fbpx

Sugen på att skriva en roman? Testa NaNoWriMo i november!

November är kanske ingen favoritmånad för folk. Det är mörkt och grått, men det är också årets mest aktiva skrivmånad – åtminstone globalt. I november är det nämligen så att människor runtom i världen vässar sina pennor, eller kanske snarare putsar sina tangentbord, och skriver. De skriver skriver skriver. Närmare sagt skriver de i snitt 1667 ord per dag för att under månaden skriva ett romanutkast på 50 000 ord i utmaningen National Novel Writing Month, alltså NaNoWriMo.

Det här är en galen utmaning. Galen, men extremt rolig! Själv har jag deltagit 2014 och 2016, så egentligen skulle det ju vara dags nu i år igen om jag skulle följa mitt eget mönster, men jag tror inte det blir av. Just nu ligger fokus på att redigera redan existerande/påbörjade projekt. Min virtuella skrivbordslåda behöver inte flera manus som står på kö. 2014 skrev jag alltså en första version av Nationen och 2016 skrev jag min chicklit (som ännu också väntar på min uppmärksamhet, eeh).

Men kanske du ska delta? Försöka dig på att få ihop ett romanutkast på en månad? Tvinga dig själv att skriva fastän det inte alls känns lockande just dag 11 och 27? Efter att ha varit med två gånger vet jag att det inte är lätt. Vissa dagar är det omöjligt att hinna eller så finns det ingen lust, men det är just det som är grejen med hela utmaningen. Jag har klarat det båda gångerna. Inte för att jag skulle vara nån sorts övermänniska, utan för att jag verkligen ville komma i mål.

Är du med i NaNoWriMo kommer du dagligen att bli påmind (av ditt dåliga samvete som knackar på) om att du ska skriva och vad är väl bättre än det? Så klart ska det inte kännas som ett tvång eller en belastning, men rätt så ofta behöver vi ju lite press utifrån för att komma nån vart. Jag vet att många människor drömmer om att skriva den där romanen, så gör det nu! Bara gör det! Du kommer inte att ångra dig. Eller jo, antagligen nånstans där vid dag 11 eller 27 ångrar du dig, men du ångrar dig inte på riktigt.

Kugges skrivna ord under NaNoWriMo

Tre tips för att lyckas med NaNoWriMo

1. Skriv världens sämsta råmanus
För att klara NaNoWriMo måste du skippa självkritiken och bara skriva på. Skriv skriv skriv. Hur dåligt, banalt eller dumt det än låter. Själv skrev jag för två år sen en sexscen som började med att de grillade korv. Eh, va? Ja inte speciellt bra, men det behöver det inte vara. Det viktigaste är att du skriver, du kan rensa i det sen.

2. Skissa upp en ungefärlig plan
Själv föredrar jag att skriva dit texten tar mig, men det är avsevärt mycket lättare om du har nån sorts aning om vem och vad du skriver om. Vad heter karaktärerna? Vad hittar du i deras kylskåp? Har de ens ett kylskåp? Vad är deras största dröm? Hur ser omgivningen ut? Om du tänker ut några grundpelare är det lättare för dig att sätta dig ner och skriva.

3. Ge skrivandet en ärlig chans
Du vill så gärna skriva, men hittar aldrig tid. Låter det bekant? NaNoWriMo är ett fantastiskt tillfälle att prioritera skrivandet och se om det verkligen är något du vill satsa på. Dessutom är det bara en månad, så ge det (och dig!) en ärlig chans! Tänk om du om en månad sitter med något som kan vara början på något fantastiskt?! Alla romaner har faktiskt börjat med en mening.

***

För någon kan det här kännas helgalet och jag förstår det mer än väl. Varför hasta fram (dåligt) text? Och nej, det här passar inte alls för alla. En utmaning som NaNoWriMo är inte heller riktigt optimal (50 000 ord är verkligen jättemycket), men när jag har deltagit har jag bevisat för mig själv att jag visst har tid för skrivandet om jag vill. Hela den här hösten har jag kommit med dåliga ursäkter (igen!). Sagt att jag inte har tid, att mitt jobb tar för mycket tid och att nästa vecka ska jag redigera. Men sen gör jag ändå inte det. Hur mycket jag än påstår att jag ska göra det.

NaNoWriMo är verkligen inte för alla, men jag skulle ändå rekommendera också den mest skeptiska att ge det en chans. Vad har du att förlora? I värsta fall skriver du inte varje dag och når inte 50 000 ord, i bästa fall röjer du skrivtid i kalendern och avslutar månaden med tusentals eller kanske tiotusentals ord på plus. Det är knappast jättebra, men det är en början.

Det är också det som är lite grejen med Nano – att våga släppa taget om den perfekta texten och bara skriva. Det är fullständigt galet men samtidigt är det rätt så häftigt att se att ord blir till meningar som blir till sidor som blir till kapitel och “plötsligt” sitter en med 50 000 ord text.

Så vad väntar du på? Börja skissa på den där romanen nu! Ja nu genast! Nu!

P.S. Här finns en intervju med Maria Turtschaninoff och mig som Svenska Yle gjorde i fjol om just NaNoWriMo!

0

6 svar

 1. Aha, så du kanske ska redigera 50 000 ord i ett av dina redan existerande manus istället!? Vore ju grymt! Tror deltagande i NaNo är superbra för dem som behöver få igång ett flow. Själv har jag inte det problemet utan behöver liksom du komma i mål med befintliga projekt (2 seriösa och 3 betydligt mindre seriösa). Kanske blir det i november som du kommer igång med redigeringen på riktigt! Du har ju ändå mycket på jobbet har jag förstått så du kommer ha ångan uppe 😉

  1. Ja redigering skulle verkligen vara det jag behöver göra! Jag tror också på flowet och att liksom inte "ramla ur" texten.

   Och ja, lite väl mycket på jobbet nu, men som frilans är jag ju beroende av allt jobb så det är ett nödvändigt ont…

 2. Hur har du gjort när du deltagit i NaNoWriMo, har du börjat på nya projekt eller har du haft något påbörjat som du fortsatt på?

  1. Jag har båda gångerna börjat med helt nya projekt! Jag hade nån sorts plan men sen fick texten fara iväg med mig. Sjukt spännande och roligt alltså!

 3. Jag har hållit på med Nanowirmo sen 2015 och sen dess ser jag fram emot November som julen. 🙂 Jag tänker delta detta år, för jag älskar det, även om det visar sig bara vara skräp. Jag tror på att man måste skriva mycket skräp förrän man hittar guld.
  Du säger det själv, November är en trist månad. Mörkt och fuktigt och eländigt. Jag gillar i allmänhet inte november särskilt mycket, så därför passar detta som hand i handske. 🙂

  Jag vill också passa på att tipsa om Camp Nanowrimo, om man inte tycker att "vanliga" nanowrimo räcker. Det är inte riktigt samma sak som nanowrimo, men nästan.
  Camp äger rum i April och Juli. Och denna gång ska du själv sätta ditt mål, om du vill ha mer eller mindre än 50 000 ord, eller om du vill skriva ett visst antal sidor istället, eller om du vill satsa ett visst antal timmar på att redigera ett projekt.
  Jag har deltagit i båda campen detta år, skrev 75 000 den första gången och 100 000 den andra gången (och jag tror jag nådde min gräns där, eller så var det Juli-värmen som knäckte mig 😀 ) En bekant till mig hade räknat ut hur många timmar fritid hon skulle ha under April månad och satte det som sitt mål, så hon skulle hinna redigera sitt manuskript.

  1. Ja egentligen är november perfekta månaden för Nano! Synd bara att jag alltid har så mycket jobb på hösten … Men ja, känner också till camp! Borde kanske satsa på april eller juli då!

   Och wooooww vad du fått ur dig mycket text. Är EXTREMT imponerad. Grattis!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »