fbpx

Nio bokmässetips för nybörjare

På torsdag börjar bokmässan i Göteborg och den här gången ska jag inte åka. Jag har varit där de tre senaste åren, så det känns nästan lite tomt att inte åka i år, men jag får hoppas att det blir många fler gånger i framtiden! Dessutom är det inte helt fel att åka på spasemester till Estland i stället.

Men hur funkar allt på bokmässan? Efter tre år har jag fått lite koll på det hela, så här kommer mina bästa tips för dig som ska dit för första gången som författare eller besökare. Fyller inlägget med bilder från tidigare år, blir nostalgisk och glad av att se dem, åh! Bokbabbel brukar prata om #kuggesfamousselfies, haha. Missa förresten inte hur hon beskriver bokmässan i gifs, så roligt! Men här kommer mina tips:

En höjdpunkt 2016: att träffa Sandra Beijer och få en kompisbild på oss!

En höjdpunkt 2016: att träffa Sandra Beijer och få en kompisbild på oss!

1. Ha bekväma skor och kläder

Det är trångt och svettigt och du kommer att stå och gå så gott som hela dagen. Mässgolvet är hårt så bekväma skor är verkligen att rekommendera! Tänk också på att ha bekväma kläder och lager på lager. Speciellt seminariesalarna kan vara rätt svala ibland.

2. Packa inte med dig några böcker

Som bokälskare är det säkert svårt att åka iväg nånstans utan en bok, men gör det ändå. Eller satsa på ljudböcker i stället! Väl på plats kommer du ändå att köpa så många böcker. Verkligen många böcker, många fler än du tänkte dig. Jag lovar! Tänk också på att ha utrymme i väskan för dem.

Jag och min bästa skrivkompis Charlotte.

Jag och min bästa skrivkompis Charlotte.

3. Försök inte hinna med allt

Programmet är späckat av intressanta samtal och föreläsningar men det finns inte en chans att du hinner med allt. Välj några programpunkter som är extra viktiga och så kan du ha några bonusprogram som du lyssnar på om du orkar. Kom också ihåg att avstånden är långa. Har du bara fem minuter på dig kan det bli tight att hinna springa från ena sidan mässan till den andra.

4. Satsa på seminariekort

Det finns jättemycket gratisprogram på mässan – och mycket är jättebra! Men jag skulle ändå rekommendera att satsa på ett seminariekort (om du är författare med seminarium borde du få kortet gratis, annars är kortet rätt så dyrt). Seminarierna är bra, inte minst för att du då kommer bort från mässvimlet och hjärnan och öronen får vila en stund. Det är nästan en religiös upplevelse att sitta i de mörka och svala seminariesalarna.

Underbara Annor (ahlund, Arvidsson och Jakobsson Lund) och deras böcker. Anna Jakobsson Lunds nyaste bok Czentes Omega kom bara för nån vecka sen, så den kan du köpa på mässan. Själv fick jag den hem på posten och ser fram emot att läsa!

Underbara Annor (ahlund, Arvidsson och Jakobsson Lund) och deras böcker. Anna Jakobsson Lunds nyaste bok Czentes Omega kom bara för nån vecka sen, så den kan du köpa på mässan. Själv fick jag den hem på posten och ser fram emot att läsa!

5. Missa inte torsdagens montermingel

Många förlag och andra utställare bjuder på dryck och mat på torsdag när mässan skastänga så passa på att mingla iväg (obs! på torsdag är mässan inte öppen för allmänheten utan det är bara branschfolk). Själv älskar jag mingel och vet att många däremot kan tycka att det inte alls är så kul. Jag brukar satsa på att le och se trevlig ut och förr eller senare finns det alltid nån att prata med. Det är också ett utmärkt sätt att försöka träffas med alla internetkompisar – själv har jag stött på både en och annan under minglet! Överlag under mässan kommer du säkert att få chansen att träffa andra bokälskare du hittills bara snackat med över sociala medier, alltid lika roligt att träffas på riktigt!

6. Förbered dig på att köa

Antagligen måste du köa in till mässan, till toaletten, för att köpa kaffe och bulle, till lunchrestaurangen, till signeringar, till kassan när du ska köpa en bok. Själv är jag inget fan av köer men försök vara så zen som möjligt. Så gör vad som funkar bäst för dig så att blodtrycket inte stiger alltför mycket i alla köer.

Kugge och en räkmacka

7. Räkna inte med gourmetmat

Maten på mässan är inte precis något att hurra för. Buffetlunchen på andra våningen är helt okej men det är väldigt stökigt och en massa människor. Runtom mässan finns också små stånd där du kan köpa en smörgås eller bulle, men det är rätt dyrt. Och vill du äta nåt jättedyrt ska du köa upp till 23:e våningen i Gothia Towers och äta den berömda räkmackan Förbered dig på kö också här. Och ett stort hål i plånboken. Men kanske det ändå är värt det, för mackan är ju faktiskt god!

8. Vila alltid när du kan

Att vara på mässan är jätteroligt men också slitsamt. Fastän jag älskar att mingla och träffa människor brukar jag vara ett människovrak när mässan är över. Det är ansträngande att hänga med folk så mycket en gör under en mässa, så passa på att vila alla chanser du får. Och räkna med att du behöver några dagar efter mässan för att återhämta dig.

Jag är så glad för att jag träffade Helena förra året på mässan. Varmare och klokare människa får en leta efter!

Jag är så glad för att jag träffade Helena förra året på mässan. Varmare och klokare människa får en leta efter!

9. Ha det så roligt!

Bokmässan i Göteborg är fantastiskt rolig! Du kommer att träffa så många bra och fina människor, köpa en massa härliga böcker och överlag andas in bokbranschen på dess roligaste och mest späckade fest.

***

Jag är nog liiite avundsjuk på er alla som ska få åka, men jag var ju i Köpenhamn under helgen (rapport kommer så fort jag hunnit gå igenom alla foton) och i morgon åker jag som sagt på en liten spasemester till Pärnu i Estland. Det måste förresten vara den raka motsatsen till bokmässan kom jag på nu. Tystnad och lugn. Men böcker så klart, ser fram emot att bara slappa och läsa. Aah! Ska du på bokmässan?

Jag måste ju avsluta med den här fan girl-bilden med Veronica Maggio från ifjol! <3

Jag måste ju avsluta med den här fan girl-bilden med Veronica Maggio från ifjol! <3

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »