier. Gå in där och läs om du inte gjort det!

 • Att planera och lansera ett retreat. Det slukade mycket tid, men så roligt att få bygga upp nåt från noll. Dessutom har jag ju drömt om detta hur länge som helst!

Karin Erlandsson artikel

Kugge håller föredrag

Årets fem lärdomar

 1. Man kan oftast höja priset (till en rimlig nivå) och det går bra.

 2. Jag skriver inte utan deadline eller vattenfast schema. Mer disciplin behövs!

 3. Måndag & tisdag för jobb-jobb (+ 1h/dag ons-fre) funkar bra och räcker.

 4. Sommarsemester är bra för själen + smart!

 5. Jag behöver inte satsa på bloggen (om jag inte vill).

Så på många sätt ett otroligt bra år!

Jag har också för första gången fått statistik från Toggl för ett helt år (jag började tracka min tid i mars i fjol). Så intressant att se hur många timmar jag jobbat och med vad. Vad generar pengar, vad är mindre lönsamt? Föga överraskande är skrivandet ingen bra business trots stipendium från Kulturfonden. Men jag skriver ju inte för att bli rik, utan för att jag tycker att det är det bästa jag vet.

Det känns som om jag skulle kunna hålla på och orera om året hur mycket som helst, men jag tror jag sätter punkt här. Brukar du gå igenom året som gick?

Jag har tidigare endast livsdejtat mig själv, men det här var första gången jag gjorde en uttalad business review. Jag ska ännu gå igenom livet på ett mer personligt plan och summera 2019 och börja blicka framåt mot 2020. Så otroligt taggad på nytt årtionde och helt övertygad om att det kommer att bli fantastiskt!

10 svar

 1. Tycker så mycket om detta inlägg. Både matnyttigt och inspirerande för mig som ganska nyligen hoppat (tillbaka) in i frilanslivet. Älskar att se hur andra analyserar och planerar sitt arbete, får alltid så många idéer för hur jag ska lägga upp mina egna processer.

  1. Härligt Heidi! Jag rekommenderar också verkligen Jennifers inlägg, hon går ännu tydligare igenom business reviewn!

   Och nu inser jag att jag inte skrev om några motgångar och misslyckanden, men året har ju inte heller bara varit guld och gröna skogar. Stundvis för mycket arbete och svårt att säga nej. Men det är också två grejer jag blivit bättre på! 🙂

 2. Mycket imponerande! Så bra av dig att säga nej till uppdrag och ta tillräckligt bra betalt!! Och att göra sitt bästa företagsår samtidigt som man gör roliga saker och har många veckors semester, sånt föredöme! Hurra <3

  1. Ja blev ju faktiskt otroligt bra! Men nu ska vi komma ihåg att jag ju faktiskt hållit på LÄNGE. Så vissa saker och lärdomar kommer helt enkelt med tiden. <3

 3. Så inspirerande att läsa om ditt företagande! Jag vill göra en stor förändring yrkesmässigt nästa år. Det enda lilla problemet är att jag inte vet vilken förändring det ska bli 😄 Nytt jobb? Företagande? Och vad vill jag ens jobba med? Men tänker nu först jobba klart på vikariatet jag har nu och sen ta tag i det.

  1. Tack Helena! Kanske du måste sätta dig ner en stund och fundera på alla alternativ? Kan också varmt rekommendera Friday Lab. Tror nästa kurs börjar i mars! 🙂

 4. Jag tycker du är alldeles underbar som du är! Tack för en fin intervju som också jag njöt av, och för att du bloggar så ärligt och bra!

  1. Tack Karin! Blev väldigt glad av din kommentar! Jag menar alltså jag önskar att jag kunde bli ens hälften så produktiv som du. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Välkommen till min nya sajt!

Hej, Kugge här. Kugge som skriver. Du kanske inte längre minns mig för det är så länge sedan jag skrivit något (om vi med något avser den här bloggen). Så länge att jag knappt själv minns hur det

Läs mer »