fbpx

Hur mycket är det okej att redigera en bild?

Vad är sant, vad är en förbättrad verklighet och vad är en lögn? Stora filosofiska frågor som det nog inte alltid finns ett rätt svar på. Tidigare i veckan publicerade jag en bild från Helsingegatan i Helsingfors som jag knäppte med mobilen. Det var magiskt kvällsljus men kameran klarar ändå inte riktigt av att fånga bilden helt. Så jag redigerade bilden en del med appen Snapseed som jag laddat ner för länge sen men av nån anledning inte använt så mycket.

upload.jpg

upload.jpg

Den redigerade bilden blev mycket snyggare och effektfullare men samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka på hur mycket som är okej när det kommer till bildredigering. Nu var det här ju ingen drastisk redigering. Jag har inte raderat nåt från bilden eller lagt till något, men jag har förstärkt färgerna och lagt på några filter för att skapa något jag tycker blev finare. All den ”informationen” finns i bilden, men genom redigeringen har jag tydligare plockat fram det. 

Jag ställde också en fråga på min Instagram story, är det här okej? Närmare 90 procent svarade att det så klart är okej. Jag fick också ett antal meddelanden av folk som höll med och filosoferade vidare. Några påpekade just att kameran helt enkelt sällan klarar av att fånga färger på ”rätt” sätt och att plocka fram dem i redigeringen är mer än okej. Dessutom tror jag att vi är så otroligt vana vid att se redigerade bilder att vi inte ens reflekterar över det. 

upload.jpg

Vad tycker du? Hur mycket är det okej att redigera? Och är det viktigare att vara helt ”sann” eller att skapa nåt vackert? Jag tänker ändå att foto är en konstform och att det är roligt att leka och pröva sig fram för att se hur en bild kan förändras och bli mer ett konstverk än ett foto. I går kväll knäppte jag en snabb bild här i Köpenhamn och lekte sen lite med den i Snapseed och tycker resultatet blev som en vacker målning. Jag tror att de flesta förstår att bilden inte såg ut riktigt så i kameran, eller hur? 

0

2 svar

  1. Tokredigerar man bilder så syns det ju och då kan det väl ses som artistiskt skapande tycker jag. Redigerar man som på din första bild tycker jag det handlar om att förstärka det man betona och/eller få bilden att se mer ut så som man upplevde det på riktigt – för sällan fångar kameran färger m.m. så som man upplevde det med egna ögon… så bådadera är ok enligt mig 😊

    1. Ja, tokredigering syns ju och då blir det mer konst än verklighet. Men jag skulle nog inte redigera människor – förutom skuggor etc, men aldrig ta bort något eller lägga till. Iofs kan jag inte ens det, så. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »