fbpx

Böcker jag läste 2018 & 10 favoriter

Reklamsamarbete med Nextory

Två veckor in på det nya året tänkte jag att jag skulle gå igenom vad jag läste i fjol. Tack vare en del ljudböcker kom jag upp i 48 böcker under 2018, något jag är väldigt glad över! Jag skulle vilja läsa ungefär en bok i veckan, få se om jag lyckas med det i år? Jämfört med 2017 var 2018 ändå ett superbra läsår, jag läste 19 böcker mer än året innan, hurra! Men hur såg läsåret ut? Här kommer lite statistik som jag grävt i tack vare den fantastiska sammanfattningen som Goodreads bjuder på varje år.

Skärmavbild 2019-01-12 kl. 16.17.21.png

  • Totalt antal böcker: 48 (+ 2 Harry Potter-böcker jag lyssnade som ljudbok, men läst tidigare och därför inte skrev in på Goodreads). Så egentligen 50 böcker.

  • 13 ljudböcker, 5 böcker på Kindle (shit vad få!), 10 böcker lånade från biblioteket och 20 böcker ur egen bokhylla.

  • 6 böcker skrivna av män (varav 3 av Fredrik Backman), 1 antologi och en samling. Resten av böckerna är skrivna av kvinnor.

  • 5 böcker på engelska, 3 böcker på finska, 14 finlandssvenska böcker och 2 översatta böcker (en från norska till svenska och den andra från engelska till svenska av ingen mindre än Marcus på Bokhora som var snäll nog och skickade ett ex till mig!).

  • Det blev 1 biografi, 1 essäsamling och 11 böcker som kan klassas som fackböcker, eller åtminstone inte som romaner. Resten är romaner.

Som slutsats kan vi dra att jag läser främst böcker skrivna av kvinnor på svenska. Och det är väl ingen överraskning precis. Jag skulle gärna läsa mer på både finska och engelska. Jag tycker fördelningen av ljud-, e-, bibba- och egna böcker är rätt bra. Skulle gärna i och för sig läsa lite mer på Kindlen, men i och med att jag börjat lyssna mer på ljudböcker har Kindlen inte varit framme lika ofta.

P1040262.jpg

Årets bästa böcker?

Eftersom mitt medeltal för de böcker jag läst är 3,6 på Goodreads kan jag med glädje konstatera att jag läst många bra böcker. Men om jag skulle vara tvungen att välja en topp 10 skulle den se ut så här utan någon större inbördes ordning. Alla böcker med en * efter sig finns som ljudböcker på Nextory.

Hans Rosling: Factfulness *
Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi *
Fredrik Backman: Vi mot er *
Johanna Holmström: Själarnas ö
Malin Lindroth: Nuckan *
Charlotte Cederlund: Midnattsljus *
Mia Franck: Bombträdgården
Sara Ehnholm Hielm: Och hjärtat, det var mitt
Ellen Strömberg: Jaga vatten
Alex Schulman: Glöm mig *

Jag har världens sämsta minne och kommer väldigt sällan ihåg intriger eller vad som hänt i en bok, så jag blir alltid lika förvånad över till exempel andra Harry Potter-fans som kommer ihåg en massa detaljer. Jag har läst flera av Potter-böckerna upp till fyra–fem gånger men minns ändå inga detaljer (älskar därför att lyssna på dem nu). Däremot minns jag ofta vilken känsla eller stämning jag hade under eller efter läsningen – speciellt om det är en bok jag tycker om. Och alla de här böckerna i min topp10-lista är sådana som hittat ett hem i mig på nåt sätt. Jag minns nog inte allt som hände, men jag minns hur böckerna påverkade mig. Förstår du alls vad jag menar?

Om du är sugen på att läsa mer böcker i år kan jag varmt rekommendera att prova på ljudböcker – ifall du inte redan gjort det. Med rabattkoden kugge (Finland) eller kuggese (Sverige) får du testa Nextory gratis i 30 dagar. Själv älskar jag hur ljudböckerna blivit ett komplement till de fysiska böckerna och att böcker nu (igen) spelar en så stor roll i mitt liv. Vem mår nu inte bättre av att få ta del av underhållande, hjärtskärande, skrämmande, roliga, varma och gripande historier?

Några av mina favoriter under 2018. Men haha, inser nu att jag plockade ut Naondel från hyllan och inte Breven från maresi. Nå, båda är lika bra!!

Några av mina favoriter under 2018. Men haha, inser nu att jag plockade ut Naondel från hyllan och inte Breven från maresi. Nå, båda är lika bra!!

Vad var dina favoritböcker i fjol? Och har du redan kommit i gång med läsningen i år? Själv parallellyssnar jag på 2 ljudböcker, har en fysisk bok på gång och har redan avslutat en ljudbok, men ser verkligen fram emot att läsa läsa läsa under resan i februari/mars. Har börjat ladda min Kindle med böcker för alla långa bussresor och lata dagar. Längtar!

För övrigt rekommenderar jag Goodreads å det varmaste! Jag har hört en del kritisera det för att läsningen blir en tävling till exempel om en lägger upp ett mål för sin reading challenge. Kanske det blir det, men jag tänker att allt som får mig att läsa mer är bra. Dessutom är Goodreads som en fantastisk kollektiv läsedagbok som funkar ypperligt för mig med världens sämsta minne. Jag brukar ju skriva korta recensioner där, men är ni sugna på att läsa längre recensioner här? Jag har publicerat några men undrar om nån egentligen bryr sig? Kommentera eller klicka på hjärtat så jag vet om det skulle vara intressant eller ej.

Happy reading!

0

9 svar

  1. Jag är likadan och minns inte intriger, karaktärers namn och detaljer, men nog stämningen som boken gav mig. Själarnas ö var nog en av mina favoriter som jag läste förra året. Rysande bra.

    1. Skönt att veta att jag inte är den enda! Ja Själarnas ö är en fantastisk roman!!

  2. Min bästa läsning förra året var Tjänarinnornas berättelse av Margaret Atwood och bästa lyssningen var nog Samtal med vänner av Sally Rooney. Kul att få läsa om ditt bokår!

    1. Har faktiskt inte läst någondera, åtminstone Atwood är jag otroligt sugen på! Och kul att höra att du tyckte det var intressant. 🙂

  3. Hans Roslings Factfulness och Paul Kalanithi var två favoritböcker för mig 2018 🙂 Jag kom upp i 26 fysiskt lästa böcker och ska detta år försöka läsa en i veckan. Imponerad av dina 48 😀

    1. Kalanithi har jag helt missat, måste alltså kolla in det. Tack för tips! Och hördu du, 26 böcker är ju himla bra!!

  4. Hej Michaela, jag provade koden för Sverige – men den är inte giltig tyvärr? Tänkte att det kunde vara kul att signa upp via dig.

      1. Nu har jag fått svar. Det lär ha varit nåt tekniskt strul så det kan bero på det. Men om du använt samma e-postadress tidigare kan du inte registrera dig en gång till på den. Så värt att kolla upp det! Om det är nåt annat strul än detta så får du höra av dig och så kan vi försöka lösa det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »