fbpx

Våga drömma högt

Imorse vaknade jag okristligt tidigt (för att vara jag) efter alldeles för få timmar sömn men det var så värt det. Jag skulle nämligen iväg för att lyssna på Sanna Mander som höll en inspirationsföreläsning inom projektet Helsinki Creative Mornings. Det är ett inspirationsprojekt som hållit på i två år i Helsingfors men det här var första gången som jag kunde delta.

Sanna Mander är en finsk-svensk illustratör med väldigt egen och alldeles underbar stil. Själv har jag följt med Sanna på avstånd via bland annat fina bokomslag (hon har bland annat gjort omslaget för In transit som jag nämnde i går) och på Instagram. Själv träffade jag henne för första gången en dryg månad sedan.

Sanna är en person som sprider kreativitet och glädje bara genom att vara sig själv och dagens tema handlade om magi. Hon höll en alldeles underbar och varm föreläsning om sin kreativitet och jag kunde inte låta bli att anteckna. Sanna pratade engelska, så översättningen är min egen.

Försök inte imponera på någon

I motsats till de flesta andra kreativa personer ser Sanna Mander inte ett vitt papper som ett hot eller något ångestfyllt – hon sa att det blanka pappret är den sexigaste synen hon vet eftersom hon kan göra vad hon vill.

”Jag känner mig rik eftersom jag har en miljon idéer.”

Sanna Mander sa att en måste våga drömma och också säga sina drömma högt. När hon själv började prata om drömmarna började det så småningom hända saker – ”det är det som är magi”. Under sina tidiga år som kreatör slösade hon enligt sig själv många år på att försöka imponera på de coola kidsen.

”När jag slutade bry mig om det började allt hända. Kom ihåg att ingen är emot dig, så våga drömma.”

Sanna Mander poängterade flera gånger hur lyckligt lottad hon är för att få göra det hon älskar mest som sitt jobb.

Sanna Mander poängterade flera gånger hur lyckligt lottad hon är för att få göra det hon älskar mest som sitt jobb.

Sanna talade mycket om glädje – ”joy is my power word” och om hur hon med sina illustrationer vill skapa en viss känsla eller stämning. Den stämningen genomsyrade hela hennes föreläsning och jag tror det var med lätta steg och huvudet fyllt av idéer och tankar som de flesta gick därifrån.

Jag kände mig också helt hög på kreativitet och inte alls trött (fastän jag som sagt sovit alltför få timmar). Tänk så mycket en kan få genom att lyssna på någon som berättar om sin kreativa process! Kommer verkligen aldrig att tröttna på att höra inspirerande människor. Så tack Sanna för dagens kreativitetskick!

0

2 svar

 1. Fint att du hittar inspiratörer!

  Från det ena till det andra alltså blev lite nyfiken på hur dina "två stora" (om jag har förstått rätt?) bokprojekt fick sin början?

  ex. en händelse, upplevelse, person, känsla, ljud, färg, missförhållande, dröm mm. ?

  Ursäkta om jag är för nyfiken, förstår om du inte vill säga något om detta. 🙂

  1. Inspirationen finns överallt tycker jag och det finns så många bra människor som är villiga att dela med sig av det de kan och drömmer om. Blir ju inte bättre än så.

   Och jätteroligt att du är nyfiken, tror jag får skriva ett skilt inlägg om det. Tack för att du ger blogginspo! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »