fbpx

Att föreläsa och tro på sig själv

Jag har ett osunt bra självförtroende – för det mesta. En sak jag har extra bra självförtroende i är i min yrkesroll. Jag har varit min egen chef i över fem år och i tre år har jag drivit mitt eget företag. Jag vet att jag skriver bra artiklar och levererar bra översättningar. Mina kunder gillar att anlita mig för att de vet att de kan lita på mig och för att jag alltid gör det vi kommit överens om.

Men när Malin kontaktade Jennifer och mig förra hösten för att fråga om vi kunde komma och föreläsa till Vasa kunde jag inte låta bli att tänka – men vad kan jag nu egentligen och vill nån verkligen lyssna på mig? Och dessutom: hur mycket är min kunskap och erfarenhet värd?

Föreläsning med Jennifer i Mariehamn

Det här har vi diskuterat en hel del med Jennifer, att det är så lätt att känna sig som en bluff fastän vi verkligen är bra på det vi gör. Peppe skrev ett inlägg om kvinnliga experter som fick mig att fundera på det här än en gång. Det är så lätt hänt att jag nedvärderar min yrkeskunnighet och min erfarenhet och har svårt att lägga ett rimligt pris på det jag kan och erbjuder.

Jag var som vanligt lite nervös inför föreläsningen i Mariehamn förra torsdagen men alltså åh vilken publik! För det första skrattade de när jag var rolig (här tänkte jag först skriva ”när jag försökte vara rolig”, gaah!), de lyssnade verkligen och ställde en massa frågor. Vid vissa frågor kände jag att ”hjälp, det här kan jag verkligen inte svara på”, men då försökte jag vara så ärlig som möjligt och svara på bästa möjliga sätt ur mitt perspektiv.

föreläsning i mariehamn

Men vad pratar jag om på föreläsningarna? Egentligen pratar jag ju ”bara” om mig själv, men det är ju inte så bara. Jag har mycket erfarenhet att just vara sin egen chef och är inte heller rädd för att berätta om sånt som är jobbigt och som skaver. Efter varje föreläsning känner jag mig också lite klokare. Det är som om saker utkristalliseras när en måste säga dem högt.

Efteråt kände jag mig som vanligt helt dränerad samtidigt som jag hade fått så otroligt mycket energi. Jag kände verkligen att jag hade levererat det jag skulle och att publiken gick hem inspirerad och kanske med en ny tanke eller två. Och det är ju just därför jag gör det här – för att jag älskar att inspirera människor. Tack ännu till Susanne på Ålands näringsliv att du bjöd in oss!

Så jag hoppas verkligen det blir fler föreläsningar och annat i den stilen i fortsättningen. Det är tungt men samtidigt så himla roligt. Vad skulle du föreläsa om ifall du fick chansen? Vad är du expert på? (Stjäl helt fräckt Peppes fråga!)

P.S. Har ny header, vad tycker du? Den känns kanske liiite rörig?

0

6 svar

    1. Haha ja vi kommer så gärna om nån vill bjuda in oss! 🙂 Kanske du får börja lobba med nån lokal instans? 😉

    1. Tack! Med en så där snygg dator är det ju nästan omöjligt att misslyckas, hihi! Men jag känner att headern skulle bli ännu bättre med lite mindre grejer, men det här får duga än så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »