fbpx

Kärlek x 331 för biblioteken

När jag var liten älskade jag att gå till Svedängens bibliotek som låg en knapp kilometer från mitt barndomshem här i Helsingfors. Jag minns att jag alltid var lite nervös över att prata med bibliotekarierna, men älskade att rota bland bokhyllorna och plocka ut böcker att läsa. Det var sällan bara en bok som följde med hem och jag läste, läste, läste.

Nu för andra året i rad har jag fått biblioteksersättning från Sanasto. Hela 86,06 euro (minus skatt), vilket betyder att min debut Vad heter ångest på spanska? har lånats 331 gånger under 2018. 331! Det är ju massor! Tänk att 331 människor runtom i Finland lånade min bok i fjol. Min bok!

Låneersättningen är alltså 0,26 euro per lånad bok (1 cent mer än i fjol!), så jag cashar ju inte in några enorma summor kan vi konstatera, men jag blev ändå så glad över att se att det finns ett intresse för boken. Jag tror nämligen inte att en enda författare skriver för att bli rik (åtminstone inte i Svenskfinland) utan de flesta skriver för att de måste. Och för att de flesta också vill att andra ska läsa det man skrivit.

Berghälls bibliotek en solig dag.

Berghälls bibliotek en solig dag.

Lycklig debutant på releasefest.

Lycklig debutant på releasefest.

2017 lånades min bok av 200 personer, under 2018 av över 300. Det betyder att 500 människor (åtminstone potentiellt) har läst min bok. Eller åtminstone varit nyfikna på den. Plus “all” försäljning som nu visserligen inte är så mind blowing men rätt bra ändå för att vara en debutant.

Läs också: Biblioteksersättning – hur funkar det?

Så hur fantastiskt är det inte att vi har ett så fungerande biblioteksväsende? Liksom tänk att vi får låna böcker, helt gratis! Dessutom är biblioteken ett fantastiskt ställe för böcker att leva vidare när de längre inte ryms på butikshyllorna eller i förlagens lager.

Brukar du låna böcker på bibban? Jag kollade just min lånestatistik som berättar att jag lånat 17 böcker i år (har tyvärr inte läst alla, men de flesta) och en ångtvätt (!). På mitt närmaste bibliotek i Berghäll går det nämligen också att låna verktyg såsom borrar och ångtvättar. Hur bra är inte det?!

0

4 svar

  1. Ångtvätt på Berghälls bibliotek? Herregud så bra! Måste testa omgående. Tack för tips och grattis till alla lån. Så coolt!

    1. Ja! De har ju också slagborrar och stegar och sånt. Så bra! Ångtvätten är guld i t.ex. badrummet!

      Tack Lina. Rätt otroligt ändå?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »